anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Motywacja do wystawiania ocen produktów

CWIARTOON
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, czy można by było w jakiś sposób zachęcić ludzi do oceniania zakupionych na Allegro produktów? Z tego co widzę Allegro raczej zależy na tym, żeby ludzie komentowali (oceniali) zakupione przedmioty, jednak robi to nadal zbyt mało osób w stosunku oczekiwań potencjalnych kupujących.

Przede wszystkim brakuje na ogół cennych ocen opisowych (zwłaszcza z dołączonymi zdjęciami). Spowodowane jest to zapewne zerową gratyfikacją z tym związaną, a przecież do solidnej oceny trzeba się nieco przyłożyć i poświęcić jakże cenny teraz dla każdego czas.

Zatem czy można by stworzyć system promujący aktywnie oceniających użytkowników? Na przykład za daną ilość wystawionych ocen użytkownik mógłby np. pozyskiwać dodatkowe monety Allegro. Dodatkowo żeby zminimalizować zjawisko wystawiania zdawkowych ocen można by brać pod uwagę jakość danej opinii (ilość podniesionych kciuków).

Albo bez monet..po prostu zastosować system określonych nazw dla aktywnie oceniających produkty Allegrowiczów. Na przykład "początkujący" czy "ekspert"..chodzi o to, żeby w jakiś sposób nobilitować osoby oceniające i tym samym poświęcające na to swój czas. Można by tym samym przy nazwie danego użytkownika dokleić odnośnik do wszystkich ocenionych przez niego produktów..to pośrednio przełożyłoby się na obroty Allegro. Potencjalni kupujący widząc jakąś solidną opinię na temat określonego produktu mogliby z ciekawości kliknąć i zobaczyć jak dana osoba oceniła inne produkty i tym samym kupujący mogliby zostać niejako zachęceni do zakupu innych produktów, których w danej chwili nie planowali zakupić.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

xyz96
#21 Demiurg#

@CWIARTOON Monety? Płacić za oceny? Za negatywne też? 

oznacz moderatorów

CWIARTOON
#7 Wielbiciel#

Generalnie nie chodzi o płacenie, a o stworzenie jakiegoś systemu zachęty do aktywnego wystawiania ocen dla przedmiotów kupowanych na Allegro. Płacenie za to monetami mogłoby być jedną z form takiej motywacji..oczywiście jest to tylko luźny pomysł.

Kupujący często przed zakupem przeglądają oceny danego produktu i posiłkują się przy tym zarówno negatywnymi jak i pozytywnymi wpisami, problem jest w tym, że nadal mnóstwo ludzi nie ma ochoty na poświęcenie czasu na wystawieniu ocen zakupionych przez siebie produktów.

Myślę, że sytuacja zmieniłaby się gdyby istniał jakiś system promujący (oczywiście niekoniecznie finansowo) osoby biorące aktywny udział w ocenianiu przedmiotów zakupionych na Allegro.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@CWIARTOON   Płacenie nie jest rozwiązaniem, żeby było lepiej należałoby  zmienić cały system.

Ocena  wystawiona dla konkretnego produktu jest widoczna na całym Allegro u wszystkich sprzedawców.  Zobacz jak to działa np. na perfumach,  niektóre zapachy są znakomite, nawet jeśli są  sprzedawane przez kiepskich sprzedawców, a czasem  pisze że to podróba mimo  że kupiłem i mam prawie pewność że to jest prawdziwy produkt. I odwrotnie spotyka się obok siebie opinie chwalące produkt a obok inne że to podróba. No bo wiemy wszyscy, jakość w tej branży zależy od sprzedawcy a nie od nazwy produktu.

Już gdzieś pisałem, jeśli kupisz jabłka i będą robaczywe, napiszesz taką opinię, to u wszystkich sprzedawców jabłek będzie opinia że jabłka są robaczywe. A to bez sensu.

Można by temu przeciwdziałać np. przez wprowadzenie dodatkowej opinii sprzedającego na przykład zamiast "koszt wysyłki"  wprowadzić "Jakość oferowanych przedmiotów"

Ale  skoro i tak  niewielu  kupujących pisze jakiekolwiek opinie to i ten pomysł chyba nie jest wart propagowania.

oznacz moderatorów

CWIARTOON
#7 Wielbiciel#

Właśnie niewielu kupujących pisze opinie...dlatego głośno się zastanawiam jak można by to zmienić. Faktycznie, opinia przypisana jest do produktu i nieraz krzywdzące jest dla solidnego sprzedawcy to, że dany produkt został negatywnie oceniony (pierwotnie kupiony u mało rzetelnego kontrahenta)..ja w takim przypadku (gdy przeczytam złą ocenę danego produktu) konfrontuję to z ocenami konkretnego sprzedawcy, bo to daje pełniejszy obraz sytuacji.

Wydaje się, że sytuację w tym zakresie poprawiłaby możliwość podglądnięcia u którego konkretnie sprzedawcy został nabyty oceniony produkt.

oznacz moderatorów

Client:94057046
#14 Krzewiciel#

Mi kiedyś w paczce dorzucili najmniejszą paczkę Haribo jaką widziałem w życiu. Urzekli mnie. 😄

oznacz moderatorów