anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Limit NDG 1075 zł, a allegro polecam

mrozikosiny
#8 Zapaleniec#

Czy te wypłaty z allegro liczą się do limitu 1745 zł na NDG? Czy w przypadku przekroczenia trzeba zakładać działalność gospodarczą?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Zapewne się liczą, od tego roku Allegro przekazuje ile zarobisz, jak sprzedajesz sporadycznie i nie przekroczysz limitu to nie musisz zakalać DG, ale to nie oznacza że nie będziesz musiał płacić podatków, jak to jest twój dochód!!!.

oznacz moderatorów

mrozikosiny
#8 Zapaleniec#

Tylko że ja nie sprzedaję na allegro, tylko polecam linki. Do mnie trafia 20% z prowizji jaką płaci dany sprzedawca za dany produkt.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Jeżeli jest to dochód i jest udokumentowany, to powinno się go wpisać do pitu.

oznacz moderatorów

mrozikosiny
#8 Zapaleniec#

W regulaminie programu jest to nazwane: "Nagrodę, o której mowa w ust. 1 stanowić będzie kwota 20% prowizji". Jest też taki zapis: " Uczestnicy ... otrzymają ... deklaracje podatkowe oraz dokumenty rachunkowe stanowiące podstawę do samodzielnego rozliczenia ich udziału w Programie z tytułu zobowiązań podatkowych. Teraz w styczniu otrzymałem prawie 800 zł i się zastanawiam czy zostało mi tylko 1200 zł w styczniu bo mam inne dochody poza allegro w ramach NDG?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Żeby mieć pewność zawsze należy zapytać "swojego" US bo każdy inaczej to interpretuje, taki polski grajdolek.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@mrozikosiny dla US i NDG liczy sie każdy przychód , (ze sprzedazy , reklamy, marketingu i innych działalnosci którą powinno sie wykonywac jako działalnośc gospodarcza.

Ponadto jeśli Twoje działania noszą znamiona regularnej zorganizowanej działaności to sama kwota minimalne nie musi już mnieć takiego znaczenia. Nawet bez jej osiągnięcia należy rejestrować DG.

Kwota minimalna dotyczy okazjonalnych sprzedaży/czy okazjonalnych żródeł dochodu.

oznacz moderatorów

mrozikosiny
#8 Zapaleniec#

W regulaminie programu jest to nazwane: "Nagrodę, o której mowa w ust. 1 stanowić będzie kwota 20% prowizji". Jest też taki zapis: " Uczestnicy ... otrzymają ... deklaracje podatkowe oraz dokumenty rachunkowe stanowiące podstawę do samodzielnego rozliczenia ich udziału w Programie z tytułu zobowiązań podatkowych. 

Ta nazwa "Nagroda" budzi pewne zastrzeżenia.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@mrozikosiny   jak dla mnie tutaj nie ma wątpliwości:

1. Nagroda – środki pieniężne przyznawane Uczestnikowi przez Spółka, na zasadach określonych w Regulaminie.

Wiec jak dla mnie to przychód. Ale moze najbezpieczniej byłby wziąć regulamin i 100zl i udac sie po porade do jakiegoś biura podatkowego. Tam na bieżąco powinni wszystkow wyjasnić.

Zastanawia mnie też jak teraz program allegro polecem będzie sie mial do zakazu płacenia za komentarze i polecenia internetowe ktory obowiązuje od tego roku.Czy np polecanie produktu którego samemu sie nie kupiło nie będzie taką zakazaną platną reklamą. Lecz nie znam tych przepisów i być moze tutaj jest wszystko w porządku. Musialby sie wypowiedzieć ktos kto zgłębial nowe przerpisy.

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

Do limitu przychodu na działalność nieewidencjonowaną liczymy przychód należny, a nie przychód. Przychód należny, to ten co powinieneś go otrzymać, ale niekoniecznie otrzymałeś w danym miesiącu. W twoim przypadku będzie to należna ci prowizja bez względu na to czy została przelała na twoje konto.

oznacz moderatorów

mrozikosiny
#8 Zapaleniec#

Co do tego to nie dyskutuję. Tylko że program jest z "Nagrodę, o której mowa w ust. 1 stanowić będzie kwota 20% prowizji".

Za nagrody jest podatek 10%, jeśli przekracza 2280 zł. Jeśli nagroda jest jakaś co miesiąc, to też mogę tej kwoty nie przekroczyć.

oznacz moderatorów