anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zgłosić chęć wymiany towaru na Allegro?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Tomekxy16
#7 Wielbiciel#

Kupiłem chlebak. Po rozpakowaniu paczki okazało się, że dostałem nie ten chlebak, który zamówiłem. Sprzedający twierdzi, że mogę zgłosić wymianę z poziomu allegro. Z tego co sprawdzałem z poziomu mam możliwość zwrotu towaru tak jakbym odstępował od umowy i otrzymam zwrot kosztów. Ja jednak chce wymiany, chce otrzymać właściwy chlebak i oddać ten który dostałem. W jaki sposób tego dokonać.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2
A3dam
#19 Nestor#

@Tomekxy16 
Zamiast opcji ODSTĄPIENIE należy wybrać REKLAMACJA (niezgodność towaru z opisem w ofercie jest wadą, którą można (i należy) reklamować).

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@Tomekxy16 Kupowałeś z wysyłką SMART? Zapewne sprzedającemu chodzi o to, żeby oszczędzić na wysyłce za którą musi Ci zwrócić przy wymianie w przypadku reklamowania niezgodności towaru z umową.
Nie ma w tym nic złego zwrot przez allegro to nie tylko odstąpienie od umowy - jest to po prostu możliwość darmowego odesłania towaru do sprzedającego. Zgłaszasz zwrot przez allegro, odsyłasz a sprzedający przysyła Ci nowy chlebak.
Nie musisz się oczywiście na to zgadzać i możesz odesłać sprzedającemu ten chlebak dowolną inną formą (kurier) ale wtedy musi Ci on oddać za tą wysyłkę oraz ponieść koszty ponownej wysyłki chlebaka.

Jeśli sprzedający nie robi problemów z wymianą warto rozważyć pójście mu na rękę tak aby nie ponosił niepotrzebnych kosztów i odesłać zwrot przez allegro.
Ostateczna decyzja jak to zrobisz należy do Ciebie.
Dane do zwrotu znajdziesz w zakładce ZWROTY.

oznacz moderatorów