Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam kupiłem czujnik sensor do samochodu z prywatnego konta na fv firmy która jest jedno osobowa ale ma w pkd handel częściami, był to zakup do prywatnego auta, w opisie aukcji było podane że część pasowała do mojego modelu auta, w wiadomości watssap wysłałem vin auta żeby to zweryfikował zapewnił że będzie pasowało po odebraniu w ten sam dzień montaż i zero komunikacji z sensorem w ten sam dzień zgłoszony zwrot, ja mam jakieś prawo do zwrotu niezgodność z opisem, z tytułu rękojmi, zakup z allegro protect ??? z góry dziekuję
Masz prawo do reklamacji na podstawie niezgodności towaru z umową.
Nie masz prawa do jednostronnego odstąpienia od umowy - chyba że sprzedający wyrazi na taki zwrot zgodę.
dziękuję za odpowiedź czyli mogę żądać odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy?
@tommy_mm2
mogę żądać odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy?
Nie, nie możesz żądać. Możesz poprosić, ale sprzedawca może odmówić. Lepiej skorzystaj z reklamacji na niezgodność z umową.
@tommy_mm2 A cóż to za sensor?
Specjalistyczne czujniki wymagają uznania i zapisania przez komputer auta, ty nie masz dostępu do takich opcji, mogą to robić tylko autoryzowane serwisy .
Reklamacja prawdopodobnie też będzie odrzucona.
mam zrzuty z ekranu komputera diagnostycznego że podczas próby adaptacji jest brak komunikacji z czujnikiem, czy jest to gdzieś zapisane że cześci tego typu podlegają wyłączeniu, sprzedawca ma napisane na aukcji nowe i sprawne kompatybilne z moim modelem ???
Wypadało by się porozumieć z serwisem przynajmniej telefonicznie. Tutaj tego sie nie wyjaśni.
Tutaj nie chodzi o diagnozę, czujnik musi być zapisany w pamięci komputera, jeśli nie będzie zapisany to nie będzie żadnej komunikacji. Na przykłąd czujniki ciśnienia bluetooth muszą być sparowane analogicznie jak dwa smartfony ze sobą. A to jest cała procedura, hasła itp...
Przypuszczam że nie masz uprawnień do ingerencji w zapisy komputera, porozmawiaj z serwisem.
dobry jesteś uprawnienia jeśli czujnik który nie jest om nie jest oryginałem, tylko zamiennik nie komunikuje się jeśli w ogóle nie ma komunikacji (brak sygnału, czujnik „niewidoczny” przez ECU), to co ty chcesz zapisywać kodować itp filozof z ciebie nie masz pojęcia o czy piszesz, ale moje zapytanie dotyczyło jakie mam prawa przy reklamacji
@tommy_mm2 Masz takie same prawa jak sprzedawca , możesz złożyć , a ten wskazany ma prawo odrzucić . Dla pewności zapoznaj się z zakładką ,,reklamacje ,,
zdjęcie z ekranu
zrzutu z ISTA+. Widać jasno, że zamontowany czujnik NOx nie komunikuje się z autem, a kody błędów:
2FB400 – Czujnik NOx za katalizatorem SCR, brak komunikatu (S-CAN),
2FB600 – to samo, tylko inny typ ramki komunikacyjnej,
306400 – brak sygnału w komunikacji (S-CAN),
…potwierdzają, że czujnik jest „martwy” dla magistrali danych pojazdu, czyli:
albo nie pasuje do auta,
albo jest wadliwy,
albo jest to tani zamiennik, który nie ma pełnej kompatybilności z EDC17/MG1 w BMW.
Zamienniki czujników NOx do BMW często działają tylko przez chwilę lub wcale, ponieważ:
Nie mają zaprogramowanego poprawnie adresu CAN.
Są przeznaczone do innego sterownika silnika.
