anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak Allegro wspiera szarą strefę i ucisza klientów. Historia szczoteczki bez faktury.

lucky_osiedle
#1 Nowicjusz

Chciałbym podzielić się sytuacją, która pokazuje, jak w praktyce wygląda (pseudo)„bezpieczeństwo” na Allegro.

1. Zakupiłem towar u sprzedawcy Masfix (NIP: 5080104341), który nie figuruje w rejestrze VAT (Biała Lista) i odmawia wydania dokumentu zakupu ktory jest mi niezbędny do zarejestrowania towaru na stronie producenta i otrzymania wydłużonej gwarancji.
  2. Allegro w oficjalnej reklamacji nr 59241125 przyznało: „TOWAR JEST NIEZGODNY Z UMOWĄ” na co mam potwierdzenie. 
  3. Mimo to, moderatorzy w dyskusji odmawiają uruchomienia Allegro Protect, każąc mi „czekać na wynik kontroli w Urzędzie Skarbowym” lub iść do sądu cywilnego.
  4. Na koniec dyskusja została arbitralnie i bezczelnie zamknięta jako „rozwiązana”, mimo braku faktury i zwrotu pieniędzy. Ukłon w stronę oszusta, dalej można kręcić legalne walki na platformie.  A ja zostałem z produktem prawnie wadliwym. 

Czy Standard Allegro to teraz promowanie firm z szarej strefy i uciszanie klientów, którym odmówiono ochrony? Sprawa została już przekazana do UOKiK oraz Rzecznika Konsumentów oraz urzędu skarbowego. Sprawę wraz z dokumentami i screenami rozmów upubliczniam również w ogólnopolskich mediach i w sieci. Niech ludzie widzą jakie wały są tutaj na platformie na porządku dziennym.  Uważajcie, u kogo kupujecie, bo „Ochrona Kupujących” to obecnie fikcja. Dodam jeszcze że jak zacząłem się domagać dokumenty sprzedaży to sprzedawca pousuwał wszystkie swoje aukcje i towar ze sprzedaży. Allegro oczywiście ślepe i trzyma stronę oszustów. Dla zasady nie odpuszczę i wierzę że sprawa odbije się szerokim echem w PL. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@lucky_osiedle reklamacja, której numer tutaj podałeś, wpłynęła do nas wczoraj 17.02.2026 i zgodnie z informacjami, które otrzymałeś rozpatrzymy ją w przeciągu 14 dni lub 30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. 

Jeśli chodzi o meritum samej sprawy to nasi doradcy kilkukrotnie tłumaczyli Ci, że jako platforma Allegro, nie mamy możliwości wymusić na sprzedającym wystawienia faktury. Nie możemy Ci też wypłacić rekompensaty finansowej w ramach Allegro Ochrona Kupujących skoro nadal posiadasz ten towar. Oczywiście możesz się nie zgadzać ani ze sprzedającym, ani z nami, więc w tej sytuacji, tak jak informowali Cię nasi konsultanci, możesz skierować sprawę na drogę cywilnoprawną.

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

lucky_osiedle
#1 Nowicjusz

Wasza odpowiedź to manipulacja.

Numer reklamacji, który podatem, został juz rozpatrzony, a w oficjalnej odpowiedzi mailowej Allegro przyznało, że:
„TOWAR JEST NIEZGODNY Z UMOWĄ”  Skoro sami to przyznaliście, to 14 dni na rozpatrywanie jest teraz tylko grą na zwłokę.

Nie żądam, abyście „wymuszali” fakturę, ale abyście wywiązali się z obietnic Allegro Protect. Program ten ma chronić przed nieuczciwymi sprzedawcami, a Masfix (NIP: 5080104341) nie figuruje w rejestrze VAT i unika wydania dokumentu BEZ KTÓREGO  PRZEDMIOT KTÓRY NABYŁEM JEST WADLIWY PRAWNIE. Tolerujecie szarą strefę na portalu i jeszcze bronicie tego procederu co jest skandaliczne i jednocześnie żenujące.

Twierdzenie, Że nie możecie wypłacić środków, dopóki mam towar, jest sprzeczne z bezpieczeństwem kupujących w przypadku wad prawnych. Nie odeślę towaru do firmy-krzak, która uciekła z portalu (usuwając wszystkie swoje oferty), bez wcześniejszego zabezpieczenia środków przez Allegro.

Dlaczego mimo trwającej „reklamacji” zamknęliście moją dyskusję ze statusem „ROZWIĄZANA”? To jest jawne oszukiwanie systemu i uciszanie klienta pozwalając na wały podatkowe firmie krzak.

Sprawa jest już zgłoszona do UOKiK i Rzecznika Konsumentów. Wasze publiczne zachęcanie do „drogi cywilnoprawnej” przy jednoczesnym chwaleniu się programami ochrony to szczyt „cynizmu i żenady"

oznacz moderatorów

lucky_osiedle
#1 Nowicjusz

Przecież widzę co mam napisane w wiadomościach e-mail. Jakim prawem zamykacie dyskusję i oznaczacie jako rozwiązana skoro nie otrzymałem od sprzedającego żadnego dokumentu sprzedaży? Dalej udajcie że nie widzicie jak wały firmy krzak na podatkach robią na waszej platformie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@lucky_osiedle a wiesz że nie każdy sprzedawca musi być na Vacie, Mieć kasę, wystawiać paragony, na życzenie powinien wystawić rachunek 😄

lucky_osiedle
#1 Nowicjusz

No to dlaczego nie wystawił? Od tygodnia już się z nim boksuje, zlewa sprawę i ma to w d. Przy pełnej aprobacie allegro które bezczelnie zamyka mi dyskusję oznaczając ją jako „rozwiązaną”.  Wspieranie wałów na podatkach i tyle. A że klient jest stratny na takim zakupie to już wielkiego allegro nie interesuje. Niech ludzie wiedzą że w takich spawach allegro trzyma stronę tych co unikają płacenia podatków. 

oznacz moderatorów