Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ile niby wynosi dana opłata i dlaczego nie ma żadnego info na stronie sprzedającego buty na stronie Allegro? Dla mnie temat jest zamknięty ponieważ nie miałem żadnego info przed zakupem i przed przelaniem pieniędzy, z mojej strony sprzedawca powinien sobie doliczyć daną opłatę urzędową czy celną z góry do całkowitej ceny towaru i opłacić ją w trakcie wysyłki. Moim zdaniem to jest wprowadzenie klienta w błąd czyli zwykłe oszustwo. Proszę o jakąś konkretną informację na temat jakich kolwiek dodatkowych kosztów wtedy ocenię daną sytuację i podejmę decyzję czy warto zapłacić za produkt czy zrezygnować z dostawy i zarządać zwrotu pieniędzy. Robiłem zakupy u waszej konkurencji i nie było takich niespodzianek. Płaciłem tyle za ile był wystawiony produkt i był także z po za Unii Europejskiej.
Ta opłata cela to jest raczej od niedawna i opłacalność zakupów z Chin staje się mało opłacalna ,zwłaszcza jak przyjdzie ci jeszcze zareklamować przysłany produkt i odsyłać go do nadawcy .
@chuddy23 Dlatego tak jest, bo sprzedający w Chinach czy w innym kraju na świecie nie wie jakie są stawki celne w kraju kupujacego na przykład w Polsce. Bo cło płaci odbiorca towaru, nie sprzedawca. Gdyby Chiński sprzedawca doliczył koszt cła to wzrosłaby wartość towaru a wiec wzrosłoby również ponownie cło.
Jeśli chcesz sam sobie wyliczyć wysokość cła to proszę bardzo, tu masz stawki celne dla różnych wyrobów: http://www.klasyfikacje.gofin.pl/cn2020/12,0.html
Pamiętaj tylko ze do przedmiotów importowanych spoza unii urząd celny dolicza również podatek VAT, najczęściej 23%, chociaż bywa dla niektórych wyrobów niższy np 5% a nawet 0%