anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto odpowiada za przesyłkę uszkodzoną i nieodebraną

mediacontent
#7 Wielbiciel

Tematów podobnych wałkowanych było sporo, ale żaden do końca nie odpowiada mojej sytuacji.

Zamówiłem towar, przesyłka dotarła uszkodzona. Odmówiłem przyjęcia. Zgłosiłem też od razu zwrot bo tam był zakup ze Smart.

Paczka wróciła do sprzedawcy, który z tego co widzę po historii przesyłki także odmówił przyjęcia.

Sprzedawca powiedział, że nie zwróci pieniędzy ani nie wyśle nowego towaru bo muszę mu najpierw dostarczyć protokół szkody spisany z firmą kurierską.

Paczka nie wróciła do sprzedającego (odmówił przyjęcia) więc też zwrot nie został zrealizowany

Jak wiec wygląda obecnie sytuacja. Czy należy mi się zwrot?

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mediacontent sama odmowa to odmowa, było zgłosić protokół szkody, reklamacje sprzedawcy itp. kiedy odstąpiłeś po odmowie czy zanim paczka dotarła do Ciebie, bo pamiętaj że na odstąpienie masz 14 dni od odebrania lub zanim dotrze do Ciebie, po tym czasie jest to po prostu nie wywiązanie się z umowy, więc temat jest prawnie bardziej złożony i mam wrażenie że jak sprzedawca będzie miał jaja to nie odzyskasz kasy 😞

Robiąc zwrot dałeś odstąpienie czy reklamacja ?

Co nie zmienia faktu że powinien odebrać paczkę powrotną i spisać protokół szkody 🙂

Kluczowe też pytanie czy do zakup od firmy i jesteś konsumentem ?

mediacontent
#7 Wielbiciel

Dodam tak:
- na każdym etapie byłem w kontakcie ze sprzedającym (o wszystkim wiedział)
- zwrot formalnie przez allegro zrobiłem w ciągu paru minut od czasu jak kurier zabrał przesyłkę
- był to zwykły wyklikany zwrot bez podania przyczyny (ale cała sytuację opisywałem sprzedającemu w wiadomościach).

Sprzedający podnosi, że nie spisałem protokołu szkody. Ale sam odmówił odbioru przesyłki i sam nie spisał protokołu szkody a miał taką możliwość jak przesyłka do niego wróciła.

Tutaj też nie było mojej złej woli, na każdym etapie współpracowałem ze sprzedającym. Po prostu kurier zawinął się i wklepał "odmowa odbioru" bo nie chciało mu się pisać protokołów.

A to nie jest tak, że to sprzedający odpowiada za paczkę do chwili odbioru przez kupującego?

Zakup oczywiście dokonany jako konsument

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mediacontent protokołu już mało kto pisze ręcznie, przewoźnicy mają stronę online gdzie się zgłasza i kurierzy już tego nie robią 🙂

Dlatego napisałem, że skomplikowane bo nie możesz odstąpić od umowy po odmowie ( było złożyć reklamację ) towar prawnie dalej jest Twój i możesz se odebrać z sortowni, spisać protokół i złożyć reklamacje sprzedawcy że do uszkodzenia doszło z winy przewoźnika 😞 

Trochu nie tak zrobiłeś i jest bałagan prawny 😞 

Tak sprzedawca odpowiada do odbioru ale Ty odmówiłeś więc w tym momencie naraziłeś sprzedaw cę na starty i może dochodzić od Ciebie kosztów jakie poniósł z powodu nie wywiązania się umowy reguluje to KC 😞

N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane

@mediacontent Generalnie tak- sprzedający odpowiada za przesyłkę. W takiej sytuacji rzeczywiście protokół szkody może być pomocny. 

Podaj proszę numer zamówienia. Sprawdzę to. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mediacontent
#7 Wielbiciel
7b424cb1-c619-11f0-ba2e-67dbe3c0a61e

Sprzedający już kliknął "odmowę zwrotu", otwarta jest dyskusja jak coś

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@mediacontent Skonsultuję tę sprawę i wrócę do Ciebie z odpowiedzią. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

mediacontent
#7 Wielbiciel

Tam też duży problem był z kurierem. Bo przyjechał z przesyłką i jak powiedziałem, że nie odbiorę uszkodzonej i musimy spisać protokół to wziął paczkę pod pachę i po prostu wklepał u siebie "odmowa przyjęcia".

