anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak mogę odwołać zwrot towaru?

Client:43458382
#1 Nowicjusz#

witam

kliknąłem nie zastanawiając się zbytnio w przycisk 'zwrot towaru'.

Co teraz mogę zrobić żeby to odwołać?

Towar chcę zachować.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:43458382 Nic nie musisz robić, po prostu nie odsyłaj przedmiotu, a sprzedający nie odda Ci pieniędzy.

Możesz tylko poinformować mailem sprzedawcę, że rezygnujesz ze zwrotu. Z pewnością się ucieszy 🙂

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Pamiętaj że drugi raz nie da się już zrobić zwrotu.

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:43458382 
kliknąłem nie zastanawiając się zbytnio w przycisk 'zwrot towaru'.
Co teraz mogę zrobić żeby to odwołać?

Samo "kliknięcie" nie jest szkodliwe, ale wypełnienie i wysłanie formularza zwrotu niesie ze sobą (wbrew niektórym opiniom) b. poważne konsekwencje (od strony formalno-prawnej).
Warto żebyś wiedział, że złożyłeś Sprzedającemu oświadczenie o odstąpieniu od Umowy z Art.27 Ustawy o Prawach Konsumenta. Niesie to za sobą m.in. obowiązek zwrotu (odesłania) tego towaru Sprzedającemu w ciągu 14 dni od złożenia tego oświadczenia (Art.34 ww. Ustawy).
Zmienił się również status własności rzeczy (jest nim od teraz ponownie Sprzedający). Po przekroczeniu terminu 14-dni Sprzedawca może (nie musi) naliczać Kupującemu opłaty za bezumowne korzystanie z rzeczy będącej jego własnością. Gdybyś w przyszłości chciał skorzystać z rękojmi dotyczącej tego produktu - to nie masz już takich uprawnień.
Allegro to nie zabawa, a złożonego w ten sposób oświadczenia woli - wycofać nie można (chyba, że masz mocne, żółte papiery).

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów