anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie odebrałem przesyłki wysłanej za pobraniem, dostałem wezwanie do zwrotu kosztów transportu.

kurzyk
#1 Nowicjusz

Kupiłem produkt za pobraniem, ale go nie odebrałem. Dostałem od sprzedającego wiadomość (poniżej). Czy powinienem zapłacić? Czy to jest zgodne z regulaminem Allegro? 

PS. W opisie aukcji i w zasadach zwrotu nie ma żadnego regulaminu ani opisu zasad zwrotów za pobraniem. Zasady zwrotu na Allegro również nic na ten temat nie piszą. 

Dzięki za opinie!

Szanowny Kliencie,
Zauważyliśmy, iż nie odebrałeś paczki pobraniowej.
Zgodnie z naszym regulaminem, ponieważ paczka nie została odebrana,
zmuszony jesteś pokryć koszty wysyłki w wysokości 38 zł.
Podstawą prawną naszego roszczenia jest art. 471 K.C. (Dz.U. 1964 Nr 16 poz.
93), zgodnie z którym dłużnik
zobowiązany jest do naprawienia szkody wynikającej z niewykonania
zobowiązania.
Brak odbioru przesyłki pobraniowej stanowi nienależyte wykonanie umowy i
rodzi po Twojej stronie obowiązek zwrotu poniesionych kosztów.
Prosimy o dokonanie przelewu w ciągu 48 godzin od otrzymania niniejszej
wiadomości.
Dane do przelewu znajdują się poniżej:
(...)

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kurzyk tak ma prawo, bo nie wywiązałeś się z umową, myślisz że można se zamawiać i olewać umowę, musisz pokryć starty jaki poniósł sprzedawca, reguluje to KC 😞 ja potem kieruje takie sprawy do esądu, komornik i na koniec wychodzi jakieś 300 zł 😄

Art. 535. §  1. Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

Pamiętaj że nieodebranie paczki nie jest jednoznaczne z odstąpieniem, a nawet jak byś odstąpił zanim paczka wróciła i tak musisz pokryć koszt powrotu i koszt różnicy w wysyłce do najtańszej dostawy 🙂

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kurzyk @Co byś powiedział gdybyś to Ty poniósł koszt nadania przesyłki za pobraniem oraz jej zwrotu do nadawcy?
Chciałbyś odzyskać te pieniądze czy nie?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kurzyk sprzedający może oczekiwać od Ciebie zwrotu poniesionych przez niego kosztów. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@kurzyk   czemu nie odebrałeś produktu, który zamówiłeś ?

oznacz moderatorów