Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłam wczoraj szampon. Po sfinalizowaniu zakupu okazało się, ze mąż chciał inny rodzaj i anulowałam zakup.
Kiedy otrzymam zwrot środków?
platnosc blik
Anulowałaś czy odstąpiłaś od umowy? Przy anulowaniu zakupu od firmy zwrot masz automatycznie po kilku minutach, przy odstąpieniu od umowy to już do 14 dni, w zależności od sprzedającego. Pamiętaj, ze jest weekend i procedura anulowania może zadziałać nie wiem, w poniedziałek, ale powinno od ręki.
@Parcelka1 Anulowanie = odstąpienie i zgodnie z ustawą konsumencką sprzedawca ma do 14 dni na zwrot kasy, czasem sprzedawcy mają ustawiony automatyczny zwrot, a jak nie ma to musi ręcznie zrobić przeważnie robią to w kilka dni roboczych, jak minie 14 dni od odstąpienia napisz to podpowiemy co dalej 🙂
@Parcelka1 Jeżeli płatność to w ciągu 2 dni, jeżeli przesyłka nie zmieniła statusu to Allegro mówi o 2 dniach ale prawo mówi że sprzedający powinien zrobić to bezzwłocznie nie dłużej niż w 14 dniach ale może wstzrymac się do czasu zwrotu towaru, czyli może to być 14 dni max.😁
Bezzwłocznie czyli kiedy? Kupujący kupił produkt w piątek o godzinie 15:30, a o 15:35 anulował. Ja pojechałem na działkę w piątek o 15:33 gonić kreta który zjada mi rzodkiewki i marchewki oraz ogórki wysiane wiosną. Czy ma wrócić z działki i dać spokój kretowi tylko po to, żeby bezzwłocznie odesłać wpłatę, czy mogę to zrobić w poniedziałek o godzinie 9:30 kiedy rozpocznę pracę zawodową?
@PHUABIB2 Zapytaj prawo. Krety są pod ochroną.😁
Dlatego nie chcę go pozbawić życia tylko przegonić 🙂
@Parcelka1
Jeżeli wybrałaś opcję ANULUJ zakup - to Allegro wymaga od sprzedawcy zwrotu środków w ciągu 2 dni (a Ciebie przestaje wiązać złożona oferta kupna). Natomiast jeżeli wybrałaś opcję ZWROT - to mają zastosowanie przepisy Ustawy prawo konsumenckie, m.in.:
@A3dam Według allegro i ich pomocy 🙂 mogą wymagać w ciągu 2 dni ale jest że powinien a nie że musi, trochę namieszali z tym anulowaniem i sami już nie wiedzą jak to traktować 😄
Ponieważ anulowanie zakupu jest jednoznaczne z odstąpieniem od umowy, dlatego – zgodnie z prawem – skorzystasz z niego, jeśli kupisz jako konsument.
Z polityki zwrotów 🙂
a) anulowanie zakupu – sprzedający powinien zwrócić Ci koszt zamówienia w ciągu 2 dni roboczych od dnia anulowania zakupu.
sami już nie wiedzą jak to traktować
Niektórzy być może nie mają dostępu do takiej wiedzy, ale Tym którzy wiedzą - prawdopodobnie brakuje odwagi na podanie prawdy wprost.
Wg Allegro: "powinien" to znaczy, że jak termin 2 dni zostanie przekroczony - to oczywiście kupujący nic nie ugra w sądzie, ale Allegro po punktach sprzedającemu może polecieć.
Podobnie jak żaden przepis prawa powszechnego nie nakłada obowiązku odpowiedzi na pytanie <2h, ani odpowiedzi w sporach (też kłótniach, awanturach) <24h.
Najważniejsze, żeby kupujący odróżniali "Allegro-we" ANULOWANIE (czyli odstąpienie zanim sprzedawca przyjmie ofertę, rozpocznie realizację zamówienia - nie mylić z jego wysyłką, która jest najczęściej ostatnim etapem realizacji) oraz ZWROT (czyli złożenie oświadczenia o odstąpieniu z obowiązkiem odesłania (zwrotu) rzeczy), który wiąże się dla nich z szeregiem obowiązków i możliwych problemów w przypadku ich uchybieniu.
Bo w tym odróżnianiu istotnych różnic nie pomagają konsumentom (a wręcz utrudniają) ani pracownicy Allegro ani LEW.