anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Komentarze :)

yachoo
#7 Wielbiciel

Witajcie 

Mam taką sprawę bo zauważyłem komentarze które psują dobrą opinię sprzedającemu a nic nie

mają wspólnego z przebiegiem transakcji oraz tym jak sprzedający wypełnił swoje zobowiązania.

Sprawa dotyczy tego komentarza 

yachoo_0-1781698095338.png

osoba pisze że ser mu nie smakował i daje 1 gwiazdkę, Pomijam już że sama treść tego komentarza 

jest bez ładu i składu, nie otrzymał zepsutego sera tylko sobie strzelił focha bo ser mu nie posmakował.

Uważam że takie komentarze i recenzje powinny być usuwane, ponieważ komentarz, recenzja wpływa na ocenę sera i go zaniża zaś jest tylko i wyłącznie fanaberią człowieka który mało wie o tym jak wygląda handel

zaś kupujący na jego aukcjach, mogą odnieść mylne wrażenie że sprzedaje towary o niższej wartości.

pozostawiam pod ocenę 

Pozdrawiam

Krzysztof

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@yachooSystem oceniania na Allegro służy temu, aby kupujący mógł ocenić produkt zgodnie ze swoimi odczuciami. Są to oceny produktu, a nie konkretnego sprzedawcy, dlatego nie wpływają one na jakość sprzedaży ani na ocenę konta sprzedającego.

Dobrym przykładem są również perfumy. Niektóre opinie będą pozytywne, bo kupującemu podoba się dany zapach, a inne negatywne, bo komuś akurat ten zapach nie odpowiada lub źle się kojarzy. Dodatkowo nie znamy przecież szczegółów ani kontekstu tego konkretnego zakupu.

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

yachoo
#7 Wielbiciel

Tyle że taki system jest wg mnie krzywdzący, perfumy kupuje ktoś dla kogoś i dlaczego ma wystawiać sprzedającemu negatywną recenzję ponieważ jemu lub osobie obdarowanej, dany zapach się nie spodobał. Ja oceniam sam produkt czyli jeżeli perfumy byłyby podróbką, albo dla przykładu ser lub wędlina którą otrzymał kupujący była zepsuta to komentarz negatywny się należy tak samo recenzja, zaś smak jest kwestią subtelną i nie powinien wpływać na ocenę danego towaru.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@yachoo Przykro mi, ale nie zgadzam się Tobą. Idąc Twoim tokiem myślenia, negatywne opinie o produktach w ogóle nie powinny istnieć. Przecież film w kinie też komuś może się nie podobać tylko dlatego, że „to nie jego gatunek”, a książka może nudzić, bo „tematyka nie podeszła”. Czy to oznacza, że wszyscy mają obowiązek wystawiać filmom i książkom wyłącznie 5 gwiazdek? 

System oceniania służy właśnie do dzielenia się subiektywnymi odczuciami- w tym o smaku czy zapachu. Informacja, że dla kogoś perfumy są „zbyt słodkie” lub „duszące”, to bardzo cenna wskazówka dla innych kupujących. Z kolei kwestia tego, czy produkt jest podróbką lub towarem zepsutym, powinna być również zgłoszona do działu obsługi klienta lub sprzedawcy, a nie pozostawać jedynie w sferze opinii.

Każdy ma prawo do własnej opinii, a sprowadzanie ocen towaru wyłącznie do wad fabrycznych po prostu mija się z celem takiego systemu.

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów