Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
ALLEGRO OSZUKAŁO MNIE NA KWOTĘ PONAD 3000 PLN!
Zostałem oszukany przez allegro na kwotę ponad 3000zł. Sprawa dzieli się na dwa tematy – kupno oraz sprzedaż które się ze sobą łączą dlatego opiszę najpierw jeden potem drugi i na koniec będę prosił o pomoc co mogę z tym zrobić.
Około dwa tygodnie temu założyłem konto na Allegro Lokalnie aby wystawić na sprzedaż kilka swoich prywatnych używanych zegarków (smartwatchy). Po wystawieniu dwóch sztuk dostałem z automatu blokadę z informacją, że z mojego konta może ktoś korzystać lub ktoś może zmuszać mnie do sprzedaży i aby odblokować konto mam wysłać zdjęcia wystawionych rzeczy wraz z dowodem osobistym. W porządku – wysłałem i na następny dzień konto zostało odblokowane. Zatem wystawiłem trzy już zegarki i znowu dostałem blokadę. Znowu to samo czyli prośba o wysłanie zdjęć produktów z dowodem osobistym. Wysłałem – w odpowiedzi Pan Bartosz (pracownik allegro) poprosił mnie o umowy z dostawcami (wtf – na używane prywatne zegarki?) odpisałem, że są moje używane więc o jakie umowy chodzi? Odpisał, żebym w takim razie wysłał faktury zakupu tych że zegarków. Wysłałem – ponownie z moimi prywatnymi danymi do obcej osoby. Następnie zapytał czy zamierzam w przyszłości sprzedawać jakieś inne przedmioty – odpisałem, że jak coś będzie mi zbędne to pewnie tak. I tu odpowiedz- PROSZĘ O WYSŁANIE ZDJĘĆ TYCH PRZEDMIOTÓW Z DOWODEM OSOBISTYM. WTF?! Czy tam są ludzie normalni? Odpisałem że nie wiem co będę wystawiał więc poprosił jeszcze raz o zdjęcia produktów z dowodem osobistym. Wysłałem – konto odblokowane i po zapytaniu czy mogę w końcu korzystać z funkcjonalości serwisu napisał że tak – mogę wystawiać już co tylko chec. A więc wystawiłem znowu cztery swoje zegarki prywatne i znowu BLOKADA. Znowu ta sama informacja i ta sama prośba o zdjęcia. Po wysłaniu zdjęć dostaje odpowiedź – konto jednak nie zostanie odblokowane i decyzja jest ostateczna. Czyli dostałem blokade na sprzedaż za to, że posiadam kilka zegarków na sprzedaż więc jestem oszustem bo jak to możliwe – przecież normalny człowiek ma tylko jeden? Samo to, że kilkukrotnie zostały wyłudzone ode mnie zdjęcia dowodu osobistego z dwóch stron wraz z moim selfie jest kwalifikacją do zgłoszenia tego do organów ścigania.
Tak brzmi pierwszy temat – temat sprzedaży.
Temat drugi najważniejszy – w między czasie na allegro lokalnie pojawiła się oferta sprzedaży nowych zafoliowanych zegarów od osoby prywatnej – takich jakich szukam na wymianę na swoje stare po dobrej cenie – nic specjalnego – jakieś 15% taniej niż u innych. Biorąc pod uwagę allegro i to jak wszędzie obiecują zwrot pieniędzy w przypadku nieudanych transakcji – oszustw itp. – zdecydowałem się zakupić te zegarki szczególnie, że konto tej osoby miało ponad 13 lat. Po około tygodniu od zakupu nadal nie były wysłane więc zapytałem sprzedawcy kiedy mi wyśle zegarki – odpisał, że allegro zablokowało mu konto, środki ma zablokowane i mi ich nie wyśle. W związku z czym założyłem dyskusję na allegro bo tak należy w początkowej fazie odzyskiwania pieniędzy w ramach Allegro Protect. Po kolejnym tygodniu poprosiłem w dyskusji o kontakt pracownika allegro i jaką odpowiedź dostałem? Nie możemy Panu zwrócić środków w ramach Allegro Protect ponieważ ma Pan zablokowaną sprzedaż której nie zdejmiemy. No myślałem, że nie wytrzymam!
