anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kurier nie może kolejny raz dostarczyć przesyłki

inwestycjeitech
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

mam problem z przesyłką DHL, ponieważ przesyłka kilkukrotnie nie została dostarczona przez tego samego kuriera DHL.

Złożyłem zamówienie na Allegro wybierając sposób dostawy jako przesyłka kurierem DHL, kurier w zeszłym tygodniu dwukrotnie dzień po dniu awizował przesyłki, pomimo tego, że pod adresem cały czas ktoś oczekuje na przesyłkę.

Pierwsza próba doręczenia: Już kilka minut po zawiadomieniu o pierwszej awizacji próbowałem kontaktować się z kurierem telefonicznie, bez skutku (nie odbiera pod podanym w allegro numerem), oraz pisałem smsy, że domofon nie działa. 

Druga próba doręczenia kolejnego dnia zakończyła się tak samo - awizacja pomimo tego, że w momencie awizacji ktoś oczekiwał na przesyłkę pod wskazanym adresem i próba kontaktu z kurierem pod wskazanym numerem telefonu bez powodzenia.

Opisałem sytuację sprzedającemu, wysłał przesyłkę ponownie znów DHL-em i wczoraj znów - zawiadomienie o awizacji podczas gdy ktoś oczekiwał na przesyłkę pod adresem, próba kontaktu telefonicznego bez skutku.

Dostałem informację, że dziś będzie kolejna próba doręczenia, więc obawiając się powtórki z rozgrywki już za wczasu próbuję się skontaktować z kurierem (podany ten sam nr tel. co wcześniej) ale nie jest to w żaden sposób możliwe. 

Bardzo proszę o pomoc, co mogę w tej sytuacji zrobić? 

Dodam, że bardzo mi zależy na dostarczeniu tej przesyłki jak najszybciej, bo sa w niej rzeczy niezbędne do życia.

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@inwestycjeitech podaj proszę numer przesyłki, zweryfikuję sprawę

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

inwestycjeitech
#7 Wielbiciel

AD0G31J8ZBLK630MQ

oznacz moderatorów

inwestycjeitech
#7 Wielbiciel

Właśnie teraz przesyłka została dostarczona, lecz proszę o interwencję aby sytuacja się nie powtarzała.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@inwestycjeitech

Po pierwsze to nie jest przesyłka DHL a Allegro Delivery. To osobny przewoźnik.

Po drugie. Przesyłka została doręczona zgodnie z terminem określonym w regulaminie. A zgodnie z regulaminem, na doręczenie przesyłki Allegro Delivery ma do trzech dni roboczych pod warunkiem nadania do godziny granicznej.

I teraz przesyłka została nadana 25 sierpnia, czyli termin jej doręczenia upływa 28 sierpnia. Przesyłka dotarła natomiast 27 sierpnia, czyli termin doręczenia nie został przekroczony.

Ps. Ewentualna reklamacja na brak doręczenia, musi być odrzucona, jako niezasadna. I nie jest tylko decyzja przewoźnika, ale w tym przypadku, przymus ustawowy.

oznacz moderatorów

inwestycjeitech
#7 Wielbiciel

Po pierwsze chciałbym zapytać czy Pani czytała mój post.

Po drugie proszę najpierw przeczytać post zanim wypowie się Pani w dyskusji, bo odpowiedź jest niemerytoryczna.

Po trzecie niniejszym składam reklamację na przesyłkę o numerze AD0Q788HQKMD53Z2M ze względu na niedoręczenie jej w terminie i zwrot do nadawcy. Ten sam przedmiot został wysłany po raz drugi przesyłką, której numer podałem w poprzedniej wiadomości i która też została by prawdopodobnie zwrócona gdyby nie to, że w tej sprawie interweniowałem na wszystkie możliwe sposoby (bo już raz była awizowana chociaż nie było ku temu podstaw). 

Piszę ten post i proszę o interwencję dla dobra społeczności, bo jeśli ja miałem taki problem to inni również mogą mieć. Tego typu działania kurierów, którzy awizują zamiast dostarczać przesyłki nie powinny mieć miejsca, bo są szkodliwe społecznie.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@inwestycjeitech do kogo kierowana jest ta odpowiedź? Jeżeli do @pecela to nie ma on możliwości złożenia reklamacji w Twoim imieniu. 

Z naszej strony została już przekazana interwencja do oddziału doręczającego z prośbą o pouczenie kuriera. Co do reklamacji pierwszej przesyłki złożysz ją przez formularz. Natomiast w przypadku niedoręczenia paczki reklamację powinien złożyć nadawca. 

