anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro zablokowało moje konto za sprzedaż i nie zaakceptowało wniosku do Protect

Client:136143304
#7 Wielbiciel

ALLEGRO OSZUKAŁO MNIE NA KWOTĘ PONAD 3000 PLN!
Zostałem oszukany przez allegro na kwotę ponad 3000zł. Sprawa dzieli się na dwa tematy – kupno oraz sprzedaż które się ze sobą łączą dlatego opiszę najpierw jeden potem drugi i na koniec będę prosił o pomoc co mogę z tym zrobić.
Około dwa tygodnie temu założyłem konto na Allegro Lokalnie aby wystawić na sprzedaż kilka swoich prywatnych używanych zegarków (smartwatchy). Po wystawieniu dwóch sztuk dostałem z automatu blokadę z informacją, że z mojego konta może ktoś korzystać lub ktoś może zmuszać mnie do sprzedaży i aby odblokować konto mam wysłać zdjęcia wystawionych rzeczy wraz z dowodem osobistym. W porządku – wysłałem i na następny dzień konto zostało odblokowane. Zatem wystawiłem trzy już zegarki i znowu dostałem blokadę. Znowu to samo czyli prośba o wysłanie zdjęć produktów z dowodem osobistym. Wysłałem – w odpowiedzi Pan Bartosz (pracownik allegro) poprosił mnie o umowy z dostawcami (wtf – na używane prywatne zegarki?) odpisałem, że są moje używane więc o jakie umowy chodzi? Odpisał, żebym w takim razie wysłał faktury zakupu tych że zegarków. Wysłałem – ponownie z moimi prywatnymi danymi do obcej osoby. Następnie zapytał czy zamierzam w przyszłości sprzedawać jakieś inne przedmioty – odpisałem, że jak coś będzie mi zbędne to pewnie tak. I tu odpowiedz- PROSZĘ O WYSŁANIE ZDJĘĆ TYCH PRZEDMIOTÓW Z DOWODEM OSOBISTYM. WTF?! Czy tam są ludzie normalni? Odpisałem że nie wiem co będę wystawiał więc poprosił jeszcze raz o zdjęcia produktów z dowodem osobistym. Wysłałem – konto odblokowane i po zapytaniu czy mogę w końcu korzystać z funkcjonalości serwisu napisał że tak – mogę wystawiać już co tylko chec. A więc wystawiłem znowu cztery swoje zegarki prywatne i znowu BLOKADA. Znowu ta sama informacja i ta sama prośba o zdjęcia. Po wysłaniu zdjęć dostaje odpowiedź – konto jednak nie zostanie odblokowane i decyzja jest ostateczna. Czyli dostałem blokade na sprzedaż za to, że posiadam kilka zegarków na sprzedaż więc jestem oszustem bo jak to możliwe – przecież normalny człowiek ma tylko jeden? Samo to, że kilkukrotnie zostały wyłudzone ode mnie zdjęcia dowodu osobistego z dwóch stron wraz z moim selfie jest kwalifikacją do zgłoszenia tego do organów ścigania.
Tak brzmi pierwszy temat – temat sprzedaży.
Temat drugi najważniejszy – w między czasie na allegro lokalnie pojawiła się oferta sprzedaży nowych zafoliowanych zegarów od osoby prywatnej – takich jakich szukam na wymianę na swoje stare po dobrej cenie – nic specjalnego – jakieś 15% taniej niż u innych. Biorąc pod uwagę allegro i to jak wszędzie obiecują zwrot pieniędzy w przypadku nieudanych transakcji – oszustw itp. – zdecydowałem się zakupić te zegarki szczególnie, że konto tej osoby miało ponad 13 lat. Po około tygodniu od zakupu nadal nie były wysłane więc zapytałem sprzedawcy kiedy mi wyśle zegarki – odpisał, że allegro zablokowało mu konto, środki ma zablokowane i mi ich nie wyśle. W związku z czym założyłem dyskusję na allegro bo tak należy w początkowej fazie odzyskiwania pieniędzy w ramach Allegro Protect. Po kolejnym tygodniu poprosiłem w dyskusji o kontakt pracownika allegro i jaką odpowiedź dostałem? Nie możemy Panu zwrócić środków w ramach Allegro Protect ponieważ ma Pan zablokowaną sprzedaż której nie zdejmiemy. No myślałem, że nie wytrzymam!
CO wspólnego ma sprzedawanie z kupowaniem i bezpieczeństwem transakcji? Czy zrobiłem coś złego? Ja tylko wystawiłem prywatne zegarki gdzie nawet nikt nie zdążył ich obejrzeć bo zaraz aukcja była zdejmowana. Czy allegro w takim razie wspiera oszustów? A skoro pieniądze są zabezpieczone u allegro bo sprzedawcy zablokowali konto to znaczy, że wyłudzili ode mnie te pieniądze i mają je dla siebie skoro nie chcą ich zwrócić? A może allegro wykorzystuje swój monopol na rynku i oszukuje tak wielu ludzi wiedząc, że nic z tym nie zrobią? Aby odłożyć taką kwotę muszę na to pracować kilka miesięcy a oni okradli mnie w ciągu paru sekund i to za NIC. Bo równie dobrze mogli mnie zablokować za to, że logowałem się z telefonu na sieci komórkowej i stwierdzić, że z tego IP logował się inny oszust czy cokolwiek innego. Poza tym co ma moja sprzedaż do oszustwa na moją szkodę.
Bardzo proszę o pomoc i doradzenie mi co ja mogę zrobić aby odzyskać swoje pieniądze

