Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam taki problem, otóż kupowałem kilka rzeczy ze swojego koszyka i przy zamówieniu kliknąłem jak zazwyczaj że chce otrzymać FV (dane podawałem z kilka lat temu do sytemu i zapisałem i jak do tej pory nie miałem z tym problemu) w sensie kliknąłem w okienko przy opcji że chce FV a nie że np w wiadomości do sprzedającego napisałem że chce FV , no i....... jeden najbardziej ogarnięty od razu mi odpisał żębym podał nip bo mu się nie wyświetla nie widzi mojego nipu .... ok podałem mu i paczka przyszła z dobrą fv a reszta sprzedających wystawiła mi fv imienne....... odrazu pisałem do nich że coś jest nie tak bo ja dane podawałem do systemu i powinni zobaczyć wszystkie moje dane ale skoro ich nie widzieli to czy mogli by jakoś tą sytuacje naprawić ...> wszyscy staneli na wysokości zadania i tak czy siak otrzymałem poprawne FV , poza jednym sprzedającym który się ociągał ....... w końcu założyłem dyskusje tak żeby allegro pomogło , tak pomogło że oświadczyli mi (allegro) że to moja wina a sprzedający nie ma obowiązku wystawić mi faktury korygującej........... odpisałem że uważam że to wcale nie jest moja wina ponieważ ja dane podawałem do systemu i przy zamówieniu odznaczyłem opcje że chce otrzymać FV i tyle i żadne powiadomienie mi nie wyskoczyło że musze podawać dodatkowo dane w wiadomości do sprzedającego czy coś a od innch sprzedających dowiedziałem się że to przez aktualizacje jaką zrobiło allegro tak się stało żę sprzedający nie widzą wszystkich danych do FV . I czekam już kilka dni na odpowiedź i cisza , stoi na tym że allegro twierdzi że to "moja wina" ..... Może mi ktoś pomóc? Jak ja mam zareagować gdzie skarge złożyć ? Moim zdaniem ewidentna wina systemu .
@Andrew237, czy jesteś pewien, że wskazałeś dane do faktury z NIP-em?
Zawsze robie tak samo , zaznaczam że chcę otrzymać FV , przy zamówieniu jest taka opcja, tam się takim "ptaszkiem" zaznacza i ja to zaznaczam , nie wiem od ilu lat tak robiłem i nie było z tym problemu , później po tym też kupowałem tylko że jeden przedmiot i zaznaczyłem że chce otrzymać FV plus w wiadomościcach do sprzedającego podałem dodatkow dane do FV i ten sprzedający zadzwonił do mnie bo chciał mi zamiennik sprzedać a nie orginał i tak gadamy gadamy i zapytałem się go czy widzi moje dane do fv i on powiedział że nie widzi że to jest przez aktualizacje . Nawet nie wiedziałem że można zaznaczyć że chce się FV bez nipu ... 😕
@Andrew237 Minęło 14 dni od odebrania tego towaru na fakturę imienną? Jeśli nie, zrób zwrot i kup to samo, sprawdzając poprawność danych do FV.
Tak mineło , jak pisałem ten sprzedający się ociągał i zdąrzyło minąć te 14 dni , on też mi napisał żebym zrobił wzrot ale się już nie dało , no to poprosiłem o fakture korygującą no ale mieli z tym najwyraźniej pod górke 😕
@Andrew237 Jeśli sprzedawca proponował zwrot, prawdopodobnie zgodzi się go przyjąć także po upływie 14 dni. Zwrotu nie musisz robić przez Allegro, możesz mailem wysłać rezygnację i odesłać towar. Poniesiesz jednak koszt odesłania.
To była częśc do maszyny , na drugi dzień założona a do dzisiaj wygląda jak by 10 lat miała to pewnie nic by z tego nie było , oni tłumaczyli to ich systemem tak żeby mogli skasować starą fakture i wystawić mi nową , no ale opcja zniknęła , myślałęm że allegro coś pomorze no ale popisali się na całego....
@Andrew237 Prawdopodobnie sprzedawca wystawił Ci fakturę imienną do paragonu. Jeżeli tak, to na paragonie nie ma NIP-u, bo sprzedawca go nie znał. Dlatego teraz nie chce wystawić korekty, ponieważ musiałby zapłacić podatek podwójnie. Ja w takim przypadku proszę klienta, aby odstąpił od umowy i wytawiam fakturę na poprawne dane. To, że minęło 14 dni, nie ma znaczenia, przecież nie trzeba odsyłać towaru, tylko e-mailem wysłać oświadczenie. Ja to potrzebuję dla księgowej.
