anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Faktura a anulacja zakupu przez sprzedającego

Client:102778575
#1 Nowicjusz#

Zakupiłam przedmiot od kupującego, wysłałam środki, sprzedający po dwóch dniach anulował zakup i odesłał pieniądze. Problem w tym, że płatność była dokonana kartą firmową i zgodnie z polityką firmy każda transakcja musi być udokumentowana. Czy w takiej sytuacji sprzedający powinien mi wystawić fakturę za zakup po otrzymaniu środków lub po anulacji z ewentualną korektą?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

akcesoria-net-pl
#15 Entuzjasta#

Nie ma obowiązku, a nawet prawa, wystawienia faktury do transakcji która nie doszła do skutku.

Na wyciągu z karty będzie obciązenie i uznanie, więc w czym problem?

oznacz moderatorów

Client:102778575
#1 Nowicjusz#

Otrzymałam właśnie wiadomość od działu księgowego Allegro: "Do zakupu dochodzi w momencie, gdy opłaciła Pani zamówienie. W takim przypadku, pomimo anulowania go w serwisie, Sprzedający powinien wysłać Pani fakturę do tego zamówienia oraz jej korektę. "

oznacz moderatorów

TANIOKUPUJ_PL
#1 Nowicjusz#

Jeśli sprzedający anulował, to jaki jest sens wystawiać fakturę przychodową, jeśli nie ma faktury kosztowej??? Więc sprzedający powienien coś kupić w hurtowni, by potem zwrócić i otrzymać fakturę korygującą. Po co to wszystko? Szanujmy sie.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@TANIOKUPUJ_PL  ano po to żeby jeśli US nagle przyjedzie na kontrolę zgadzały sie zaksiegowane na koncie przychody wraz z dokumentami sprzedażowymi

1) dochodzi do sprzedaży - kupujący płaci za towar srodki wpływają na konto sprzedającego ( zakładam że mógł je od razu wypłacić z salda allegro)

2) po dwóch dniach środki są zwracane kupującemu i znikają z konta

I teraz sytuacja wygląda tak że zarówno po wpłynięciu środków na rachunek jak i po ich wypłaceniu - nie ma żadnego śladu w dokumentach sprzedażowych

I jełśi US przyjedzie za 3 lata na kontrole weźmie wyciąg z rachunku i zapyta : "a co to  za wpłatay i wypłaty?" To bedzie to po prostu nieudokumentowana sprzedaż.Mało tego . Zniknie historia allegro i sprzedajacy nie bedzie miał żadnej informacji co to było. A to już zdaje sie przestępstwo skarbowe( mówie o nieudokumentowanej sprzedaży). Jełsi takich transakcji bedzie wiecej kara moze być bardzo dodkliwa.

@Client:102778575  Własnie dlatego uważam że ktos allegro dobrze napisał. Należy wystawić FV oraz korekte. Tak aby slad w dokumentacji sprzedaowej pozostał. Ze do transakcji doszło i że była ona anulowana

oznacz moderatorów

TANIOKUPUJ_PL
#1 Nowicjusz#

proste rozwiązanie: zwracasz pieniądze kupującemu z Twojego salda na Allegro i gdzie ten Twój ślad po transakcji???

oznacz moderatorów

FenomenoVero
#11 Animator#

Ślad jest wystarczy wygenerować plik np pdf. i masz w pliku. 

Oby dwie wersje są poprawne można wystawić FV i korektę ale nie ma to sensu (np w przypadku braku towaru - jak sprzedawca ma zafakturować coś żeby zostać na minusie jeszcze gorzej). 

Zależy od człowieka który księguje bądź firmy zajmującej się księgowością. 

oznacz moderatorów