Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Kupiłem część do auta, automat zmiany biegów do ciężarówki (nazwa i model bez znaczenia). Po jakimś czasie dźwigienka w tym automacie pękła unieruchomiając auto. Dźwignia pękła na budowie, w czasie pracy całkowicie unieruchomiając auto. Kierowca musiał zareagować, zaczął probować dostać się do środka tego automatu, żeby zewrzeć kable, podłączyć wtyczkę, lub cokolwiek aby auto mogło jechać dalej. Ingerencja w część była, co przyznałem sprzedającemu, ale była po to, żeby autem można było odjechać. Dźwigienka jak pękła to odłączyła wtyczkę i na całym mechaniźmie fo zmiany biegów nie było zasilania. Sprzedający odmawia naprawy/zwrotu pieniędzy, ponieważ w tej części było majstrowane. Tłumaczyłem, czy kietowca miał dzwonić i czekać na nich, czy ratować się czym miał pod ręką. Przypominam, to było na budowie w ciągu dnia pracy. Co dalej? Ma ktoś jakieś pomysły? Pozdrawiam.
Niestety ma on takie prawo.
Po pierwsze nieuprawniona integracja w urządzenie.
Po drugie, wada ewidentnie nie istniała w chwili sprzedaży, a tylko za takie sprzedawca ponosi odpowiedzialność. Tu nawet nie ma opcji domniemania, że wada istniała w chwili sprzedaży, bo samemu podałeś, że auto jeździło (jakby była w chwili sprzedaży, to auto nie mogłoby jeździć od początku).
Pozostaje ci skorzystać z gwarancji, jeżeli była udzielona. To jak i do kogo zgłaszasz reklamację z tytułu gwarancji, powinno być w karcie gwancyjnej.
@zachar37 na 99% jest w ofercie wyłączona rękojmia dla firm bo ciężarówką się nie jeździ w celach prywatnych i było brane na firmę czyli najwyżej sobie na gwarancję możesz wysłać do producenta, który ci pewnie to samo powie i odrzuci tzn nieuprawniona ingerencja podmiotu zewnętrznego w przedmiot zakupu, który nie posiadał wymaganych kwalifikacji i uprawnień do naprawy tego towaru. Trzeba było po serwis dzwonić i fakturę na to mieć dochodzić potem zwrotu kosztu naprawy na jej podstawie