anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kurier nie mógł wydać i nie chciał wziąsc drobnych pieniędzy przez to nie otrzymałem paczki

Client:103555009
#1 Nowicjusz#

Witam , sprawa dotyczy nie odebranej paczki ponieważ kurier powiedział że pieniądze mają być wyliczone bo on nie ma wydać ale udało mi się uzbierać drobnych to powiedział że on takich drobnych nie bierze i nie zostawił paczki , powiedział że będzie w poniedziałek a ja odpowiedziałem że nikogo nie będzie w domu to odpowiedział " jego to nie interesuje" nie otrzymałem paczki . Co w takiej sytuacji zrobić ? 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

az1rael
#21 Demiurg#

Zglosic reklamacje do przewoznika

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@az1rael  @Client:103555009 nie ma żadnych podstaw do złożenia reklamacji. Kurier, tak jak zresztą sprzedawca w sklepie, nie musi posiadać drobnych do wydania reszty.

Tak to jest, jak za szybko odpowiadam. Skarga na odmowę przyjęcia zapłaty drobnymi jest jak najbardziej zasadna. Jest to nieprawidłowe wykonanie usługi przez przewoźnika.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@medalik_2009 Poszesz jak najbardziej prawidłowo , w regulaminie sklepu właściciel ma prawo umieścić zapis dotyczący max. ilości monet przy jednorazowej płatności , a ma to na celu uniknięcie utrudniem jak i niezadowolenia innych klientów związanych z przedłużajązym się czasem liczenia należności . Trzebaby się zagłębić w regulamin przewoźnika ... być może jest jakaś notka z tym związana .

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria nie może umieścić takiego zastrzeżenia. W Częstochowie MPK napisało sobie, że kupując bilet u kierowcy można posiadać max 7 czy 10 monet. Był przypadek, że kierowca odmówił sprzedaży biletu, kanar wypisał mandat, sąd orzekł, że działanie MPK jest bezprawne i pasażer nie musi płacić kary.

Jedyne dopuszczalne zastrzeżenie przy płatnościach gotówkowych, to o odliczonej kwocie.

https://serwisy.gazetaprawna.pl/poradnik-konsumenta/artykuly/1177002,kurier-nie-moze-odmowic-przyjec...

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@medalik_2009 Dłużnik powinien wykonać zobowiązanie zgodnie z jego treścią i w sposób odpowiadający jego celowi społeczno-gospodarczemu oraz zasadom współżycia społecznego

uciążliwość związana z liczeniem tysięcy grosiaków jest przyczyną, która uzasadnia taką odmowę.  Jeżeli klient nie ma złośliwych intencji, a drobnych chce się po prostu pozbyć, to zawsze może udać się do banku.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@medalik_2009 no o to mi chodzi niech reklamuje ze kurier nie przyjal zaplaty 

oznacz moderatorów

majster_man
#14 Krzewiciel#

Drobnych nie miał bo liczył na zapłatę "z górką". A jakby wziął drobne to już wtedy miałby z czego wydawać. Stary numer.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:103555009 Niczego nie składaj, będziesz się przepychał a to z przewoźnikiem a to ze sprzedającym, chyba że chcesz. Kliknij zwrot(rozwiąż umowę zakupu) poinformuj sprzedającego w czym rzecz.

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@LEW433 możesz wytłumaczyć, dlaczego próbujesz narazić Kupującego na poniesienie dodatkowych, zbędnych kosztów?

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Kurier nie może odmówić przyjęcia zapłaty drobnymi. W Polsce prawnym środkiem płatniczym jest złotówka, którą dzieli się na 100 groszy.

Co do limitów przyjmowanych nominałów, to jest to w Polsce zabronione, a odmowa przyjęcia drobnych jest wykroczeniem. Można tylko wprowadzić w regulaminie obowiazek posiadania odliczonej kwoty.

A na przyszłość w takim przypadku po prostu wzywasz policję. Dostanie mandat, albo sprawa trafi do sądu (tak za odmowę przyjęcia drobnych można odpowiadać karnie).

Ps. W Polsce nie ma prawnego obowiązku wydawania reszty. To wynika ze zwyczaju.

oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

Swoją droga, to kiedyś przyjęcia zapłaty bilonem próbował odmówić... sąd. 😎

https://epoznan.pl/news-news-92335-przyniosl_do_sadu_30_kilogramow_monet_chcial_nimi_zaplacic_koszty...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Swoja droga to w usa samsung apple zapłacil w 1centówkach za używanie bezprawne jakiegoś patentu chyba wysypali im na parkingu przed główną siedzibą 26 wywrotek bilonu

oznacz moderatorów