Często są wyprodukowane bez układów autodiagnostycznych wymaganych przez EDC17. sprzedawca zapewnił że bedzie działał
@tommy_mm2 Zakup ma charakter zawodowy dla twojej działalności, więc żaden zwrot ci nie przysługuje - możesz jedynie liczyć na dobrą wole sprzedawcy. Bajeczki o zakupie do prywatnego auta są bez znaczenia - znaczenie ma to, że wziąłeś FV, a w PKD masz handel częściami samochodowymi.
auto ma vin i właściciela w dowodzie żonę auto zarejestrowane prywatnie ja mam działalność jedno osobowa część nie była do dalszej odsprzedaży vin auta został podany sprzedawcy przed zakupem w wiadomości do weryfikacji czy jest kompatybilna
@tommy_mm2 napisał(a):
auto ma vin i właściciela w dowodzie żonę auto zarejestrowane prywatnie ja mam działalność jedno osobowa część nie była do dalszej odsprzedaży vin auta został podany sprzedawcy przed zakupem w wiadomości do weryfikacji czy jest kompatybilna
@tommy_mm2 Gdyby był zakup do auta prywatnego, to wziąłbyś paragon. A jak jest faktura, to sprawdza się Twoje PKD, a nie Twoje bajeczki z zapytań. Bo sprzedawca ma dostęp do rejestru i może to zweryfikować.
rozumiem że twoim zdaniem nie ma żądnej rękojmi i gwarancji ???Sprzedawca co prawda zaznaczył w ofercie, że "rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców", ale takie wyłączenie nie ma zastosowania, jeśli część okazała się niezgodna z umową już przy pierwszym użyciu (czyli była wadliwa od początku) — zgodnie z art. 556 i 558 § 1 k.c. jak to zinterpretujesz ? firma firmie może sprzedać każdy bubel ???
@tommy_mm2 Oczywiście że masz prawo twierdzić że czujnik jest wadliwy, ale wypadło by mieć potwierdzenie tego przez serwis. Każdy znający temat sprzedawca odrzuci taką reklamację i nazwie pomówieniem.
Rozumiemy że masz problem z ujawnieniem swojego pięknego auta w serwisie, a dobre rady dyskredytujesz i nazywasz filozofowaniem. A ja wiem że każdy nowy czujnik musi być najpierw zapisany w pamięci komputera i dopiero wtedy będzie rozpoznawalny. Niestety tobie nie wolno gmerać w komputerze auta.
Życzymy dobrego rozwiązania chociaż trudno będzie...
oświeć mnie jak można zapisać czujnik tlenku azotu NOx skoro jest niekompatybilny z magistrala samochodu który nie ma pełnej kompatybilności z EDC17/MG1 w BMW. ogóle nie ma żadnych danych z czujnika – jakby go fizycznie nie było i podaj podstawe prawna do czego mi aso skoro mam zdjęcia z komputera diagnostycznego gdzie jest widoczny vin który wysłałem sprzedawcy przed zakupem to on dobrał część
Ciebie chyba nikt nie da rady oświecić. Uparłeś się na ten komputer czy program diagnostyczny i w pewnym sensie masz rację, nowy czujnik jest niekompatybilny. Bo program diagnostyczny wyświetla to co jest, a nowy czujnik nie jest zapisany w pamięci systemu, czyli go nie ma.
Żeby czujnik stał sie kompatybilny potrzebny jest komputer serwisowy, taki komputer który umozliwi wprowadzenie zmian w systemie, zapisanie nowego czujnika do szyny CAN i wtedy nowy czujnik zacznie być widoczny rozpoznawalny.
Takie czynności legalnie wykonują serwisy, podobno sa tez jakieś dziuple gdzie też da się to zrobić ale to nie jest legalne.
A przepisów o nielegalnym gmeraniu w komputerach aut sam sobie poszukaj w sieci. Zwłaszcza majstrowanie przy kilometrach jest ścigane, natomiast ostrzegam że każde gmeranie w komputerze auta jest zapisane w pamięci komputera i może być kiedyś wykorzystane do zarzutów.