Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć wszystkim,
przypadkowo znalazłem postawiony obok śmietnika "na wystawce" odkurzacz z etykietą:
FLORIA
Vacuum Cleaner
Model: ZLN3468
Power 700W
Ponieważ lubię grzebać w elektrośmieciach - to i tym razem to zrobiłem. To co zobaczyłem w środku po rozkręceniu - określę jednym słowem - zgroza.
Urządzenie napędzane silnikiem troszkę większym od mojej pięści. na silniku naklejka że daje on aż 700W mocy. Co moim zdaniem nie jest prawdą. Silnik bez regulatora albo ogranicznika obrotów, rozpędza się zapewne do bardzo dużych obrotów, (duże wibracje, duży hałas, wysoka temperatura). Uzwojenie silnika niezabezpieczone w odpowiedni sposób żywicami , mocowania na uzwojeniu za pomocą zwykłych plastikowych trytytek.ŁOŻYSKO WIRNIKA OSADZONE W PLASTIKOWYM ELEMENCIE, - A TUTAJ MUSI BYĆ METAL - plastiku tu używać nie wolno, plastik to nie matal, pod wpływem wibracji "wyrabia się", łozyskowanie już nie takie , może też popekac SILNIK OTULONY szarą GĄBKĄ , dotykajaca uzwojenia (nie wiem czy palną czy nie, wolę nie próbować). Silnik szczotkowy - dostaje wysokich obrotów, węglowe szczotki szybko się ścierają (o ile aż tyle popracuje) i co dalej? - nie wiem , nie wyciągałem szczotek - ale wiem że długo to nie "pochodzi". Na silniku fakowa naklejka, fakowa bo na pewno nie ma aż 700W. silnik napędza minisprężarkę powietrza w postaci turbiny. Na pewno nie da to możliwości np. odkurzania dywanu.
Tyle o silniku. Pozostałe elementy też nie tak jak powinno być. Samozwijający się kabel zasilający - tani - dwa cieńkie przewody(nie trzeba mocniejszych do takiego małego silnika?) -o przekroju wstążki, która jak się przekręci na drugą stronę podczas chowania kabla to już będzie kłopot - powinien być okrągły przekrój - no i żyły grubsze. Montaż z kół bocznych jak w prymitywnych zabawkach dla małych dzieci - po prostu wciśnięte jedne plastiki w drugie, brak właściwego ułożyskowania. Duży efektowny filtr wirowy, na ile funkcjonalny - nie wiem, ale skoro moc silnika jest tak jaka jest, a cały projekt jest tylko fakowym odkurzaczem, nie będę nawet sprawdzał. Cały odkurzacz zaprojektowany tak aby za niska cenę nabrać jak najwięcej kupujących. Plastiki (na ile przyjazne dla naszego zdrowia?) skręcone krótkimi raczej blachowkrętami. Chyba starczy. Nie wiem jakie certyfikacje to cos zaliczyło, wiem że to produkt który nie powinien być dopuszczony do obrotu nie tylko na polskim rynku, nie tylko na naszym Allegro, ale w ogóle na jakimkolwiek rynku na świecie. Nie wiem co z tym rozebranym odkurzaczem zrobić, wiem że jest on sprzedawany na Allegro? Chyba go oddam jako elektrosmieć. Osobiście go nie nabyłem, ale że przypadkiem zadałem sobie trochę trudu aby go rozkręcić to dziele się tą wiedzą z pozostałymi Allegrowiczami, w nadziei że coś się zmieni, jeśli chodzi o fakowe produkty, które coraz mocniej napierają na nasze Allegro. Po komentarzach raczej niezadowolonych nabywców, widzę że potwierdzają one to co tu napisałem. Co z tym zrobi Allegro - to już sprawa Allegro - nie moja. Podobne sprawy dotyczą fakowych dysków ssd , ale to już inna para kaloszy, o mało co bym taki kupił.
Teraz dużo więcej elektronarzędzi tak wygląda, zgrozo!!! allegro nic nie zrobi to sprzedający ponosi odpowiedzialność,a allegro zbiera zyski.
