Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Mam pytanie odnośnie gwarancji, a mianowicie: ile razy sprzedający może naprawiać tę samą usterkę na gwarancji? Kupiłam glebogryzarkę spalinowa której tak naprawdę nie mogę używać z racji tego że silnik ciągle zasysa piach do silnika. Glebogryzarka zaciągnęła piach 3 raz. Po pierwszym razie został wymieniony silnik, po drugim już tylko obudowa filtra na inną niż oryginał, lecz jak widać nie pomogło to. Sprzedający bawi się ze mną w kotka i myszkę. Nie potrafi zrozumieć że ten złom nie nadaje się do użytku. Obawiam się że wkoncu skończy się gwarancja i zostanę się bez gwarancji z tandeta za 600 zł. Druga sprawa to nie chce tego czegoś skoro do silnika dostał się piach a za drugim razem nie został wymieniony. Czy sprzedający ma jakikolwiek obowiązek oddać pieniądze jeżeli 3 razy usterka nie została usunięta, czy może naprawiać aż skończy się gwarancja i naciągać mnie na koszta wysyłki na gwarancję?
@niunia150990 na gwarancji to mogą ci wymieniać aż trwa gwarancja skoro składasz reklamację z tytułu gwarancji jeśli glebogryzarka kupiona przed 2023r to reklamacje składa się z tytułu rękojmi a jak po 1 stycznia 2023 to z tytulu niezgodności z umową - w przypadku zlożenia 2 raz reklamacji na niezgodność z umową kupującemu przysluguje rabat lub odstąpienie od umowy. Gwarancja i reklamacja za niezgodność z umową to dwa różne świadczenia konsumenckie więc przestań zgłaszać glebogryzarke na gwarancję tylko następnym razem złóż reklamację za niezgodność z umową
Rozumiem. Tylko jak to teraz zrobić? Wysłana została już paczka lecz pewnie nie dotarła do nich jeszcze.
A kupiona była w 2021r.
W 2021 r? to było inne prawo. a to gwarancja a nie rękojmia!
Przy powtórnej reklamacji masz prawo żądać zwrotu środków, najlepiej zgłaszaj reklamację poprzez dyskusję Allegro, masz tam pomoc Allegro.
Tym razem zgłosiłam właśnie przez dyskusje allegro, ale obawiam się że znowu odeślą mi ten złom a gwarancja kończy się za chwile. Poprzednim razem było zero jakiejkolwiek informacji w jaki sposób reklamacja została rozpatrzona tylko odesłali mi ten chiński złom
Przecież piszę gwarancja to nie reklamacja z niezgodności z umową jak zgłaszasz im usterkę na gwarancję to mogą ci naprawiać na gwarancji i 2000 razy bo tak masz zapisane w karcie gwarancyjnej. Druga rzecz skoro gwarancja sie kończy tzn że zaraz minie 2 lata bo tyle zwykle ma gwarancja, czyli kupiona przed 2023r, czyli według starych zapisów ustawy konsumenckiej. Ergo w 2 roku użytkowania w reklamacji z tytułu rekojmi to w 2 roku kupujący ma udowodnić że usterka jest winą wady fabrycznej. Podsumowując nastepnym razem kup glebogryzarkę dobrej marki a nie z Chin bo tą będą reperować do końca gwarancji i po nast awarii na śmietnik