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

drekenzes
#18 Luminarz

@Client:136143304 Tak się kończy kombinowanie. Zrobiłeś weryfikację na 1 czy też 2 zegarki, to po co wystawiałeś o jeden więcej niż było weryfikowane z Allegro? To jest kombinowanie, jesteś niewiarygodny i masz blokadę. Ryzyko dla serwisu wielokrotnie większe niż potencjalny zysk z prowizji - nie opłaca się skóra za wyprawę.

#7 Wielbiciel

Wystawiłem tylko te które były zweryfikowane. Za pierwszym razem dwie sztuki za drugim już wszystkie łącznie z pokazaniem faktur zakupu więc allegro wiedziało z rozmowy o wszystkich które były wystawione 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ale co to za kombinowanie. Masz kilka sztuk masz prawo wystawić. Rozumiem gdyby nie miał tych zegarków... Jednak miał. Blokada po 1-wszej sztuce i weryfikacja pozytywna, blokada po 2-giej sztuce i weryfikacja pozytywna, blokada po 3-ciej sztuce i mimo faktury weryfikacja negatywna. Co tu jest do komentowania??? Zwłaszcza, że dostał informację, że już może normalnie wystawiać... Miał tego pecha, że trafił w towar konkurencyjny dla samego Allegro, nic więcej. Mało tu było opisywane przypadków za wystawienie jednego czy dwóch rzeczy typu: fonek, konsola, smartwach, lego itp... Trzecia kontrola po pozytywnym przejściu dwóch jest UPORCZYWYM NĘKANIEM. Idąc tym tokiem rozumowania to równie dobrze mogą blokować i weryfikować konto po każdym wystawieniu obojętnie jakiego przedmiotu... Pamiętacie jak z rok temu jakaś kobietka wystawiła 3 paczki używanych lego kupione wcześniej też przez Allegro i wmawiali jej, że słupem jest... Albo gościa co wystawił 1-ną 15-letnią koszulkę adidasa z wyciętymi metkami i blokadę również na zakupy wyłapał... Niektóre towary można tu kupić ale już sprzedawać nie warto...

Uprzedzamy na forum kogo się da. Ale osoba fizyczna nie jest wróżką, by wiedzieć że niektóre towary kończą się notorycznymi weryfikacjami. A jeśli już tak jest to PRACOWNIK ALLEGRO POWINIEN GO POINFORMOWAĆ ŻE PRZY SMARTWACHACH PO KAŻDYM BĘDZIE MIAŁ BLOKADĘ, nie zrobił tego, powiedział, że już może wystawiać. Rozumiem, że mogą się np. obawiać że to kradzione. Jednak tu kupujący miał faktury, jeśli były na jego nazwisko to nic im do tego ile sztuk wystawiał. Może ma jobla na tym punkcie jak kobiety na punkcie butów i torebek, a ALLEGRO I TAK NIC DO TEGO, to jego prawo. Mój mógł trzymać 300 gołębi, to 3 zegarki to dla mnie mało szkodliwe hobbyxD

#7 Wielbiciel

Tu nawet nie chodzi o to sprzedawanie - podejrzewam że żadnego zegarka i tak bym nie sprzedał bo tu słabo się sprzedają używane rzeczy co widzę po kilkumiesięcznych wiszących aukcjach. Chodzi o sam fakt obietnicy zwrotu pieniędzy w przypadku niepowodzenia zakupu. 

