Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień Dobry,
Prosze o pomoc i informację.
Zakupiłem produkt od przedsiębiorcy (ja osoba fizyczn). Towar wysałany do paczkomatu inpost.
Rano dostałem informację o paczce do odbioru. Udostępniłem kod odbioru żonie.
Mineło kilka godzin i żona wybrała się po paczkę, między czasie skrytka zmieniła sie w multiskrytkę o czym żona nie wiedziała.
Żona pobrała tylko jedną przesyłkę z dwóch (nie zareiestrowała, czy była tam druga).
Podjeliśmy próbe i kontakt z infolinją inpost, by ponownie otworzyć skrytkę. Niestety pani z infolinii poinformowała, że skrytka została uzupełniona i nie może jej otworzyć.
Otzymałem informację z inpost, że nie odnaleźli paczki.
Zgłosiłem dyskusię do sprzedającego by zajął się tę sprawą i domagał się od inpost swoich praw. A ja zażądałem ponownej wysyłki lub zwrotu środków.
Sprzedawca odmówił i stwierdził, że musze czekać na cały proces reklamacyjny.
Czy faktycznie musze czekać teraz 30 dni aż inpost rozpatrzy reklamację?
Skrytka została uzupełniona. Czyli w tłumaczeniu na nasze to według systemu żona zwolniła skrytkę. Przyszedł inny klient i włożył paczkę do wysyłki. Przy okazji wyjął paczkę, która tam była i tyle go widziano... Sprzedawca firmowy odpowiada za przesyłkę do momentu jej odbioru. Według systemu przesyłka została odebrana. Koniec jego odpowiedzialności. On nie ma jakichkolwiek podstaw do reklamowania. A nawet jak spróbuje to mu to odrzucą. Już prędzej reklamować możecie Wy w Inpoście póki istnieją jakieś nagrania z tego paczkomatu. Jednak szczerze to słabo to widzę. pewnie musieli by odkryć kto to odebrał, tu niby po telefonie może by i doszli, ale bez udziału policji raczejnie udowodnią... Wątpliwe, żeby im sie chciało zgłaszać o jedną paczkę, nie mówiac o tym, że policja przed świętami ma co robić...
@xmaly1 Inpost zastrzega sobie, że możesz czekać na decyzję reklamacyjną do 30 dni kalendarzowych.
@xmaly1 serio, przecież to Wasz problem że nie wyjęliście paczki, żądać to se możesz 😄 ktoś wkładając paczkę wyjął Wasza i po ptokach, skrytka w systemie była pusta ( zgłoście kradzież na Policję niech zabezpieczą monitoring )
Na kasę od sprzedawcy nie licz bo niby dlaczego ? chyba że się paczka odnajdzie ?
Czemu nie poinformowałeś żony że są dwie paczki ? winny jesteś tylko Ty 😞
Kto odpowiada za przesyłkę na poszczególnych etapach zamówienia?
Sprzedajacy czy kupujacy?
@xmaly1 ale Ty ją odebrałeś więc Ty odpowiadasz i Ty reklamujesz, widzę że za swój błąd próbujesz obarczyć innych, bogu winnego sprzedawcy dokładając mu pracy na święta 😞
Wiesz jak to będzie wyglądało, sprzedawca złoży reklamacje InPost po 30 dniach odrzuci z informacją że paczki zostały odebrane otwierając kodem i koniec 😄
InPost te reklamacje odrzuci. Paczka została odebrana. Niefrasobliwość Twoja i/lub żony to nie jest powód dla którego sprzedawca jest Ci cokolwiek winien. On paczkę nadał, paczka zostala odebrana.
System widzi, że paczka została odebrana. Fizycznie przesyłka nie została mi dostarczona.
Idąć tym tropem, to każdy kurier mógłby skanować odbiór przesyłki i system by widział, że przesyłka jest odebrana. Co w takiej sytuacji?
@xmaly1 kurier straciłby pracę i miał prokuratora na karku.
W takim razie, do czego służą kamery na paczkomacie? System wie kiedy i jaki uzytkownik otwierał skrytkę.
