anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ile razy sprzedający może naprawiać towar?

cherrybomb99916
#7 Wielbiciel

Dwa miesiące temu zakupiłam traktorek koszący. Okazało się, że miał wyciek w okolicy korka spustowego oleju. Pojechał raz na serwis, wrócił z tą samą usterką. Pojechał drugi raz, wrócił z dokładnie tą samą usterką - ciekło z niego już na aucie serwisanta, który go przywiózł. Sprzedawca nie chce się zgodzić na wymianę towaru, tylko chce naprawiać trzeci raz tę samą usterkę. Jak to z tym jest?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@cherrybomb99916 zależy czy to było na gwarancji czy jako niezgodność z umową ?

cherrybomb99916
#7 Wielbiciel

Na allegro wpisane mam „reklamacja ustawowa”, zgłaszałam przed formularz allegro.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@cherrybomb99916 Gwarancja mogą do bulu naprawiać ale jak na niezgodność z umową możesz przy drugiej reklamacji odstąpić od umowy odesłać towar i sprzedawca nie ma nic do gadania 🙂

Art. 43e. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć
oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:

3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca
próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;

6. W razie odstąpienia od umowy konsument niezwłocznie zwraca towar
przedsiębiorcy na jego koszt. Przedsiębiorca zwraca konsumentowi cenę
niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania towaru lub
dowodu jego odesłania

cherrybomb99916
#7 Wielbiciel

Dzięki za info 🙂 Chciałabym jednak wymiany towaru na nowy, bo traktorek podrożał o ponad tysiąc zł od zakupu w czerwcu. Czy mogę się o to ubiegać po dwóch nieskutecznych naprawach? Dodatkowo, Allegro pod reklamacją odpisało mi tak

„wiem, że ta sytuacja jest dla Pani niekomfortowa.

Z czatu reklamacyjnego wynika, że reklamuje Pani traktor i oczekuje Pani wymiany. Sprzedający poinformował, że nie spełni roszczenia zwrotu pieniędzy lub wymiany towaru na nowy, ale zadeklarował możliwość kolejnej naprawy.

W przypadku reklamacji sprzedający ma prawo zmienić Pani roszczenie. Jako serwis Allegro nie jesteśmy w stanie podważyć decyzji sprzedającego.” 

Nie wiem już co robić 😞

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@cherrybomb99916 nie 😞 zgodnie z ustawą albo odstąpić albo obniżka 🙂 albo zgłaszaj i niech naprawiają, przy pierwszej naprawie jak najbardziej sprzedawca wybiera czy naprawi, wymieni czy odda kasę 🙂

Allegro wprowadza Cię w błąd 😞