anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak Allegro pozwala wybranym sprzedawcą oszukiwać klientów !!!

PanelDekoracyjny
#8 Zapaleniec#

Jakiś czas temu kupiłem lampy od sprzedającego memfis_pl ( https://allegro.pl/oferta/lampa-sufitowa-24w-led-plafon-natynkowy-do-pokoju-do-salonu-do-kuchni-loft... ) otrzymane lampy zupełnie się różnią od tych na zdjęciach które sprzedawca wrzucił do oferty. Oczywiście sprawę zgłosiłem do sprzedającego i poprosiłem go o zmianę oferty jeśli nie ma tych lamp które są na zdjęciu, następnie przeczytałem opinie o produkcie i klienci już kilka miesięcy temu zgłaszali że to nie są te lampy co na zdjęciach. 

Zgłosiłem ofertę do Allegro, klika razy pisałem w dyskusjach czy Allegro coś z tym zrobi i nie odpisali mi na to, moja sprawa trwa już długo, przypuszczam że nie tylko ja ich zgłosiłem do Allegro ( czytając komentarze ) a sprzedawca cały czas wpycha ludziom inne lampy które są po prosty brzydsze i to nie tylko moja opinia.  

Najgorsze w tym jest że Allegro potrafi zablokować konto czasem o naprawdę **piiip**oły a przyzwala od kilku miesięcy na oszukiwanie ludzi. Jest to o tyle smutne że zakupy na Allegro traktowałem jako bezpieczne i pewne a takich nieuczciwych sprzedawców czy same oferty, Allegro szybko blokuje. 

Przechwytywanie (1).JPG

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@banitos_2006 Powód jest prosty - Kupujący dostali bardzo fajny system ochrony Allegro Protect, ale zaczęli go nadużywać. Kilka miesięcy temu pisałem, że jak będą go nadużywać (tak jak innych przywilejów), to Kupujący będą tracili na wiarygodności, a program będzie okrajany.

Od pewnego czasu wyraźnie widać, że AP nie jest już tak hojnie przyznawany jak jeszcze całkiem niedawno.

Podobna sytuacja miała miejsce z rozdawaniem monet na aukcjach oraz choćby Allegro Family. Konsekwencje wszyscy znamy.

banitos_2006
#11 Animator#

Teraz ja jako oszukany zostalem z tematem sam, mam sam sie szarpac po uokik i sądach z oszustem. Mimo wielu próśb nie udzielili pomocy ani wsparcia, mój wniosek o zwrot z allegro protect został "odłożony". Sprawa nierozwiązana. A jedna z Pań z obslugi allegro staneła po stronie nieuczciwego sprzedawcy. Rób sobie co chcesz... Nie pamiętam zeby kiedykowliek tak wcześniej było...

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Kupowanie tutaj zaczyna się już robić tranzakcją wysokiego ryzyka. Jak 20 lat temu. Wsparcie to fikcja....

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@banitos_2006 Nawet nie znamy sprawy, więc co mamy powiedzieć. Ostatnio był tu wysyp tematów roszczeniowych, raz wina sprzedawcy, raz kupujących.

Nazywanie kogoś "oszustem" bez wyroku sądowego jest w Polsce karalne.

banitos_2006
#11 Animator#

No akurat w moim przypadku to sprzedający mnie pierwszy zwyzywał od oszustów, allegro go nawet nie upomniało

oznacz moderatorów

banitos_2006
#11 Animator#

Ja może opisze moją sprawe, bo uważam że jest ciekawym przypadkiem:

Sprawa dotyczy nieudanego zakupu dwóch przedmiotów (słuchawek) poprzez serwis Allegro u nieuczciwego sprzedawcy. Sprzedający odmówił przyjęcia przysługującego mi zwrotu konsumenckiego po 1 dniu, już od samego początku (jeszcze nie otrzymawszy przesyłki zwrotnej) strasząc, że towar nie może być używany i będzie naliczał sobie koszta za jeden dzień używania towaru - gdzie towar wogóle nie był używany, został tylko rozpakowany i na następny dzień odesłany. Po odesłaniu do niego, stwierdził, że jednak nie przyjmie zwrotu i że towar nie jest jego, przysyłając pocięte nagrania z których wynika, że jednak podmienił przedmioty (inne opakowania pudełka i folie). Pracownicy Allegro nie pomogli mi w tej sprawie i polecili jedynie skonsultowanie się z organem nadzorczym ds. konsumentów oraz odrzucili mój wniosek o zwrot z AllegroProtect. odpisali: "nie mamy mocy zweryfikować wszystkich okoliczności. Może Pan swoich roszczeń dochodzić drogą cywilno-prawną." Sprzedający kazał mi wpłacić 14zł na odesłanie towaru - widząc że jednak nie uzyskam żadnego wsparcia i pomocy od allegro, przelałem mu pieniądze żeby chociaż odesłał towar do mnie, bo zostałem postawiony w sytuacji takiej że nie mam ani pieniędzy ani towaru i allegro mnie zwyczajnie olało. Towar jest u sprzedającego i póki co czekam na przesyłkę zwrotną i nawet nie wiem czego się spodziewać, pewnie znajde tam cegły... 

Wartość towaru to 120zł  - wiem jest niska, jednak nie chce popuścić temu sprzedawcy mimo braku wsparcia Allegro i chce zgłosić sprzedawce do uokik, ale czy to ma sens? Teraz to zostałem na lodzie i nawet nie wiem co dalej robić...

oznacz moderatorów