@Theokron to, że jest to typowa Chińszczyzna, to wiadomo, ale z jednym się nie zgodzę "na silniku naklejka że daje on aż 700W mocy", te 700W to jest informacja ile on pobiera z sieci, a nie ile "daje" 😉
silnik wielkości pięści - daje twoim pobiera 700W? no przy tych szalonych obrotach?
@Theokron Nie DAJE, tylko pobiera z sieci, rozumiesz różnicę miedzy dawaniem, a braniem🤔
Tak samo jest z odkurzaczami warsztatowymi. Spełniają one kilka funkcji,
1. odkurza warsztat, 2. hałas odstrasza gryzonie, 3. ogrzewa pomieszczenie, 4. na rozgrzanej obudowie można po pracy usmażyć jajecznicę.
Mają dobre opinie, najlepsza jest ta "Jeszcze nie używany ale wygląda ok."😂
Pobiera z sieci? co ty piszesz?🤣
Ok - zgadzam się z Tobą. Ale chciałbym skorygować to co napisałem w poście na samym początku - silnik jest synchroniczny, nie musi posiadać regulatora obrotów. Ale nie posiada metalowej osłony. Zamiast tego ułożony w gąbce. Pewnie strasznie hałasuje. Podobny do silnika jednej z amerykańskich firm zlecających produkcje w Chinach. Również na zdjęciu tego silnika też jest plastik trzymający łożysko. Silniki innych firm są zabudowane metalowa obudową, ten akurat nie. w Silniki innych firm tez są na ogół szczotkowe ale jest tez informacja o zabezpieczeniu temperaturowym. Reszta tak jak w moim opisie
@Theokron Dzisiaj większość obudów jest z plastiku, kosiarki, szlifierki, odkurzacze itd. a nawet uzwojenia nie są miedziane tylko aluminiowe a końcówki tylko miedziane.
@Theokron Dopiero teraz przeczytałem co napisałeś: "silnik jest synchroniczny"
Nie kompromituj się, silniki szczotkowe z uzwojonym wirnikiem to nie są silniki synchroniczne, to są zwykłe tradycyjne silniki prądu stałego dostosowane do napięcia zmiennego 230V. Owszem coraz częściej bywają stosowane silniki asynchroniczne (indukcyjne), ale z reguły w urządzeniach które wymagają zmieniających się obrotów, na przykład pralki. Jednak nie stosuje się do ich zasilania regulatorów lecz falowniki ze zmienną częstotliwością, nazywane często inwertorami.
Po co ty to wszystko opisujesz skoro nie masz pojęcia o czym piszesz?
@Theokron Ale czego Ty oczekujesz od odkurzacza którego cena detaliczna to 130zł ????
Wiec policzmy :
Podatki : ( vat, cło, dochodowy ) myśle że w granicach - 40-45 zł
Transport z Chin - jakies 20zł
Zysk sprzedawcy ( o ile sam importuje) - 30zł ( minus koszty allegro )
To razem mamy 95zł
Wiec koszt produkcji odkurzacza razem z elemenatmi dodatkowymi ( rurkami osprzetem) + opakowanie to raptem 20-35 zł ( myśle że tyle zapłacono w Chinach w zależności ile sztuk kupil importer.
Oczywiście wszystkie dane są szacunkowe
Wiec jakiej jakości chcecie tutaj oczekiwać ??????
Pamietajmu że zawsze ostateczną decyzje o tym czy produkt jest na rynku czy nie - podejmuje konsument
Jełsi klienci chcą kupować takie odkurzacze - to one są
@Theokron Tak, wysokie obroty to wyższa moc, fizyka się kłania...
Tak działają na przykład szlifierki kątowe, tam również im wyższe obroty tym większa moc urządzenia.
Natomiast plastik to norma przy wszystkich elektronarzędziach, plastik doskonale tłumi hałas i drgania, poprawia właściwości izolacyjne, chroni przed porażeniem. No i części plastikowe są tanie w produkcji, kto chciałby rzeźbić w drewnie te wszystkie uchwyty, przekładki itp ?
