anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ile czasu producent elektroniki ma czasu na rozpatrzenie reklamacji od Sprzedającego?

damian-im4
#1 Nowicjusz#

Hej,  czy jest gdzieś określone ile czasu mam czekać na rozpatrzenie reklamacji, jeśli sprzedający zgłosił usterkę do producenta i tam odeslal sprzęt? 25.11 zgłosiłem reklamację przez allegro, 27.11 rzecz była już u sprzedawcy, a 4.12 wydał decyzję o odmowie zwrotu pieniędzy, którego oczekiwałem. W odpowiedzi podał nr reklamacji u producenta I zero dokładnego terminu, kiedy ta reklamacjazostanie zrealizowana. Po jakim czasie mogę wrócić do sprzedającego z prośbą o zwrot produktu bądź pieniędzy?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

LEW433
#21 Demiurg#

Jak reklamację u sprzedającego to ma 14dni na rozpatrzenie reklamacji, później reklamacja jest uznana.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@damian-im4 Jeśli sprzedający odebrał przesyłkę z reklamowanym towarem i przesłał go do serwisu to spełnił swój obowiązek.

Jeśli chodzi o czas w którym naprawa / wymiana ma zostać zrealizowana to nie jest to nigdzie określone w przepisach.

Jedyne co to naprawa / wymiana powinna zostać zrealizowana bez zbędnej zwłoki - czyli np. sytuacja w której towar jest w serwisie i oczekuje na naprawę (oczekiwanie na części itp.) jest częścią procesu reklamacji.

"4.12 wydał decyzję o odmowie zwrotu pieniędzy, którego oczekiwałem" - jeśli była to pierwsza reklamacja to miał takie prawo.

oznacz moderatorów

damian-im4
#1 Nowicjusz#

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to poprzez odrzucenie reklamacji Sprzedający odniósł się do niej w czasie 14 dni, a to ile Producentowi zajmie naprawa, to już moje zmartwienie? Załóżmy, że 18.12 mina 2tyg od zgłoszenia reklamacji przez sprzedającego u producenta, i co dalej?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Z tego co rozumiem to sprzedający odrzucił prośbę o zwrot pieniędzy a nie samą reklamację. Wysłał przecież towar do serwisu. 
Dalej pozostaje czekać. 

oznacz moderatorów