Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Kupilem deski od firmy ktora obiecala ze one sa 100% dobre , jak je dostalem okazalo sie ze one sa do wyzucena / spalena, pan sprzedawca nie chce ze mna rozmawiac
Bogdan Dawidowicz / szwecja
Masz wyrok żeby nazywać kogoś oszustem 😞
Jeśli coś nie tak to składamy reklamacje lub zwracamy towar bez podania przyczyny w 14 dni od odebrania i po sprawie 🙂
Mam powod zeby sprzedawce nazywac oszustem .
reklamowalem produkt do spraedawcy ale nie dwa tygodnie på zakupie , ze wzgledu ze towar byl w transporcie 4 tygodnie do szwecji
Reklamować można przez dwa lata a masz miesiąc od zauważenia wady
Zwrot masz 14 dni od odebrania towaru
Nie mieszać pojęć 😄
Porozmawia szybko i chętnie.
Rozpocznij ze sprzedającym dyskusję przez Allegro aby wyjaśnić problem, będzie miał 24 godziny na odpowiedź, a gdy to nie nastąpi, do dyskusji włączy się pracownik Allegro, który spróbuje Ci pomóc. W dyskusji możesz też poprosić pracownika o pomoc gdy sprzedawca odpowie, ale nie będzie chciał załatwić sprawy zgodnie z zasadami.
Dyskusję na Allegro otworzysz tu; https://allegro.pl/dyskusje/nowa
@xyz96 powiedz mi po co ma rozpoczynać dyskusję jak nawet nie złożył reklamacji ani odstąpienia 🙂 Pracownik Allegro napisze mu to samo, jak by sprzedawca robił problemy to wtedy warto rozpocząć dyskusję 😄
Dyskusja jest najlepszą formą reklamacji moim zdaniem.
Przy zakupie od firmy
Od umowy można odstąpić do 14 dni od otrzymania towaru
nie ważne ile trwała dostawa
Reklamację można złożyć spokojnie nawet teraz- powód niezgodność towaru z umową
@xyz96 pewnie poda jakiś paragraf - czy nie jest tak, że towary o wadze powyżej 10kg Sprzedawca musi odebrać na swój koszt ?
" przy zakupie od firmy" -co zrobic,, ta firma nie chce wyslac mi rachnku na zakupiony towar ?
" od umowy mozna odstapic do 14 dni od otrzymania towaru"-
pytanie ,wystarcz ze ja reklamowalem towar telefonicznie do sprzedawcy dwa dni po otrzymaniu towaru ? ( 4 tygodnie w transporcie)
Gdzie moge znalesc ten paragraf o wadze powyzej 10kg ?
Biogdan
Trochę namieszałem więc uściślęL
Waga 10Kg była podana w ustawie konsumenckiej z roku 2002
§18. 1. Konsument nie ma obowiazku dostarczenia reklamowanego towaru o
wadze powyzej 10 kg, o duzych rozmiarach, urzadzen oraz innych towarów
wbudowanych lub zainstalowanych na stale.
ale obecnie korzysta się z tego przepisu
Art. 5612. § 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie - do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu.
§ 2. Jeżeli ze względu na rodzaj rzeczy lub sposób jej zamontowania dostarczenie rzeczy przez kupującego byłoby nadmiernie utrudnione, kupujący obowiązany jest udostępnić rzecz sprzedawcy w miejscu, w którym rzecz się znajduje.
§ 3. Przepisy § 1 i 2 stosuje się do zwrotu rzeczy w razie odstąpienia od umowy i wymiany rzeczy na wolną od wad.
Art. 5613. Z zastrzeżeniem art. 5611 § 2 i 3 koszty wymiany lub naprawy ponosi sprzedawca. W szczególności obejmuje to koszty demontażu i dostarczenia rzeczy, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
kodeks cywilny
np: tutaj
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/skutek/
i
najlepsze jest, że jeżeli sprzedawca będzie optował o wysyłkę własnym transportem to i tak po uznaniu reklamacji będzie musiał te koszta zwrócić