@xmaly1 idąc tym tropem to Twoja paczkę odebrała żona więc co kamery mają udowodnić? Popełniliście błąd, zdarza się ale nie szukaj winnych tylko na przyszłość bądźcie bardziej uważni. Gdyby nikt tej skrytki od razu nie wykorzystal do nadania paczki to InPost by ją zablokował i odzyskałbyś przesyłkę ale stało się jak się stało i trzeba wziąć to na klatę.
Kamery mogą udowodnić, że wyjeła ze skrytki jedną małą paczkę mieszczącą sie w dłoni. A druga, której gabaryty sa znacznie wieksze - nie została wyjęta.
W drugą stronę kurier uzupełnia skrytkę, otwiera ale jej nie uzupełnia. System widzi przesyłke w skrytce, której fizycznie nie ma. Jak mu udowodnią, że jej tam nie umieścił?
To w końcu uzupełnia czy nie uzupełnia? Miałby sobie paczkę do kieszeni schować?
swoją drogą jak się odbiera paczkę kodem odbioru albo kodem qr to na ekranie pojawia się informacja, że w skrytce jest więcej paczek i skrytka się nie otworzy dopóki się tego nie przeklika. No i nie wiem jakim cudem żona wzięła małą paczkę a dużej nie widziała. Chyba kierujesz swoje pretensje w niewłaściwą stronę.
Tak jak Pisałem na wstępie "
Rano dostałem informację o paczce do odbioru. Udostępniłem kod odbioru żonie.
Mineło kilka godzin i żona wybrała się po paczkę, między czasie skrytka zmieniła sie w multiskrytkę o czym żona nie wiedziała."
Skrytka była nisko, a jak Pani wie one są dosyć głębokie. By widzieć, co znajduje się głeboko w skrytce trzeba się mocno schylić.
żona miała świadomość o jednej przesyłce.
@xmaly1 Po wpisaniu kodu odbioru albo zeskanowaniu kodu qr na ekranie pojawia się informacja ze w paczce jest więcej skrytek - tego też nie widziała?
że w skrytce jest wiecej paczek nie widziała. Psychologicznie tak to działa, jak wiemy że mamy cos juz ustalone, to bardzo łatwo nie zauważyc, że coś się jednak zmieniło.
@xmaly1 To jest bardzo proste - ta sprawa wymaga wyjaśnień na linii Ty oraz małżonka - Inpost.
Nie ma tu jakichkolwiek podstaw do szukania winnych gdziekolwiek indziej a już na pewno nie u sprzedającego.
@xmaly1 uzyj tego psychologicznego argumentu w reklamacji do InPost 🤣 na pewno pomoże 🤣
Poniżej odpowiedź od Allegro. Szkoda, że na forum są takie osoby, które zamiast pomagać i podpierać się prawem potrafią wytykać tylko czyjeś błędy. Jednak przepisy i prawa ma odmienne zdanie do Pani.
" rozumiem, że jest Pan zaniepokojony zaistniałą sprawą. Przesyłka widnieje jako doręczona, jednak kupujący zgłasza, że jej nie otrzymał. Zgodnie z prawem, sprzedający odpowiada za przesyłkę do momentu dostarczenia jej do kupującego. Jeżeli taka przesyłka zaginie lub wystąpią inne niedogodności podczas podróży przesyłki do kupującego, to jest on zobowiązany do złożenia reklamacji u dostarczyciela. Kupujący nie może odpowiadać za to, że nie otrzymał paczki i może wymagać jej ponownego wysłania lub zwrotu pieniędzy. Widzę, że kupujący zgłosił reklamację do przewoźnika. Proszę o załączenie potwierdzenia w postaci pliku, np: zrzutu ekranu. PrimeTech24, kupujący poprosił o zwrot pieniędzy, proszę zatem, aby niezwłocznie zwrócili Państwo pieniądze kupującemu. Bardzo zależy mi na tym, aby zakupy na Allegro kojarzyły się Panu tylko z pozytywnym doświadczeniem. Dlatego przyznałam na Pana konto 10 Smart! monet. Dzięki nim zapłaci Pan mniej za kolejne zakupy. Informacje jak użyć monet, znajdzie Pan tutaj:"
@xmaly1 @No dobrze to jaki konkretnie przepis mówi o tym, że za gapiostwo kupującego finansowo odpowiada sprzedający?