Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zamówiłem nową mikrofale za 500zł.
Kurier DHL dostarczył i od razu poszedł bez żadnej parafki.
Pudełko było opakowane szczelnie czarną folią oraz zapakowane w dodatkowy zewnętrzny karton (bez uszkodzeń). Dopiero po zdjęciu folii i kartonu zobaczyłem, że właściwe opakowanie jest przedziurawione a mikrofala wgnieciona. Od razu zrobiłem zdjęcia i zgłosiłem, opisując dokładnie jak wyglądało przyjęcie przesyłki.
Tutaj mam podejrzenia że sprzedawca wiedział o szkodzie i dlatego tak szczelnie zapakował w dodatkowy karton i folie. Zewnętrzny brązowy karton był nieuszkodzony.
Allegro odpisało:
Reklamacja: odrzucona
Przykro mi, że Twoja przesyłka AD0131IJ20 została uszkodzona. Sprawdziłam, że nie uszkodziliśmy jej w czasie transportu. Nie uległa ona uszkodzeniu również w doręczeniu. Dlatego nie uznaję reklamacji. Nie uznaję reklamacji na podstawie Regulaminu Allegro Delivery § 14, punkt 8."
1. W jaki sposób zostało sprawdzone że nie było uszkodzenia w czasie transportu i doręczeniu?
2. Jak miałem sprawdzić stan przesyłki w czasie doręczenia, skoro kurier od razu poszedł a paczka była szczelnie opakowana (zdjęcie folii oraz zewnętrznego kartonu zajęło mi około 10 minut) - czy ja mam prawo zatrzymać kuriera do momentu aż nie odpakuje zewnętrznego opakowania?
3. Co mogę zrobić, czy jest szansa skutecznego odwołania się/zwrotu części kwoty lub towaru?
@asia38rybnik było spisać protokół i zgłosić reklamację sprzedawcy, bo z tego co piszesz to sprzedawca wysłał uszkodzone 😞
Ale jak mogłem spisać protokół (z kurierem), jak odpakowanie zajęło mi sporo czasu (bo nie chciałem uszkodził kartonu więc ostrożnie przecinałem folie).
Czy kurier zaczeka 5min i więcej aż odpakuje?
GPT mi pisze że mam się odwołać do allegro, sprzedawcy i kuriera.
Ale mam nadzieje że ktoś w podobnej sytuacji lub samo allegro powie mi co robić.
Od teraz pan kurier będzie proszony o poczekanie, a otwieranie będzie nagrywanie skoro zdjęcia zrobione zaraz po nie wystarczają.
@asia38rybnik ale ja nigdzie nie pisałem o spisaniu protokołu z kurierem, po za tym żaden nie będzie czekał 😄
Jak nie widać uszkodzeń przy odbiorze masz na to 7 dni i można to zrobić onilne 😄
GPT odpuść bo to podpowiada bzdury, nie możesz złożyć reklamacji w trzech miejscach 😞
@asia38rybnik protokół szkody spisuje się na stronie internetowej przewoźnika i trzeba to zrobić w terminie do 7 dni od odebrania inaczej paczka zostaje uznana za doręczoną bez zastrzeżeń czyli jako nieuszkodzona przez przewoźnika ani paczka ani zawartość. A sprawdzają po kamerach.
"Tutaj mam podejrzenia że sprzedawca wiedział o szkodzie i dlatego tak szczelnie zapakował w dodatkowy karton i folie"
Teoria spiskowa tylko.
Takie rzeczy to się zamawia przez Pocztex, ewentualnie przez Inpost. Reszta to ruletka. Sprzedawca pewnie nie oferowałby DHL gdyby nie musiał.
@EElektryka_com Pudełko było opakowane szczelnie czarną folią oraz zapakowane w dodatkowy zewnętrzny karton (bez uszkodzeń). Dopiero po zdjęciu folii i kartonu zobaczyłem, że właściwe opakowanie jest przedziurawione a mikrofala wgnieciona.
Jeśli tak było to widać wałek, od kiedy się strech daje w środku, obstawiam że była uszkodzona lub po zwrocie i taką wysłali bez sprawdzania lub świadomie pakując w kolejny karton 😞
Dlaczego? My mamy mocne doświadczenie w podobnych paczkach - metalowe rozdzielnice. I szliśmy tą samą drogą. Jeśli będzie mocne opakowanie zewnętrzne to jeśli taki przedmiot zostanie rzucony z dużej wysokości, to jego masa zniszczy wewnętrzne, oryginalne opakowanie, za to zewnętrzne będzie bez żadnych śladów. Już nie będę się pastwił i nie wymienię nazwy kuriera, ale ich skuteczność w niszczeniu takich paczek w peaku sięgnęła 1/3, jak zaczęliśmy wysyłać Pocztą, to spadło to do literalnego 0.
Te modele mikrofal niemieckich CASO najczęściej są wystawiane jako pozwrotowe/uszkodzone - ta jedna oferta była jako nowa. Być może sprzedawca sam nie wiedział o szkodzie bo takie dostał, ale wiedziała osoba która pakowała w nowy karton.
Prawie wszystkie te mikrofale są też uszkodzone w ten sam sposób, wgniecenie.
@asia38rybnik w tej sytuacji możesz odwołać się od decyzji reklamacyjnej lub zgłosić reklamację do sprzedającego (nie na uszkodzoną przesyłkę a na towar niezgodny z opisem). Jeżeli uważasz, że do uszkodzenia nie doszło w transporcie, sugeruję zgłoszenie sprawy do sprzedawcy.