Alicja
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@inwestycjeitech

Kurier nie ma obowiązku dzwonić przed doręczeniem przesyłki. Jest to niestety powszechny mit, ustawodawca nie przewidział czegoś takiego.

A co do awiza, to jak nie działa domofon, to kurier ma prawo do wystawienia awiza. Nie musi dzwonić do adresata.l

Przy okazji na etykiecie często nie ma pełnego nr telefonu adresata, a np 3-4 ostanie cyfry. Po pełny nr kurier musi zadzwonić do centrali, a potem napisać uzasadnienie po co był mu nr telefonu adresata. To ze względu na RODO.

A jeżeli chodzi o przesyłkę AD0G31J8ZBLK630MQ to dotarła ona w określonym w regulaminie terminie. To co pokazuje Allegro jako datę dostawy, nie jest zobowiązujące dla przewoźnika (poza tym tylko ty widzisz datę dostawy, przewoźnik jej nie zna), jego interesuje regulamin oraz ustawa.

Druga przesyłka AD0G31J8ZBLK630MQ, także dotarła w terminie (w ostatnim dniu) ale odbiorca odmówił odbioru. W związku z tym przesyłka została zwrócona do nadawcy. Tu też nie wiem podstaw do reklamacji (jedynie co to można reklamować, że nie było odmowy odbioru).

Ps. Firmy kurierskie muszą przestrzegać prawa, a nie tego co pokazuje Allegro. Tu kary są potężne i mogę być nakładane zarówno na daną firmę, jak i personalnie na konkretne osoby. A liczy się je od rocznego przychodu. 

oznacz moderatorów

inwestycjeitech
#7 Wielbiciel

Znów nie przczytała pani posta ze zrozumieniem i podaje w swoim dwa razy ten sam numer DRUGIEJ przesyłki, która ostatecznie dotarła w terminie. Proszę już zostawić tego ustawodawce na którego tak chętnie się pani powołuje i sobie wyobrazić, że jeszcze nie każdy aspekt naszego życia jest regulowany przez ustawodawcę (całe szczęście). 

Napiszę jeszcze raz bo widzę, że trzeba powtórzyć, pierwsza przesyłka numer AD0Q788HQKMD53Z2M nie została skutecznie dostarczona i ona jest przedmiotem reklamacji. DRUGA TEŻ BY NIE ZOSTAŁA DOSTARCZONA bo była już raz awizowana i za drugim akurat odbiora czekał przed blokiem. Kurier może nie ma obowiązku dzwonienia ale jest to w dobrym zwyczaju a uważam, że powinno się wprowadzić taki obowiązek, wówczas kurier łatwo mógłby wykazać, że była próba doręczenia, bo w tej chwili to może robić awizację nie wychodząc nawet z samochodu.

Co do braku numeru telefonu odbiory u kuriera to obawiam się, że również nie ma pani racji, bo jakoś inni kurierzy pod ten sam adres byli wstanie doręczać bez probemu przesyłki mimo, że nie działał domofon i najczęściej dzwonili.

Na koniec chciałbym zadać pytanie: Nie odbieranie telefonu przez kuriera mimo wykonywania w ciągu kilku dni wielu połączeń + smsy, też jest pani zdaniem normalne? Tak wiem nie jest to przewidziane przez ustawodawcę, czyli nie ma obowiązku w pracy odbierać telefonu czy oddzwonić. 
W ofercie na allegro jest podany termin dostawy, który jest jednym z elementow oferty, po przyjęciu oferty przez kupującego dochodzi do zawarcia umowy, a niedostarczenie przesyłki w terminie jest niewywiązaniem się z postanowień.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@inwestycjeitech

Po pierwsze to nie jestem panią.

Po drugie. Usługi pocztowe (a usługi kurierskie się do nich zaliczają), to usługi regulowane. Operator może tylko to, na co pozwala mu prawo pocztowe oraz wydane na jego podstawie rozporządzenia wykonawcze oraz regulamin.

Po trzecie. Jeżeli chodzi o termin dostawy widoczny w ofercie to jest tam informacja, że jest to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro na podstawie statystyk. A przewidywanie jak sama nazwa wskazuje, nie jest gwarancją.

A i termin widzisz tylko ty. Ani sprzedawca, ani tym bardziej przewoźnik, nie widzą jaki termin doręczenia pokazało ci Allegro.

Po czwarte, zakładając konto na Allegro akceptuje się regulamin serwisu wraz z załącznikami do niego. A jednym z takich załączników są regulaminy firm kurierskiech.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@inwestycjeitech cieszę się, że paczka dotarła 🙂 Przekazałam prośbę o interwencję w oddziale doręczającym 

Alicja
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@inwestycjeitech po jakie licho zamawiasz przesyłki usługami allegro?

oznacz moderatorów