anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ile mam czasu na zwrot przesyłki?

Odyn123
#2 Obserwator#

Mam problem, mianowicie zamówiłem produkt, otrzymałem go 06.10.2021 więc zwrot produktu przypada na 20.10.2021, jednakże na opcji zwroty Allegro termin ten był do 22.10.2021 i w tym dniu złożyłem formularz zwrotu, oraz odesłałem produkt. Sprzedający nie wyraził zgody na zwrot twierdząc iż po kontakcie z suportem nie ma takiego obowiązku i odesłał mi produkt. Ja również zadałem pytanie do suporty odnośnie tej sprawy i otrzymałem odpowiedź iż wszystko zostało wykonane poprawnie i sprzedający powinien przyjąć produkt oraz zwrócić pieniądze. No i mam zagwozdkę co dalej ponieważ termin ostatecznej wysyłki produktu do zwrotu mija 05.11.2021 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

xyz96
#21 Demiurg#

@Odyn123 Termin na wysłanie sprzedawcy oświadczenia o rezygnacji to 14 dni od OTRZYMANIA TOWARU, niezależnie od powiadomień i komunikatów Allegro, które mogą wprowadzać w błąd, chyba że sprzedawca daje dłuższy czas na odstąpienie. Sprawdź czas na zwrot w zakładce Zwroty na aukcji.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Po co odebrałeś towar jeżeli wszystko było w porządku? Otwórz dyskusję opisz tam wszystko i domagaj się przyjęcia towaru, zwrotu: https://allegro.pl/dyskusje/nowa jeżeli sprzedawca nie wyraża zgody składaj wniosek do POK: https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index

oznacz moderatorów

aragil
#15 Entuzjasta#

@LEW433 Żartujesz? 

oznacz moderatorów

mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Odyn123, widzę, że otrzymałeś od nas wiadomość mejlową w tej sprawie. Masz minimum 14 dni na poinformowanie sprzedającego o rezygnacji z zakupu - czas ten liczymy od następnego dnia po otrzymaniu przesyłki. Jeśli zgłosisz zwrot w wymaganym terminie, skorzystasz z kolejnych 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru, z którego rezygnujesz. 

Maja
   Moderatorka

Odyn123
#2 Obserwator#

Jeśli mogę prosić w takim razie jakieś oficjalne stanowisko ponieważ ta odpowiedź nie jest spójna z tym co otrzymałem w mailu. Z tego wynika iż na Allegro zwroty termin powinien być do 21.10.2021 a nie do 22.10.2021, i nie przysługuję mi zwrot.

oznacz moderatorów

mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Odyn123, zerknij, proszę, do naszego artykułu w Pomocy. 

W ciągu 14 dni od otrzymania przedmiotu należy złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy sprzedającemu. Musisz odesłać przedmiot maksymalnie w ciągu kolejnych 14 dni od złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

Maja
   Moderatorka

aragil
#15 Entuzjasta#

@Odyn123  Jeżeli otrzymałeś zamówienie 06.10.2021 sprzedawca postąpił zgodnie z przepisami nie wyrażając zgody  na zwrot.

Allegro dodaje +1-2 dni do tych 14dni co oczywiście nie jest zgodne z prawem, pytaj u nich.

oznacz moderatorów