@Daruch68 dzięki za dokładne opisanie sprawy. Zweryfikowałam Twoje dyskusje i widzę, że obecnie nie masz żadnej aktywnej. Zakładam więc, że masz na myśli czat reklamacyjny ze sprzedawcą. Chętnie przyjrzę się bliżej sytuacji, natomiast będę potrzebowała dodatkowej informacji. Podaj proszę numer zamówienia lub dokładną datę zakupu. Będę miała wtedy możliwość dalszej weryfikacji.
Tak, jest to czat reklamacyjny. Numer zamówienia: 4b014d61-8ed9-11f1-8389-7f27d3894c27 z dnia 03.08.2026
Raklamacja dotyczy wyłącznie podkładów higienicznych.
@Syrena_zT Tak, jest to czat reklamacyjny. Numer zamówienia: 4b014d61-8ed9-11f1-8389-7f27d3894c27 z dnia 03.08.2026
Raklamacja dotyczy wyłącznie podkładów higienicznych.
Widzimy Twoją odpowiedź. Prosze o cierpliwość, po weryfikacji wrócimy z odpowiedzią.
Po pierwsze rolą doradcy jest pomoc stronom w dojściu do porozumenia. Nie ma on jednak prawa czegokolwiek nakazać stronom sporu, bo nie jest sędzią, a Allegro nie ma kompetencji sądu. Nawet UOKiK czy Rzecznik Praw Konsumentów, nie mogą niczego nakazać sprzedawcy, a co dopiero prywatna firma.
Po drugie. Art 43a ust 1 ustawy o prawach konsumenta wyklucza stosowanie przepisów księgi trzeciej tytułu XI działu II KC dla transakcji konsumenckich. Są to art od 556 do 576(5) KC, więc cytowany przez ciebie art 561(2) mieści się w tym zakresie.
Po trzecie. Wymiary produktu w paramertach, pochodzą z katalogu Allegro. Sprzedawca nie decyduje co się tam wyświetla, robi to Allegro. Jedyne co może zrobić, to zgłosić błąd w katalogu i czekać na ruch portalu. Do tego odkąd wprowadzono produktyzację, wszelkie zmiany parametrów są scentalizowane, oznacza to, że jak jeden sprzedawca coś zmieni i Allegro to zaakceptuje, to zmieni się to u wszystkich sprzedawców tego produktu.
Teraz wystawiając oferte sprzedawca podaje kod kreskowy, a dane produktu uzupełnia Allegro.
@pecela nie do końca masz rację. Sprzedawcą jest oficjalny sklep producenta i oni doskonale wiedzą o zaniżonych rozmiarach. W ich oficjalnym sklepie Seni24.pl są identyczne parametry. Na opakowaniu również.
Odpowiedz mi też, na jakiej podstawie prawnej Alllegro wydłużyło sprzedawcy czas na decyzję o reklamacji aż o 7 dni?
@Daruch68 wypowiedzieliśmy się w Twoim czacie reklamacyjnym 🙂
@Syrena_zT Dziękuję bardzo.
Dodam jeszcze od siebie, że w tym sporze nie chodziło o odzyskanie tych kilkudziesięciu zł., ale o zasady, które Seni łamie od wielu lat i to nie tylko na tym portalu.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o wymiary, to nie ma znaczenia czy to oficjalny sklep producenta (poza tym, ten nie musi być wcale prowadzony przez producenta), czy zwykły sprzedawca. Allegro wie lepiej od samego producenta, jakie są wymiary czy inne parametry produktu. A jak producent zmniejszy rozmiar i zachowa ten sam kod kreskowy, to zapomnij o jakiejkolwiek zmianie, bo wg Allegro nie może być dwóch rozmiarów z tym samym kodem kreskowym (np ze starej serii i nowej). Dla jednego kodu kreskowego mogą być tylko jedne parametry (na Allegro parametry przedmiotu nie są przypisane do oferty, a do kodu kreskowego).
Dla przykładu kiedyś zgłaszałem błąd, że w butelce płynu do czyszczenia gdzie widać na etykiecie 250 ml jest 0,25l, a nie 2l. Allegro odrzuciło, bo wg nich w opakowaniu o pojemności 250 ml jest 2 l preparatu (nie wiem jakim cudem).
A co wydłużenia terminu, to jak pisałem wyżej. Wszystko co pisze Allegro w dyskusji to tylko i wyłącznie sugestia. Rolą Allegro jest mediacja i doradztwo, nie mogą niczego kazać, ani podejmować decyzji. Poza tym TZMO to moloch i Allegro nie chce mieć doczynienia z ich działem prawnym, jakby próbowali coś nakazać firmie.
@pecela Mialem na myśli również ich własną stronę Seni24.pl, nie tylko tę na Allegro. Kupuję ich wyroby od ponad 3 lat i zawsze z ich wyrobami coś było nie tak, ale niestety, mimo wszystko, są najlepsze.
A co do nakazania czegoś, to się mylisz. Właśnie to zrobili temu molochowi, z korzyścią dla mnie.
I jeszcze jedno: ten sklep jest oficjalnym producenta, łatwo to sprawdzić.
Żadna prywatna firma nie może niczego nikomu nakazać. Nawet UOKiK czy WIIH nie ma takich uprawnień, więc tym bardziej prywatna firma. Niestety konsultanci często próbują wchodzić w rolę sędziego i wymusić na sprzedawcy pozytywną decyzję reklamacyjną, bo kupujący ma być zadowolony, bez względu na to, kto ma rację (poprzez blokadę konta sprzedawcy).
@pecela Oczywiście, masz rację.😉
Niestety w **piiip** to standard. Oni wysyłaja ciagle te same formułki, tam juz nie ludzie tylko boty je wysyłaja, czesto odpowiedzi sa bez sensu, nielogiczne. Na szczescie mamy konkurencje i ja po 23 latach przechodza na zakupy z **piiip**ai I Inpostu.