Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem układ scalony na Allegro od sprzedawcy firmowego. Po wlutowaniu tego układu okazało się ,że układ jest uszkodzony po czym zadzwoniłem do sprzedawcy i poinformowałem go o tym. Sprzedawca nie był w stanie mi ustalić czy układy sprzedawane są dobre i zaproponował bym kupił kolejny i sam sprawdził ,ale już bez lutowania . okazało się,że kolejny układ jest też uszkodzony . Zwróciłem oba układy ,ale sprzedawca nie zwrócił mi pieniądzy za oba układy ,a tylko za jeden i to bez kosztów wysyłki . za drugi układ nie chce zwrócić bo tłumaczy ,że układ jest lutowany , czyli użyty i nie odda za niego pieniędzy. czy sprzedawca może tak zrobić i jak załatwić taki problem . bo Allegro nie umie tego rozwiązać.
Na forum jest masa tematów o tym zagadnieniu (reklamacje).
To tak na marginesie - jakbyś nie wiedział albo nie miał czasu/chęci poszukać (we własnym zakresie).
@Navigacjeserwis może bo zwróciłeś a było reklamować 🙂
Zgłosiłeś zwrot a w przypadku zwrotu nie oddaje się ani kosztów wysyłki od kupującego do sprzedającego ani pełnej kwoty kiedy przedmiot był używany.
zrobiłem zwrot na Allegro w zakładce zwróć towar, z opisem towar uszkodzony.
zrobiłem zwrot na Allegro w zakładce zwróć towar, z opisem towar uszkodzony. to ewidentnie złożenie reklamacji, sprzedajacy musisz ją rozpatrzyć, z tego co piszesz było to porozumienie poza Allegro najlepiej otworzyć dyskusję, masz pomoc Allegro: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa zrób to.
Zwrot to nie reklamacja, kolejny raz wprowadzasz w błąd.
Nie znasz się nie wypowiadaj i nie wprowadzaj w błąd, czytaj: towar uszkodzony😛
ja pisze o zwrocie kosztów wysyłki od sprzedawcy do kupującego po zakupie.
@Navigacjeserwis
Zakup był konsumencki czy 'na firmę' (serwis nawigacji)?
Jeśli na firmę to czy sprzedający nie miał wyłączonej rękojmi dla przedsiębiorców?
Co było zapisane w treści oferty? Układy były nowe/używane/sprawdzane/niesprawdzane itp?
Składałeś reklamację czy było to odstąpienie od umowy potocznie zwane "zwrotem"?
zakup był prywatny ,ale nawet gdyby na firmę , to jednoosobowe działalności traktowane są tak samo jak prywatnie. Składałem też reklamacje na towar , i nie została uznana przez sprzedawcę. Prosząc pomoc Allegro , raz odpisuje do sprzedawcy , że ma oddać kwotę pomniejszoną, po czym sprzedawca pokazuje dowód wpłaty za drugi układ który zwróciłem.
@Navigacjeserwis "jednoosobowe działalności traktowane są tak samo jak prywatnie"
Generalnie tak, ale nie do końca - jeśli prowadzisz serwis nawigacji i kupisz od innego przedsiębiorcy podzespoły do naprawy nawigacji to nie liczy się to jako zakup konsumencki - ale to już tak na marginesie.
Sprzedający ma prawo nie uznać reklamacji - jest to tylko i wyłącznie jego decyzja a allegro nie będzie tego podważać.
W tym wypadku najlepiej będzie złożyć wniosek do Allegro Protect.
Prowadzisz dyskusję ze sprzedającym?
pisze o kosztach wysyłki po zakupie , czyli od sprzedającego do klienta ,a nie kosztów zwrotu.
Ale bałagan w opisie problemu 😮