Hej mam pytanie czy jeśli nie odbiore paczki i paczka zostanie zwrocona do nadawcy odesla mi poeniad

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
- Hej zamówiłam krzesło i No sprawa się skomplikowała że nie mam jak odebrać paczki I zostanie zwrócona w nadawcy czy otrzymam zwrot pieniędzy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:111386941 Jeśli zgłosisz zwrot, to otrzymasz, ale pomniejszony co najmniej o koszt przesyłki powrotnej, a co najwyżej dodatkowo o różnicę między kosztem wybranej wysyłki, a kosztem najtańszej dostępnej.
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A co jeśli ta paczka ma przyjść jutro i nie zgłoszę tej reklamacji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:111386941 Nie możesz zgłosić reklamacji, tylko zwrot.
Jeśli nie zgłosisz zwrotu, to nadal masz obowiązek odebrać towar, bo jest Twój. Sprzedający będzie mógł naliczyć opłaty za bezumowne magazynowanie towaru.
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:111386941 o ile to zakup od firmy i odstąpisz od umowy, to sprzedawca zwróci co wpłaciłaś - koszt powrotu paczki bo to jest po Twojej stronie 😞
Jak nic nie zrobisz, paczka mimo że nie odebrana, należy do Ciebie i sprzedawca może wezwać do odebrani i naliczać za magazynowanie 😞
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dobrze dziekuje za infmoracje

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Generalnie to jest tak:
- Sprzedawca wywiązał się z zawartej umowy i wysłał Ci zamówiony towar
- Teraz Ty masz się wywiązać z zawartej umowy i go odebrać
- Niestety, polskie prawo jest "ułomne" - szczególnie w tym przypadku, gdzie Ty jesteś odpowiedzialny za niewywiązanie się z zawartej umowy
- W takim przypadku to normalni klienci kontaktują się ze sprzedawcą, informują go o tym, że nie wywiązali się z umowy i nie odebrali przesyłki i ustalają koszty ponownej wysyłki
- Są też "spryciarze i sępy" - czyli kupujący, którzy nie odbiorą przesyłki i zgłaszają zwrot z tytułu odstąpienia od umowy. Czyli powodują straty u sprzedawców. A co gorsze - nie zamówią ponownie tego samego towaru u tego samego sprzedawcy (bo im wstyd?), żeby zrekompensować mu poniesione straty - lecz już u innego sprzedającego.
Tylko od Ciebie zależy, jak będzie postrzegał Ciebie sprzedający - czy jako wiarygodnego kontrahenta, czy jako "szkodnika. "
Ja osobiście wstydziłbym się przerzucać na sprzedającego koszty wynikające z niewywiązania się z umowy, wynikające z mojej strony. A to co Ty zdecydujesz - to już zależy tylko od Ciebie.
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.