Witam, mam problem.Pewien sprzedawca (market meblowy na Allegro) nie chce mi oddać kasy z reklamacji, nie odpowiada na wiadomości, milczy. Zamawiałam u nich fronty do szafki kuchennej z witryną (na specjalne zamówienie, na które kazali mi zrobić przelew poza Allegro, połowę ceny od szafki plus koszty przesyłki), które nie dość że przyszły uszkodzone,to jeszcze nie w takim wymiarze, którym zamawiałam. Uprzedzę pytanie dlaczego nie zapłaciłam przez stronę, dlatego że samych frontów nie mają w ofercie, a całej szafki nie chciałam.Złożyłam reklamację i czekam. Na Allegro pomoc nie mogę napisać, bo wymagają wybrania zakupu z listy zakupów, a płatność przecież nie poszła przez Allegro. Proszę o pomoc, do kogo mam się zwrócić,żeby zmusić ich do oddania mi pieniędzy. To jest jawne oszustwo i to przez sklep oferujący towar na Allegro.
790891237
@Client:73551535 niestety jeżeli nie realizowałaś zakupu na naszej platformie nie będziemy mogli pomóc. Konieczne będzie zgłoszenie się bezpośrednio do sprzedawcy i jeżeli to nie przyniesie skutku do rzecznika praw konsumenta.
Dlaczego nie wywalacie ze strony takich sprzedawców, nie banujecie ich za takie coś ?? To co oni robią to oszustwo i będziecie przez takich tracić klientów, bo nikt nie chce być oszukany. Pewnie w regulaminie dla sprzedawców jest jasno napisane że sprzedaż poza Allegro jest zakazana, powinniście tego pilnować. Ja jako klient nie muszę znać wszystkich procedur.
@gdvorek jak ma podać numer zamówienia, skoro kupiła poza Allegro😉
@Client:73551535 zakup nie był na Allegro, wiec Ci nie pomogą😔 , a jak złożyłaś reklamację, to czkaj, bo sprzedający nie musi oddawać kasy przy pierwszej reklamacji, równie dobrze może Ci wysłać nowe fronty
@Client:73551535
Pójdź do rzecznika praw konsumentów, tam szukaj pomocy. Ostatecznie będziesz musiała pójść do sądu, ale myślę, że pismo od RPK przyspieszy sprawę zwrotu pieniędzy.
To po co w ogóle oferują taką sprzedaż, skoro nie sprzedają samych frontów do szafek. Napisali że na ,,życzenie,, klientów robią takie zamówienia...Powinni byli mi odmówić i tyle. Kupiłabym u kogoś innego. Ostrzegajcie ludzi przez takimi sprzedawcami albo zgłaszajcie to do Allegro żeby ich banowali i ich oferty.
@Client:73551535
bardzo sprytny model biznesowy wymyślili, niby sprzedają na Allegro, ale jednak poza. Ciekawe ile osób kupiło u nich szafki poza Allegro, bo chcieli z frontami... @Syrena_zT
Akurat ustawa o prawach konsumenta, mówi że przy pierwszej reklamacji może rządać wymiany lub naprawy (nie masz na tym etapie w ogóle prawa rządać zwrotu pieniędzy). Dopiero jak wymiana lub naprawa nie będzie możliwa lub będzie nadmiernie kosztowna dla sprzedawcy, może on zaproponować zwrot pieniędzy lub obniżenie ceny.
Ogólnie to dwa razy wystawiłam reklamację...Pierwsza reklamacja dotyczyła stłuczonych szyb w przesyłce, a druga złego wymiaru frontów szafki. Przesyłka z szybami była osobno, i było słychać potłuczone szkło, dlatego od razu wysłałam im reklamację, od Pani kurier dostałam też protokół szkodowy, który zaraz też im wysłałam plus zdjęcia przesyłki.Zażyczyłam sobie wysłania mi nowych szyb. Po kilku dniach dopiero otworzyłam przesyłkę z frontami, które po przymierzeniu do szafki okazały się za długie i wystawiłam drugą reklamację tym razem z żądaniem zwrotu pieniędzy. Jeden błąd rozumiem, ale dwa to już przegięcie pały, dlatego już nic od nich nie chce tylko zwrotu kasy.