A tak na prawdę to oni już wiedzieli wcześniej, że paczka jest uszkodzona bo zanotowali to przed dostarczeniem:

przesylka-1.jpg

No i Nadawca (sprzedawca) też miał możliwość spisania protokołu szkody ale tego nie zrobił i też kliknął "odmowa przyjęcia" wiec finalnie nadawca też nie skorzystał z możliwosci spisania protokołu, gdzie on jako profesjonalista zawodowo zajmujący się wysyłką powinien zadbać o protokół

przesylka-2.jpg

Zresztą, wydaje mi się, że brak odbioru przesyłki przez kupującego (z jakiegokolwiek powodu czy nawet widzimisie) może co najwyżej skutkować naliczeniem opłaty za powrót paczki w wysokości pierwotnej wysyłki a nie odmową całkowitego zwrotu pieniędzy

No ale czekam na mądrzejszych ode mnie bo sprawa nie jest z tego co widać prosta

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mediacontent sprzedawca nie może spisać drugiego protokołu szkody jak nie ma pierwszego, skąd ma wiedzieć co uległo uszkodzeniu jak jechało do ciebie a co dodatkowo jak wracało do niego. Sam napisałeś że kurier sam wklepał odmowę, przysługuje ci reklamacja do przewoźnika i skarga na kuriera że np nie spisał z tobą protokołu a jak nie miał obowiązku to wnieś zarzut że nie podał wytycznych dalszej ścieżki odwoławczej czyli nie poinformował że możesz protokół złożyć na str przewoźnika. Jak pisałem jeśli towar nie ma wykluczenia ze zwrotów to zgodnie z art 34.4 przyjąć zwrot musi ale oddaje tyle ile on teraz jest wart w systemie allegro minimalny zwrot to chyba 1zł i skończy się na tym że dostaniesz minimum - koszt powrotu więc dopłacisz a jak się uprze to da do esądu i sąd mu przyklepie nakaz zapłaty i komornik, tylko trza znać przepisy i wiedzieć na co se można pozwolić legalnie a jak chce się być wrednym to się da.

oznacz moderatorów

mediacontent
#7 Wielbiciel

Nie można na stronie przewoźnika.
Przewoźnikiem było Allegro DPD i jak podajesz numer przesyłki to wyskakuje błąd (da sie tam wpisać tylko numery standardowe DPD a nie te dziwne AllegroDPD 

Przewoźnik i numer przesyłki: Allegro AD03Q0Z3H2NSX701H

Zerknij. Tu nie ma mojej złej woli że czegoś nie chce zrobić czy nie współpracuję. 

oznacz moderatorów

mediacontent
#7 Wielbiciel

bledny-numer.jpg

Nie jestem w stanie uzupełnić protokołu bo nie przyjmuje tego numeru

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mediacontent aha wszystko jasne jest tak allegro wykonuje ci darmową usługę dowozu i zwrotu w smart więc składasz reklamację tu uwaga do allegro (nie daj się wmanewrować z mediację allegro przewoźnik że oni coś w twoim imieniu złożą) na wykonanie usługi doręczenia w ramach smarta przez googlnij sobie formularz kontaktowy. Ty nie zgłaszasz reklamacji na uszkodzenie paczki do przewoźnika za pośrednictwem allegro, a na nieprawidłowe wykonaniu usługi doręczenia paczki w smart, która dotarła uszkodzona do allegro ergo reklamujesz nieprawidłowe wykonanie ich usługi w ramach smart

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

przy okazji zgłoś tez skargę na kuriera bo 1 nie spisał protokołu 2 nie poinformował cię o twoich prawach i ścieżce odwoławczej czyli gdzie i jak możesz protokół spisać 3 sam wklepał w system odmowę gdy ty deklarowałeś że odmówisz jeśli nie spiszecie protokołu od ręki @mediacontent 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@mediacontent proste dostarczono ci paczkę do rąk własnych? dostarczono kończy się odpowiedzialność sprzedawcy za doręczenie, następnie odmawiasz odbioru paczki więc miałeś z paczką kontakt była ci wydana do rak własnych. Zgłosiłeś odstąpienie bez podania przyczyny ergo nie wniosłeś zastrzeżeń do odbioru w terminie 7 dni ergo zgodnie z prawem pocztowym paczka dotarła cała i zawartość też, od tego się spisuje protokół szkody na stronie internetowej przewoźnika. A on odmówił przyjęcia bo nie wie co i w jakim stopniu było uszkodzone i czy nie uległo większemu uszkodzeniu wracając ergo 
1 nie znasz przepisów teraz dostaniesz za to po tyłku
2 sprzedawca ma prawo ci oddać 1zł bo zwrot przyjąć musi zgodnie z art 34.4 uk 
3 zgłosiłeś odstąpienie bez podania przyczyny w allegro i teraz to jest świętość dla allegro i możesz na głowie stawać i tak nikt nie będzie słuchał że przyszło uszkodzone a ty nie masz dowodów
4 gratuluje samozaorania prawnego, możesz liczyć na AOC pewnie jak allegro ci wypłaci

oznacz moderatorów

N_Nitka28

@mediacontent Doradca wypowiedział się w dyskusji. Jeśli sprawa nie zostanie rozwiązana kliknij w dyskusji "poproś o pomoc Allegro". Nasz pracownik się włączy i postara się pomóc. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów