anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Laptop na gwarancji popsuł się

Client:48803196
#7 Wielbiciel#

Witam,jestem w  kropce i nie wiem co robić.W ubiegłym roku kupiłam laptopa od sprzedającego VE-Europe z Krakowa.Wczoraj się popsuł i chcę złożyć reklamację,mam tylko fakturę,która była dołączona do paczki i jest adnotacja,że gwarancja 12 m-cy.Problem w tym,że nie możliwości kontaktu telefonicznego(odzywa się skrzynka od rana),chciałam zapytać sprzedającego jak mam postąpić w tej sytuacji.Na Allegro widzę,że ma konto zawieszone i mnóstwo negatywnych opinii...Co ja mam teraz zrobić,to nie są małe pieniądze...

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:48803196 Najpierw załóż proszę tutaj dyskusję z tym sprzedającym i poczekaj czy w przeciągu 24 godzin odniesie się do sprawy. Jeśli tego nie zrobi, postępuj proszę według instrukcji udzielonych przez naszych pracowników. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:48803196 Oprócz dyskusji możesz też zrobić to;

Znasz adres firmy – wyślij mu pisemną reklamację na podstawie rękojmi, nie gwarancji, pocztą lub mailem, bez odsyłania laptopa. Określ wady i zażądaj naprawy, wymiany lub zwrotu wpłaty. Ma czas 14 dni na ustosunkowanie się, a gdy tego nie zrobi reklamacja będzie uznana z mocy prawa. Rękojmia trwa 2 lata, jest obowiązkowa i zazwyczaj jej warunki są dla konsumenta korzystniejsze od warunków gwarancji. Jeśli sprzedawca zareaguje na reklamację, odeślesz sprzęt do naprawy, jeśli nie zareaguje, poprosisz o pomoc rzecznika konsumentów. Pomagają bezpłatnie. Poczytaj o reklamacjach; https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Ale ja bym chciała,żeby naprawiono mi laptopa w ramach gwarancji tylko nie wiem gdzie i jak...

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:48803196 No właśnie - nie wiesz gdzie i jak, takie to są te gwarancje udzielane przy sprzedaży na Allegro. Ustawodawca daje Ci bezpieczną rękojmię z jasno określonymi przepisami, ale cóż - Twój wybór.

oznacz moderatorów

The_Witness
#2 Obserwator#

"Popsuł się"- to znaczy co się stało? Może to jest coś, co da się załatwić bez wysyłania sprzętu

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Raczej nie ponieważ podczas sprawdzania poczty nagle zrobił się czarny ekran,nie można było wyłączyć laptopa w żaden sposób, czekałam aż się rozładuje bateria,ale niestety po ponownym włączeniu do zasilania laptop nie reaguje  na nic.

oznacz moderatorów

The_Witness
#2 Obserwator#

Pomógłbym, jednak faktycznie możliwości tu jest parę, a moje tu się kończą- bez sprzętu fizycznie pod ręką nawet nie próbuję się za to zabrać. Wyłączam się ze sprawy w takim razie

oznacz moderatorów