POZA TYM prawo nie działa wstecz - w momencie zakupu moje konto było odblokowane więc tak naprawdę nawet gdybym nic nie wystawił to mogliby mi dzień przed wnioskiem do Allegro Protect zablokować mi konto przytaczając punkt z regulaminu o bezpieczeństwie sprzedaży nie podając żadnego konkretnego powodu a wiem że tak robią.

A teraz najważniejsze!

Po drugiej blokadzie która została zdjęta zapytałem wprost czy mogę teraz bez obaw wystawić omówione przedmioty. Odpowiedz na screenie:

"Tak śmiało może pan wystawiać bez obaw o blokadę i korzystać z funkcjonalności serwisu". Po czym biorąc pod uwagę że to pisał pracownik allegro i nie może mnie oszukać - skorzystałem z obietnicy i wystawiłem omówione i zweryfikowane zegarki po czym dostałem blokadę niemożliwą już do zdjęcia. Czyli pracownik allegro mnie oszukał! Celowo i świadomie zmanipulował mnie swoimi kłamstwami aby doprowadzić mnie do blokady konta i tym samym utraty możliwości wypłaty pieniędzy z Allegro Protect!

Screenshot_2025-07-26-14-11-37-57_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg

Screenshot_2025-07-26-14-11-27-51_e307a3f9df9f380ebaf106e1dc980bb6.jpg

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@Syrena_zT

@N_Nitka28 

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

Jak wytłumaczycie się z manipulacji fałszywymi obietnicami i kłamstwami pracownika allegro Bartka który celowo doprowadził do tego aby zablokować mi konto aby nie wypłacić mi moich środków z oszustwa z powodu nie otrzymanych produktów? Czy to może zbiorowa akcja gdzie w przypadku wyższych kwot robicie co się da aby ich nie wypłacić? Przecież to się nadaje do sądu i do milionowej kary przez UOKiK - celowe manipulowanie użytkownikiem w celu oszukania go na utratę pieniędzy i branie strony oszusta.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:136143304 przykro mi, ale tak jak już wspomniała wcześniej Ola - niestety nie jesteśmy w stanie pomóc w sprawie nałożonej blokady na koncie. Temat blokady możesz wyjaśnić jedynie z zespołem, który ją nałożył - więc jeśli jakieś kwestie wymagają doprecyzowania, to proszę napisz o nich w odpowiedzi na zgłoszenie o numerze 53255887. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Najlepsze jest to, że przed chwilą dostałem wiadomość na kolejną moją odpowiedź że nie złamałem żadnego punktu regulaminu lecz moje konto zostało zablokowane bo przeprowadzili ponowną procedurę sprawdzania bezpieczeństwa i stwierdzili że transakcje ze mną nie będą bezpieczne. Przecież to jest tak chore że aż żałosne. Każdy kto złoży wniosek o wypłatę z Allegro Protect może zostać zablokowany bo zrobią weryfikację bezpieczeństwa i powiedzą "Ty masz głupi ryj, Ty masz brzydkie nazwisko to masz bana i kasy nie dostaniesz"

Po prostu aż to jest chore że taki serwis takie coś odwala. Póki co zgłosiłem to do UOKiK z podpisem zaufanym, myślę o prokuraturze i inspekcji handlowej - w końcu sami przyznali że bez żadnego złamania regulaminu z mojej strony uniemożliwą mi zwrot pieniędzy za transakcje która była zawarta tylko pod pretekstem zwrotu w przypadku niepowodzenia 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@Client:136143304

Jeżeli chodzi o zgłoszenie do UOKiK, to niestety nie pomogą Ci. To o czym piszesz nie leży w ich kompetencji (to sprawa indywidualna, a UOKiK takimi się nie zajmuje).

Co do Allegro Protect, to w pierwszej kolejności, musisz przejść reklamację u sprzedawcy. Protect tego nie zastepuje. 

A co zakupu, to tamten sprzedawca pewnie przechodzi to samo co ty (tylko ty niezdążyłeś niczego sprzedać). Blokada konta i brak możliwości wypłaty środków z salda Allegro na własny rachunek bankowy. Podobno po trzech miesiącach Allegro łaskawie może pozwolić na wypłaty środków, pod warunkiem udostępnienia, że kupujący otrzymał swój towar. 

oznacz moderatorów