Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry!
Nawet nie wiem jak opisać tą sprawę, bo nie mieści mi się to w głowie. W sierpniu kupiłam torebki prezentowe, zamówione zostały w środę, według Allegro miały dotrzeć do piątku, niestety oczywiście sprzedawca nie wysłał paczki - nie odebrałam jej, bo torebki nie były mi już potrzebne i pojechałam na urodziny
tutaj w sumie sprawa by się skończyła, aczkolwiek sprzedający teraz robi problemy ze zwrotem - twierdzi, że bezpłatne magazynowanie paczki upływa po 15 dniach od jej dotarcia do ich sklepu, po tym czasie koszty magazynowania wzrastają do 2 zł dziennie i teraz mam do zapłaty 76 zł 🙂 jest to dla mnie prześmieszne, bo wyszło to dopiero gdy sama zainteresowałam się tematem, że zwrot trwa zbyt długo, plus od nich samych nie było żadnych informacji, co z paczką zrobić
najlepsze, że sama obsługuję sprzedaż na Allegro, i z każdym klientem kontaktuje się w takiej sprawie, również nie analizujemy tego, czy kupujący zgłosił zwrot gdy paczka do nas wraca, bo po prostu nie ma na to czasu i chcemy jak najszybciej zostawiać sprawy z kupującymi
co można w tej sytuacji zrobić?
dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
@Client:46527131 nie ma rezygnacji paczka należy do klienta ,jeśli sprzedawca najpóźniej w chwili zakupu poinformował o kosztach magazynowania niepodjętych przesyłek jak najbardziej ma prawo domagać się ich pokrycia w końcu płaci czynsz , światło , sprząta , ogrzać również musi
A dlaczego sprzedający nie napisał, co zrobić z paczką? Na jakieś podstawie w ogóle nalicza magazynowanie paczki 15 cmx 15?
aaaa.. .to sprzedawca ma pilnować Twoich paczek ?, sugeruję zapoznać się z pełną treścią zakładki ,, o sprzedającym ,, jak znam życie tam wszystko pisze .
Zwracaj tak dalej bez odstąpienia klienta od umowy kupna sprzedaży a przy najbliższej kontroli US dowiesz się, że każdy taki zwrot to uszczuplenie podatku VAT - bezpodstawne bo nie masz od klienta potwierdzenia rezygnacji z transakcji. Co więcej towar jest klienta i nie masz prawa aby jednostronnie rozwiązać takiej umowy.
już przestań siać ferment, przecież są po prostu nieodebrane zamówienia, albo nieodebrane pobrania bez reakcji kupujących. W przypadku zwrotu przy nieodebranym pobraniu wpisuję numer paczki do zwrotu detalicznego i tyle. Przy płatności z góry sprawa jest jeszcze prostsza, oznaczasz nieodebrane zamówienie, i zwracasz klientowi płatność. W wykazie tych plików z DAC7 wszystkie transakcje są raportowane. Wraz z kwotami , jak poszedł zwrot środków to o jakim uszczupleniu tu mówisz ?! Fizycznie nie masz tych pieniędzy...
Natomiast co do pytania z dyskusji sprzedawca ma prawo naliczyć dodatkowe opłaty, sami też zastanawiamy się nad wprowadzeniem takiego systemu. Wystarczy, że musimy obsługiwać zwroty klientów, którzy dobierają do smarta ( 80% wszystkich zwrotów to u nas dobieranie ) . Starczy zamartwiania się cudzą własnością i tracenia czasu na klientów , którzy mają w poważaniu towar za który zapłacili.
@lopes1990 jesteś przedsiębiorcą , rób jak uważasz ,ale nie Tobie dano uprawnienia do publicznej interpretacji Prawa Podatkowego .
Jesteśmy po kontroli - wiem co piszę. Rób jak uważasz. Twoja sprawa
@wdowki @Client:46527131 @lopes1990 Wszyscy piszecie o US ,ale zapominacie chyba o Cywilnym Prawie własności do przedmiotu ,a tu można się nieźle poślizgnąć ,ot tak bezmyślnie zwracając środki za niepodjętą przesyłkę .