anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Koszt przesyłki w przypadku reklamacji

Client:124795706
#1 Nowicjusz#

Witam, kto pokrywa koszty przesyłki, jeśli zgłoszę reklamację na Allegro? Chciałbym wysłać produkt do reklamacji do sprzedawcy. 
Poproszę o odpowiedź wraz z podstawami prawnymi 😀

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

komis-bell
#21 Demiurg#

Sprzedający.

Możesz poprosić o przysłanie opłaconej etykiety / kodu nadania lub po prostu kuriera po odbiór.
Ewentualnie możesz nadać przesyłkę samemu a sprzedającemu przedstawić dowód na poniesione koszty które musi Ci zwrócić.

Generalnie opcja pierwsza jest dla Ciebie korzystniejsza.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Sprzedawca firma zawsze podstawa prawna uk. Albo nadajesz czym chcesz i przedstawiasz udokumentiwany koszt np paragon za usługę czy fakturę sprzedawcy oraz podajesz nr konta do zwrotu za nadanie, albo sprzedawca wysyla ci opłaconego kuriera czy list przewozowy a ty nadajesz w punkcie lub wydajesz kurierowi paczkę. Obie metody mają wady i zalety trza się dogadać czym i jak odesłać. Dla sprzedawcy prywatnego nadajesz za swoje jeśli reklamacja jest zasadna oddaje ci za wysyłkę jak w 1 punkcie u sprzedawcy firmy na podstawie dowodu poniesienia kosztu nadania jak towar działa i reklamację odrzuci prywatny sprzedawca to jesteś w plecy nadanie i odbiór od niego swojego towaru podstawa kpc

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@az1rael Czekaj żeby dobrze zrozumiał. Reklamuję produkt, sprzedawca wysyła mi etykietę (ponosi koszty) , wysyłam, sprzedawca uznaje reklamację za bezzasadną, odsyła. Ja powtarzam wszystko od nowa ( wymyślając tysiąc powodów), a sprzedawca za kazdym razem ponosi koszty wysyłki i odesłania?🤔

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@pinsplash prywatny sprzedawca czytaj ze zrozumieniem ponosi koszty odbioru reklamacji uznanej bo jak ma ponieść koszty gdy reklamacjo nie ma bo produkt np działa jak powinien

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

"Poproszę o odpowiedź wraz z podstawami prawnymi 😀

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@Client:124795706, koszt pokrywa sprzedawca. Informacje o tym znajdziesz tutaj

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową: a co w przypadku, gdy towar jest zgodny z umową, a zgłoszenie reklamacyjne jest lub było bezzasadne? W tym artykule raczej nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@Client:124795706, jaki w takim razie jest powód reklamacji?

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Client:124795706 odbierasz na swój koszt jeśli reklamacja jest bezzasadna od firmy i wysyłasz i odbierasz na swój koszt od prywatnego sprzedawcy

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

"Poproszę o odpowiedź wraz z podstawami prawnymi"

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

Art. 561 (2)  KC

oznacz moderatorów