anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jaka jest kolejność w trakcie rezygnacji z zakupu. Wpierw rezygnacja i zwrot pieniędzy czy odwrotnie

kepo1
#7 Wielbiciel#

Witam.

Pytam jak powyżej ponieważ kupowałem buty na dalekim wschodzie. Zaraz na drugi dzień dostałem info, że zakaz celny na chwilę obecną wysyłki butów jest do Europy i prośba od sprzedawcy o anulowanie transakcji a on wróci mi pieniądze.

Czy to jest właściwa kolejność?? Nie wpierw zwrot kasy 277 zł a później anulowanie transakcji?? Pytam, bo mam wrażenie, że ktoś już mnie oszukał albo też próbuje oszukać. Proszę pomóżcie mi zrozumieć taki mechanizm zakupów.

pozdrawiam kepo1

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

Hej @kepo1, prawidłową kolejnością rezygnacji z zakupu jest najpierw odstąpienie od umowy, a następnie otrzymanie środków od Sprzedającego. Tu opisaliśmy krok po kroku, jak to zrobić. 🙂

Maja
   Moderatorka

LEW433
#21 Demiurg#

@kepo1 Kolejność jest taka że najpierw odstąpienie od umowy, następnie zwrot towaru(jak otrzymałeś), zwrot kasy. Ale z Chin to nigdy nie wiadomo, dla nich czasem towar jest "bezcenny", nie chcą go.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@kepo1 Anulowanie to zwykłe pismo wysłane mailem do sprzedawcy z informacją o rezygnacji z zakupu. Można też anulować, czyli wysłać taki formularz przez Allegro. Po poinformowaniu o rezygnacji, czyli po anulowaniu zakupu, sprzedawca ma obowiązek oddać pieniądze.

oznacz moderatorów