No i nie daje mocy, silnik na biegu luzem pobiera mało prądu, nie daje mocy, jego moc ujawnia się dopiero pod obciążeniem.
dobrze, ale ułożyskowanie wirnika w plastiku?
uzwojenia obłożone mięciutka gąbką? (brak osłony metalowej jak u innych producentów)
@Theokron No dobrze, ale co z tego? Miałeś nadzieję że znajdziesz na śmietniku dobry nowy odkurzacz? Gdyby był lepszy na pewno byś go nie znalazł więc nie narzekaj.
i jeszcze ta wyginająca się rura do odkurzania?
Jeśli działa, odkupię za 30 zł. Przyda się do kocich kup w kuwecie.
niestety już nie działa, musisz poszukać gdzie indziej.
Odwołuję że to fejkowy odkurzacz i silnik - administratora proszę jeśli uważa to za celowe o usunięcie tego postu z tego powodu
plastik w małych silnikach, stosują nawet najwięksi - równiez tam gdzie jest łozyskowanie wirnika
Rozwiązałem problem z silnikiem i z niezrozumieniem tematu:
silnik komutatorowy, bocznikowy zasilany napięciem sieciowym, bez regulatora obrotów , jednak połączenie bocznikowe zapewnia że obroty nie rosna aż tak mocno jak przy szeregowym
model modułu= silnik+wentylator (etykieta powinna być pod gąbką - na obudowie i kołnierzxu wentylatora):
HJN-D-70-1
220-240V50/60hZ 700W
CLASS 120
- nie zauwazyłem żadnych zabezpieczen termicznych, ale nie rozbierałem silnika
mały silnik do małych odkurzaczy Ayco ,First,NEO
podłączenie do silnika - tylko dwa przewody do których równolegle podłaczony kondensator stały (poprawia współczynnik energetyczny, łagodzi przetężenia i iskrzenieiskrzeniu na stykach komutatora, poprawia EMI (zakłócenia ) i współczynnik energetyczny- kompensacja mocy biernej
U mnie problemy:
- to uszkodzony jeden z przewodów doprowadzających zasilanie do silnika - prawdopodobnie został uszkodzony podczas montażu - składania tych wszytkich plastików - był nacięty, ale stykał jeśli dobrze się ułożył - mógł przejść test w fabryce niezauważony - odkurzacz przez pewin czas działał - potem nacięte przewodziki w kablu się przepaliły, albo zmieniły swoje położenie, albo zostały docięte mocniej czyms co je przyciskało.
-prawdopodobnie źle zamontowana gąbka - rękaw z gąbki który miałem o długości 5 cm - powinien byc zamontowany na metalowym kołnierzu wentylatora który tez ma ok 5 cm szerokości, nie jestem tu pewien ale jakoś po moim demontazu albo sie zsunął albo w fabryce go źle zamontowali - pamietam że był niżej zachodził na silnik, ponieważ silnik nie ma osłony to otuliła go gąbka i taki stan pamietam był po moim demontażu, być może pracownik w fabryce popełnił błąd, skutek - gabka blokuje przepływ powietrza - wentylator ma otwory i powietrze jest dławione przez gąbke która zapycha się dodatkowo brudami ? a może cos mi sie pomyliło? jezeli ktos zdemontuje inny odkurzacz to moze napisać
Jeżeli gąbka nie zostanie poprawnie zainstalowana(na obudowie i kołnierzu wentylatora) to :
-zwiększy to hałas przenoszony na obudowe urządzenia,
-bedzie się szybciej grzać, mniejszy przepływ poietrza - odkurzaczza słabo ssie
minusy odkurzacza:
rury od odkurzacza nie mam, nie będę go testował zatem chyba sprzedam silnik, a może i ten cudaśny filtr? nie wiem
-problemy chyba będą z tym wstążkowym zwijanym kablem , jeśli gąbka dobrze założona, może być troszeczkę ciszej, i powinien lepiej ciągnąć, reszta to tak jak napisałem śruby wkręcane bezpośrednio w plastik
-niestety silnik mały i ma bardzo krótkie szczotki - szczotka krótsza od 2cm, oznacza to że nie będzi działał w nieskończoność bez ich wymiany szczotek po iluś tam tysiącach? godzin, a obroty dość duże to i szczotki szybciej powinny się zużywać
- plastiki takie jakie są - poskręcane bezpośrednio tak jakby blachowkrętami
- o reszcie się nie wypowiadam