Dzień dobry
Nie otrzymałem zamówionego towaru. Towar zamówiony przez inpost kurier opłacony z góry. Kurier podjechał pod dom nie wysiadając z samochodu oznaczył w systemie ze przesyłka została dostarczona. Wszystko zarejestrował monitoring. Złożyłem reklamacje w inpost i teraz wymagają ode mnie oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń – w przypadku przeniesienia prawa przez Nadawcę na Adresata. Skąd pobrać wzór?
Zachęcam w internecie poszukać wzór takiego oświadczenia lub jeśli InPost Ciebie o nie poprosiło to proponuję kierować do nich swoje pytanie.
OŚWIADCZENIE ODBIORCY
o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń
Nr przesyłki:
NADAWCA
Imię i nazwisko: ...........................................................
Adres: ..........................................................................
ODBIORCA
Imię i nazwisko: ………………………………………………………………
Adres: …………….……………………………………………………………
Ja niżej podpisany, jako Odbiorca przesyłki, niniejszym oświadczam, iż zrzekam się na
rzecz Nadawcy przesyłki prawa do dochodzenia roszczeń związanych z usługą dostawy przesyłki.
………….……………………………….
data podpis
@kostas11
Odwrotnie.
Zawsze nadawca zrzeka się prawa do dochodzenia roszczeń na rzecz adresata. Nigdy odwrotnie.
W rozporządzeniu masz w par 3 ust 2
2) oświadczenie nadawcy o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń - w przypadku, o którym mowa w art. 92 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe, zwanej dalej "ustawą";
Operator nie może sobie tego zmienić w regulaminie na oświadczenie adresata.