anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

kontakt odnośnie zwrotu

skatallinger
#1 Nowicjusz

chcę zwrócić produkt. Wypełniłem formularz allegro i widzę, że mam to wraz z kodem oddać do paczkomatu (mam wykupione allegro smart). Jednak w paczce, jaką dostałem, był osobny formularz zwrotu z zastrzeżeniem, żeby nie wysyłać do paczkomatu. Co mam zrobić?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@skatallinger jest różnica nadanie w paczkomacie a wysyłka do paczkomatu 😉

Nadaj w paczkomacie  na podstawie kodu, sprzedawca dostanie to na adres firmy 🙂

MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@skatallinger 

Formularz Allegro miewa błędy i czasami "odsyła nie tam gdzie trzeba", choć zasadniczo zwrot taką samą drogą jak dostawa to najczęściej spotykany przypadek.

Sprzedawca napisał prośbę o nieodsyłanie do paczkomatu. Może ta prośba dotyczy innych metod dostawy/zwrotu niż smart, a formularz jest jeden i to niezbyt trafnie napisany.

Sprawdź w szczegółach zakupu w zakładce zwroty jaki sprzedawca ma wpisany sposób/adres do zwrotów. Jeśli jest taki jak Ci podpowiada Allegro, to wyślij przesyłkę na takie dane jak masz ignorując otrzymany od sprzedawcy dokument. Jeśli informacje w zakładce zwroty są inne, to pisz do sprzedawcy i czekaj na wyjaśnienie tematu, ale nie dłużej niż 13 dni od dnia zgłoszenia odstąpienia od umowy, bo kod nadawczy wygaśnie. Poza stratą odrobiny czasu niczego nie ryzykujesz, a możesz uniknąć sytuacji, gdy przesyłka trafi nie wiadomo dokąd i rozpoczną się jej poszukiwania. Miej na uwadze, że sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze do 14-tu dni od odstąpienia, ale także że ma prawo wstrzymać się z ich przelaniem do czasu otrzymania paczki.

Poza tym to co napisał @kostas11 może być właściwą odpowiedzią na Twoje pytanie, bo jakby nie patrzeć to jest różnica zasadnicza - proszą by nie wysyłać do paczkomatu, a Ty masz nadać w paczkomacie, a to dwie rożne sprawy.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie wysyłaaz do paczkomatu tylko nadajesz w ten sposób w paczkomacie a paczka trafi na adres do zwrotu podany w ofercie, chyba że sprzedawca podał paczkomat to w szczegółach oferty zobacz

oznacz moderatorów