CO wspólnego ma sprzedawanie z kupowaniem i bezpieczeństwem transakcji? Czy zrobiłem coś złego? Ja tylko wystawiłem prywatne zegarki gdzie nawet nikt nie zdążył ich obejrzeć bo zaraz aukcja była zdejmowana. Czy allegro w takim razie wspiera oszustów? A skoro pieniądze są zabezpieczone u allegro bo sprzedawcy zablokowali konto to znaczy, że wyłudzili ode mnie te pieniądze i mają je dla siebie skoro nie chcą ich zwrócić? A może allegro wykorzystuje swój monopol na rynku i oszukuje tak wielu ludzi wiedząc, że nic z tym nie zrobią? Aby odłożyć taką kwotę muszę na to pracować kilka miesięcy a oni okradli mnie w ciągu paru sekund i to za NIC. Bo równie dobrze mogli mnie zablokować za to, że logowałem się z telefonu na sieci komórkowej i stwierdzić, że z tego IP logował się inny oszust czy cokolwiek innego. Poza tym co ma moja sprzedaż do oszustwa na moją szkodę.
Bardzo proszę o pomoc i doradzenie mi co ja mogę zrobić aby odzyskać swoje pieniądze
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Rzucicie na to okiem, proszę... Tylko Wy możecie rozplątać ten smarwatch gordyjski.
Client:35386082 mimo najszczerszych chęci, niestety nic w tej sytuacji nie poradzimy.
Masz dopiero początek kłopotów, następny etap to będzie Urząd Skarbowy i rozliczenie sprzedaży. Allegro zgłasza każdą sprzedaż, nawet nieudaną do US i tam będą kolejne schody, prawdopodobnie już podlegasz pod działalność gospodarczą.
Nie odniosę się do metod stosowanych przez Allegro, po prostu mają prawo sprawdzać czy sprzedawca ma oferowane przedmioty i tyle. Ma to na celu ograniczeniu oszustw jakich i tak jest zbyt wiele.
Albo sie dostosujesz albo nie odzyskasz pieniędzy, chyba że wystąpisz w postępowaniu cywilnym.
Nie było żadnej sprzedaży tylko wystawione aukcje które zaraz zostały zdjęte.
Działalność gospodarczą za sprzedaż czterech różnych rocznych/dwuletnich prywatnych zegarków kupionych za 3 krotnie wyższą kwotę niż wystawioną? Czyli jak będę chciał sprzedać na allegro lokalnie pięć książek po 20zl które przeczytałem to muszę najpierw założyć działalność gospodarczą?
To dobrze że masz świadomość i panujesz nad sytuacją w zakresie US, to dobrze że moje uwagi były zbędne.
A jeśli chcesz powrócić do sprzedaży musisz niestety dostosować się do wymagań działu bezpieczeństwa Allegro. Możesz do nich napisać w każdej chwili poprzez standartowy formularz kontaktowy i poprosić o ułaskawienie. Pewnie po kilku próbach pomoże
Niestety regulamin Allegro Protect nie przewiduje możliwości odszkodowań dla klientów którzy mają jakieś długi wobec Allegro albo mają blokadę. Pozostaje ci przedsądowe wezwanie do zwrotu pieniędzy od sprzedającego i proces cywilny. To nie Allegro zawłaszczyło ci 3000 lecz sprzedający któremu wysłałeś pieniądze.
Dostosowałem się i wysłałem wszystkie zdjęcia które chcieli. Dwa razy odblokowali mi konto i za trzecim przy wystawianiu tych samych przedmiotów mimo zapewnień że już będzie wszystko okej znów poszła blokada i tym razem odpisali że nieważne co zrobię to nie odblokują. Nie i koniec mimo że wszystko zrobiłem dobrze.
Sprzedający twierdzi że srodki ma zablokowane na koncie allegro więc jeśli to prawda to allegro przetrzymuje moje pieniądze bezprawnie
@Client:136143304 "Sprzedający twierdzi że srodki ma zablokowane "
To sprzedający tak twierdzi, ty wiesz jedno ze pieniądze przelałeś sprzedającemu i tylko od niego możesz domagać się zwrotu pieniedzy albo przysłania zegarków.
Nie musisz się rozczulać czy pieniądze sprzedającemu zabrał komornik czy może zajęło Allegro, a może zdążyl przed blokadą je wykorzystać. To nie twój problem.
@Client:136143304 Idź z tym do prawnika. Serio.
Samodzielnie nic z tym nie zrobisz niestety.