@a_brod
przecież nie trzeba odsyłać towaru, tylko e-mailem wysłać oświadczenie. W moim przypadku jest to potrzebne księgowej.
Zainwestuj w szkolenie dla księgowej.
Dokumentujesz korektą zwrot towaru - w sytuacji gdy do zwrotu nie doszło, a następnie wystawiasz fakturę innemu Nabywcy niż temu, który przedstawił się przy zakupie ?
No i to jest rada , dzięki tylko że coś mi się wydaje że sprzedawca " nie będzie mieć tego w obowiązku"
@Andrew237
Zaznaczenie chęci otrzymania faktury VAT nie kończy wyboru: czy ta faktura ma być wystawiona na Konsumenta (bez NIP) czy Przedsiębiorcę (z NIP).
Jest to jednocześnie deklaracja Nabywcy co do przeznaczenia zakupu.
Prawdopodobnie domyślnym wyborem w Twoim przypadku jest zakup konsumencki (bez NIP).
Ok , to dla czego w takim razie nie ma żadnego powiadomienia o takiej zmianie ? jak przedtem zaznaczałem opcje FV to było ok , (tak się teraz zastanowiłem chwile , chciałem jakiś czas temu zmienić sobie konto z konsumenckiego na przedsiębiorce ale się wycofałem...... żadne powiadomienie mi się nie wyświtliło że zmiana w danych do FV czy coś??) To może być to...
@Andrew237 Nie bardzo rozumiem twój problem ,przecież na mailu po zakupowym masz czarnym na białym czy podałeś dane do faktury i czy był do tego NIP czy nie.😎
Nie zaglądam na meila ....i sory ale nie przyszło mi to do głowy żeby to sprawdzić , na fv kupujejuż z 10 lat i do teraz było wszystko ok.....
@Andrew237
kupujejuż z 10 lat i do teraz było wszystko ok.....
Do niedawna wiele rzeczy na Allegro było OK.
Ale jak wiadomo: "lepsze" jest wrogiem dobrego.
@Andrew237 Sprawdziłeś maila czy kolejny 10 lat nie zamierzasz tego robić?
nie sprawdzałem.... pewnie nie ma tych danych ...... na to wychodzi że sam siebie w konia zrobiłem bo nie chcący wykasowałem dane czy ustawienia że jak zaznaczam że chce fv to moje fdane nie "idą"
Sprawdziłem swoje dane w zakładce konto , nie ma moich danych do FV ....... pięknie. Nigdy nie miałem firmowego , podałem dane do fv i zapisałem w systemie i tyle . nie wiem jak ale pewnie te dane się wykasowały jak chciałem zmienić konto na firmowe i wycofałem się z tej opcji .
@Andrew237, sprawdziłam Twoje ostatnie zakupy - dane do faktury podajesz w wiadomości do Sprzedającego. Natomiast w opcji danych wybrałeś swoje dane z konta Allegro. W przypadku faktury powinieneś zaznaczyć opcję, że chcesz fakturę oraz dodatkowo kliknąć w "zmień dane" i wprowadzić dane firmowe. Wtedy Sprzedający wystawi fakturę na Twoje dane firmowe.
Bardzo Cię proszę sprawdź moja starsze zakupy , tam nie podaje danych do fv w wiadomości , tak robie po tym zakupie jak mi FV imienne poprzychodziły tak dla pewności ze poprawne przyjdą . dalej uważam że wina stoi po stronie allegro , ponieważ dane wykasowałęm nie świadomie , kliknąłem anuluj jak chciałem założyć konto firmowe bo sporo danych tam trzeba było podawać i tak się zastanowiłem a po kiego mi to ? dobrze jest jak teraz i się wycofałem i pewnie wtedy system cofnął mi konto do domyślnego i moje dane zniknęły , jak Bóg mi świadkiem niech na wieczną impotencje zachoruje ja do tej pory zanim zrobiłem ten zakup jak mi imienne fv poprzychodziły zawsze robiłem tak samo zaznaczałem ptaszkiem że chce otrzymać fv i było ok........