anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Fikcyjne obniżki cen

voytek60
#7 Wielbiciel#

Dostaję powiadomienia o obniżkach cen co nie jest prawdą.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

xyz96
#21 Demiurg#

Sprzedający wcześniej je podnoszą, o czym Allegro nie informuje, a potem znowu obniżają do ceny sprzed podwyżki, o czym już otrzymujesz info. Faktycznie, można to nazwać manipulacją.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@voytek60 Zgodnie z polskim prawem nie możemy ingerować w ceny, jakie wyznaczają sprzedający, jeśli produkty, które oferują nie sa objęte urzedową regulacją cen. Dbamy natomiast o to, aby zakupy były proste, łatwe i przyjemne, a także bezpieczne i zgodne z prawem, dlatego jeśli posiadasz przykłady ofert, które łamią nasz regulamin lub obowiązujące prawo, proszę o ich podanie. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

@_HolaOla_ Zgodnie z prawem nie możecie też ingerować w zawierane umowy, a jednak zmieniacie ustalony przez sprzedawców czas dostawy...

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Vryko Informacja o deklarowanym czasie wysyłki znajduje się w ofercie w szczegółach dostawy.

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

sebap_p
#7 Wielbiciel#

Witam.

Nie wiem czy to złamanie prawa ale mam przykład nieuczciwego postępowania.

Otrzymałem maila z obniżką ceny o 40% z 49 na 29 zł.

Po kliknięciu na ofertę okazuję się że cena została obniżona o 16% ale z 59 zł i cena nadal pozostaje 49.

Link do oferty.

https://allegro.pl/oferta/wozinsky-sakwa-torba-na-rower-kierownice-telefon-7886175680?utm_source=not...

Co prawda linku użyłem po ok. 4 godzinach, ale mail ewidentnie wskazuje że poprzednia cena to było 49.

Mają Państwo moje dane, można zobaczyć jakie maile otrzymałem

Pozdrawiam 

Sebastian

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@sebap_p Prześlij mi proszę tego maila za pomocją funkcji "prześlij dalej" na adres spolecznosc@allegro.pl, sprawdzę tę ofertę. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@sebap_p Bardzo dziękuję, otrzymałam Twoją wiadomość i sprawdziliśmy dokładnie tę ofertę. Mail przedstawia informację o zmianie ceny, która rzeczywiście miała miejsce, ponieważ ta oferta 6 kwietnia od godziny 12.00 do 13.00 brała udział w Mega Okazjach. Zgodnie z regulaminem tej pomocji, po tej godzinie cena wróciła do poprzedniej. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

sebap_p
#7 Wielbiciel#

Dziękuję. Wszystko jasne. 

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

No to zapytam - Szanowna Pani Ekspert - proszę odpowiedzieć mi, czemu na Allegro swoboda zawierania umów jest nie do końca zależna od stron? Na podstawie jakich przepisów kodeksowych/paragrafów/wyroków sądowych zmieniacie jeden ze składników umowy, które to składniki są WYŁĄCZNIE w gestii stron ją zawierających? I jeśli jeszcze nie wie Pani o czym piszę, już wyjaśniam - chodzi o czas wysyłki.  Jakim prawem zmieniacie za sprzedawcę ten termin? Macie jakieś specjalne uprawnienia? Proszę, a nawet nalegam na podanie mi przepisów, które Wam to umożliwiają. I tu zaznaczę, że WYMUSZONA zgoda w regulaminie, którą należy zaakceptować, jeśli chce się tu handlować - a na którą zapewne będzie się Pani chciała powołać, nie wywołuje żadnych skutków prawnych. 

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Vryko Przeniosłam Twoje pytanie tutaj, ponieważ powyżej udzieliłam na nie odpowiedzi. Informacja o deklarowanym czasie wysyłki znajduje się w ofercie w szczegółach dostawy, więc nie zmieniamy warunków oferty, a więc także warunków umowy między kupującym, a sprzedającym. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@_HolaOla_  Poza informacją o deklarowanym czasie wysyłki znajduje się tam także informacja, której nie wpisał do umowy sprzedający - to informacja o średnim czasie wysyłki, który może być inny niż czas zadeklarowany. Allegro nie ma prawa wpisywać niczego do umowy pomiędzy sprzedającym i kupującym. Jeśli sprzedawca poda czas 3 dni, to powinno być 3 dni, a nie 3 dni oraz średnio 1 dzień. Dodatkowo taka ingerencja wprowadza w błąd kupujących, ponieważ oni nie wiedzą, czy wysyłka nastąpi w czasie zadeklarowanym, czy średnim. 

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

Jak to "nie zmieniacie?" Skoro w ofercie podaje czas wysyłki 72h, a klient otrzymuje informacje, że wysyłka w ciągu 24h - po czym zakłada dyskusje i ma o to pretensje - to chyba nie jest to prawdą. To nieuczciwa - wprowadzająca w błąd -  i niezgodna z prawem ingerencja Serwisu w swobodę zawierania umów. I tyle. 

fhu-jang
#8 Zapaleniec#

Też potwierdzam, że Allegro ingeruje w czas dostawy podając szacowany czas co jest wprowadzeniem Klienta w błąd za co Klient będzie miał pretensje do Sprzedającego. Od 14 marca na wszystkich ofertach mam ustawiony czas wysyłki do 7 dni roboczych, a mimo to w części ofert podawany jest szacunkowy czas wysyłki 2 do 3 dni roboczych i dopiero po wejściu w szczegóły widnieje zadeklarowany czas dostawy przez Sprzedającego.

oznacz moderatorów

DarkStoorM
#17 Koryfeusz#

Tak przy okazji, jeżeli widzicie wielki zielony znaczek -50% lub inny z przekreśloną ceną, to polecam wziąć model przedmiotu z tej aukcji, wklepać go w wyszukiwarkę allegro i porównać ceny, bo one wcale nie oznaczają obniżki 🙂 🙂 takie tam ściemo-akcje

oznacz moderatorów