Czyli prosto na policję podając dane jego i to że nie zrealizował umowy kupna sprzedaży i wyłudził pieniądze z art 286kk a allegro odmawia zwrotu?
NIekoniecznie. Podstawowe pytanie za co drugi sprzedawca ma blokadę? Jeśli oszukiwał to to nie Allegro zawłaszczyło. Jednak jeśli padł ofiarą tej samej kontroli to już jest wina Allegro.
@Client:136143304 Jeśli sprzedający ma środki zablokowane na koncie to mimo blokady może wykonać zwrot. I pewnie to dla niego również najlepsza opcja. Bo jemu konta bez rozwiązania dyskusji też nie odblokują. Jak nie odblokują to kasy nie wypłaci. A że to prywaciarz to większość z nich idzie w zaparte nie ma kasy to nie wyślą. I robi się jeszcze gorszy syf. W tej sytuacji lepiej niech anuluje, bo i tak nie wypłaci, a łatwiej o odblokowanie. Choć Allegro to Allegro odblokują albo nie, pewności nie ma nigdy...
@br. regulamin allegro regulaminem - oczywiście są tam podane ograniczenia w allegro protect ale liczy się to co prezentuje serwis w innych momentach
A tam jest napisane - kupuj, zapewnimy Ci bezpieczeństwo transakcji, chroni Cię allegro protect
i nie ma tam słowa o ograniczeniach
i teraz najciekawsze jeżeli sprzedawca nie otrzymał pieniędzy to dlaczego ma wysyłać towar? jakie tu oszustwo? - miesza i przeszkadza tylko i wyłącznie allegro i to tylko we własnym interesie
Przecież w tym przypadku wyraźnie widać, że zakupy na allegro lokalnie nie są bezpieczne bo serwis nie przekazuje pieniędzy i ostro kombinuje traktując wszystkich nowych sprzedawców jako potencjalnych oszustów
@Client:136143304 zgłoś to do uokik i inspekcji handlowej, oraz zgłoś działania serwisu na policję
Do czego mam się dostosować?
@Client:136143304 przykro mi, ale nie mogę tutaj podać tutaj publicznie szczegółów weryfikacji Twojego konta, ale decyzja działu bezpieczeństwa jest jasna i ostateczna. Twoje konto po raz pierwszy zablokowaliśmy 09.07.2025, a samego zakupu zegarków dokonałeś 19.07.2025 i dokładnie tak jak wyjaśnił wyżej @br. - w regulaminie Allegro Protect znajduje się zapis o tym, że rekompensaty nie są wypłacane w przypadku, gdy użytkownik ma zablokowane konto lub posiada zobowiązania w stosunku do Allegro.
Równie dobrze mogliście mnie zablokować za jakikolwiek powód przytaczając dowolny punkt regulaminu byleby tylko nie wypłacić środków.
Poza tym to nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie na które od paru dni unikacie odpowiedzi
Więc zapytam jeszcze raz - jak mam odzyskać moje własne pieniądze które przetrzymujecie na swoim koncie i nie chcecie ani zwrócić mi ani odesłać sprzedawcy aby mógł zrealizować transakcje?
Każ sprzedawcy kliknąć zwrot i to anulować !!! To może...
@AnnaG-Antyki problem może być ze zwrotem, bo z tych pieniędzy Allegro już pobrało prowizję i sprzedawca nie ma już do dyspozycji całej wpłaconej kwoty. Chyba, że sprzedał też inne rzeczy.
Nie koniecznie. On kupił na lokalnym czyli konto było prywatne. Na prywatnym to sprzedawca decyduje czy włącza automatyczne pobieranie prowizji czy nie. Jeśli nie włączył to może zwrócić, a jak włączył to nie...
Ale przecież może iść do paczkomatu lub na pocztę i wysłać te nieszczęsne zegarki. Miałby jeden problem z głowy. A dopóki nie wyśle zegarków lub nie zwróci pieniędzy to na pewno konta mu nie odblokują.
Niewykluczone że sprzedający ma więcej takich klientów i piramida finansowa się załamała.
Mam jednego maila jak próbuję mi zwrócić pieniądze ale allegro odpowiedziało że płatność się nie powiodła więc niewykluczone że nie ma środków. Także będzie zgłoszone na policję. Tylko boję się że gość może mieć fałszywe adresy oto i nie uda się go znaleźć szczególnie że policji nic się nie chce. Co wtedy ?