Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy na opłacenie wygranej licytacji zawsze jest 30 dni, czy są jakieś odstępstwa od tej reguły? Sprzedający jest firmą, jeśli ma to znaczenie
Tak może być inaczej. jeżeli sprzedający umieści w ofercie inny termin, a na AL jest 5dni na opłacenie.
To nie jest oferta na AL.
A w którym miejscu mam szukać takiej informacji, jeśli sprzedający poda inny termin?
W opisie oferty szukaj, jak nie ma takiej informacji to jest 30dni.
W opisie, czyli tam gdzie jest opisany przedmiot, np. jego wymiary, kolor itp.? Nie chciałabym tego przegapić, jak jest gdzieś skitrane 😉
@betmary Tak tam gdzie wszytko jest i licytowanym przedmiocie, to co Ci powie sprzedajacy jest ważne ale najważniejsze jest to co jest napisane w ofercie.
Najlepiej skontaktuj się ze sprzedawcą i dopytaj ile masz czasu na opłacenie.
I tak każdego sprzedawcę u którego wygram licytację będę pytać? Poza tym akurat teraz licytuję wiele przedmiotów u jednego sprzedawcy, nie wiem czy w takim przypadku czas na opłacenie jest jednakowy dla każdego przedmiotu. W każdym razie taka informacja powinna być umieszczona w miejscu widocznym na pierwszy rzut oka albo powinien być określony czas podany w regulaminie dla wszystkich tego samego typu sprzedających, a nie żeby każdy sobie mógł podać indywidualnie 😕
Pytać można gdy się nie ma pewności lub jak chce się dłużej licytować . Najczęściej informacja ile dany sprzedawca zdecydował się czekać na opłatę jest w jego zakładce " o sprzedającym" . Na stronie tytułowej można umieszczać tylko dane o wystawionym przedmiocie ale o tym dokładnie mówi regulamin allegro .
No właśnie chcę dłużej licytować, bo ma bardzo duży wybór i wciąż pojawiają się nowe, ciekawe oferty
Esz, faktycznie, w zakładce o sprzedającym jest napisane:
"Na łączną wpłatę czekamy do 7 dni kalendarzowych
od zakończenia pierwszej licytacji. Po tym czasie występujemy o zwrot prowizji
do Allegro" 😞
Szkoda, że tak krótko
I teraz jak sprawdziłam, to wcale w opisach nie ma tej informacji, jedynie w zakładce "O sprzedającym" 😞 Beznadzieja, powinno to być w widocznym miejscu, bez potrzeby klikania w jakieś zakładki, a tak mam już trwające licytacje, które kończą się 1-2 dni po upływie tego terminu płatności licząc od zakończenia pierwszej licytacji i najwyraźniej i tak będę musiała pisać do sprzedającego 😞 Takie informacje nie powinny być ukryte, zwłaszcza kiedy standardowy czas ustalony przez Allegro jest znacznie dłuższy
Takie reguły ustaliło tu panujące allegro a my musimy się do tego dostosować . Sam sprzedaje w licytacjach i rozumiem co Cię boli . Sprzedawca podaje termin ale można z nim w razie potrzeby go zmienić . U mnie stali klienci czasem ponad miesiąc licytują i dopiero płacą (po wcześniejszych ustaleniach) .
@betmary Zgodnie z zasadami Allegro opis oferty ma dotyczyć tylko i wyłącznie oferowanego towaru. Dodatkowe informacje muszą znaleźć się w zakładce ,o sprzedającym’.
Co do czasu na opłacenie - uważam, że domyślne 30 dni to czas absurdalnie długi ale rozumiem, że w przypadku licytowania wielu aukcji pojawiających się w czasie może to mieć sens - z tym, że takich sytuacji jest naprawdę niewiele i w takim wypadku można skontaktować się ze sprzedającym i się dogadać - jestem przekonany, że nie będzie z tym problemu.
Sprzedający zgodnie z regulaminem ograniczają ten czas bo niestety ale wiele osób licytuje, nie płaci i nie raczy nawet odpisać na wiadomość czy jest zainteresowana finalizacją transakcji - mówię to ze swojego doświadczenia.
Ja np. zrezygnowałem z wystawiania licytacji już całkowicie - moja ostatnia przygoda to próba sprzedaży kilku uszkodzonych telefonów która trwała prawie 3 miesiące - dwie licytacje, jedna 10 dni + 30 dni oczekiwania na wpłatę, druga 7 dni + 30 dni oczekiwania na wpłatę. W obu przypadkach zero kontaktu, nawet po uprzejmym zapytaniu czy kupujący są zainteresowani finalizacją zakupu pomimo tego, że logowali się codziennie na Allegro.
No ja rozumiem, ale jak licytacje trwają przeważnie 9 dni (przynajmniej u tego sprzedawcy), to 7 znów jest trochę mało. Może 30 to faktycznie przesada, ale żeby chociaż połowa z tego była, czyli 15.
No i to już wina Allegro, że takiej informacji nie pozwalają umieszczać na widoku 😞
W każdym razie ja zawsze płacę za swoje zakupy na czas i nie mam żadnego problemu z zapłatą, tylko po prostu chciałam mieć to wszystko w jednej paczce wysłane
@betmary Dlatego warto nawiązać kontakt ze sprzedającym i się dogadać. Jestem przekonany, że nie będzie z tym problemu.