Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
1 lipca otrzymałam paczkę, zamówiłam basen. Paczkę odebrała inna osoba gdyż nie było mnie w domu.
Basen leżał bo nie było pogody i po 18 dniach czyli 18 lipca otwieramy paczkę a tam same rurki, pokrywa a brak niecki basenu. Czyli po prostu brak całej podstawowej części. Sprzedający twierdzi ze spakował ale może w dpd „uciekło”. Kto teraz za to odpowiada skoro tak późno ja otworzyłam. Mówi ze napisał do dpd a oni maja 30 dni na odpisanie. Tylko ze ja nie potrzebuje basenu pod koniec lata. Otworzyć dyskusje czy liczyć na sprzedającego który kazał kupić mi drugi basen a jeśli dpd uzna reklamacje to zwróci środki? Ile mam czasu na reklamacje i otwarcie przesyłki? Wysłałam mu wszystkie zdj gdzie widać ze dpd kleiło swoją taśma paczkę ?
Powinieneś sprawdzić ale za towar odpowiada sprzedajacy i jemu składasz reklamacje, nie masz obowiązku składania ani spisywania protokołu z przewoźnikiem, otwórz dyskusję i tam sprzedający ma 24godz na odpowiedz: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
opisz wszystko. Jakbyś musiał złożyć reklamacje to składaj z tytułu rękojmi, odpowiada sprzedajacy.
Powinieneś sprawdzić
Masz obowiązek reguluje to ustawa
nie masz obowiązku składania ani spisywania protokołu z przewoźnikiem
Masz rację ale tu pozbawiasz się pozytywnego rozpatrzenia reklamacji ( protokół zgodnie z UOKIK nie może być wymagany do złożenia reklamacji ale brak jego szkodzi, zadzwoń do rzecznika to Ci potwierdzi )
Jakbyś musiał złożyć reklamacje to składaj z tytułu rękojmi, odpowiada sprzedajacy.
Ale bez protokołu jak udowodnisz brak w paczce skoro sprzedawca ma potwierdzenie że paczka została odebrana bez uwag oraz brak ich zgłoszenia zgodnie a prawem przewozowym w ciągu 7 dni 😞
To nie jest takie proste, jak byś chciał zrobić to zgodnie z prawem ( ale allegro wymusi jak zwykle )
Nigdzie nie jest napisane że pozbawiam się pozytywnego rozpatrzenia jak nie spisze protokołu.
Zgłosiłam dyskusje i opisałam sprawę. Sprzedawca odpisał „ zgodnie z rozmowa telefoniczna tak jak mówiłem czekam na odp z dpd” czy myślicie ze Allegro się włączy ?
@Paulkapauletka W dyskusji masz możliwość poproszenia pracownika Allegro o włączenie się do korespondencji. Skorzystaj z tego przycisku, wtedy otrzymamy odpowiednie powiadomienie i wypowiemy się w dyskusji. 🙂
Pracownik Allegro wypowiadający się w dyskusji jest bezstronny, a jego rolą jest wspieranie obu stron w znalezieniu rozwiązania zgodnego z zasadami prawa.
@Paulkapauletka Ma 14dni sprzedajacy i tego się trzymaj, jak minie zamknij dyskusję jako nierozwiązana i wówczas pojawi się możliwość złożenia wniosku do POK. Teraz odpisz że czekasz na uzupełnienie dostawy i że to jego sprawa reklamacja u przewoźnika.
Telefonicznie zaproponował żebym kupiła drugi basen a on wyślę nieckę basenu. Tak zrobiłam bo nie będę czekać tyle czasu a za tamten mam nadzieje na zwrot gotówki. Ewentualnie mogę się dogadac jakoś aby obniżyć ta cenę o polowe czy cokolwiek. Nie pisałam do Allegro o reklamacje z tytułu rekojmi. Narazie opisałam sprawę, nacisnę przycisk i poczekam jak się wypowiedzą.
@Paulkapauletka Stwarzasz sobie problemy, tak się nie robi jak masz dyskusję to wszystko załatwiaj przez Allegro, po co się ugadujesz z nim poza Allegro? A rozwiń to, jak kupiłem cały a on wyśle samą nieckę? Wygląda na kombinacje.😴
Droższe zakupy lepiej zamawiać z opcją sprawdzenia przy odbiorze . To trochę więcej kosztuje ale i tak się bardziej opłaca niż czekać na wyjaśnienie ,reklamację i .....chłodne dni ,bo to tak szybko nie pójdzie .
@Paulkapauletka no i to był błąd nie sprawdzenie paczki do 7 dni 😞 złóż reklamację sprzedawcy ma 14 dni na odpowiedź ( Ciebie nie interesuje jego 30 dni ) jeśli nie odpowie to znaczy że reklamację uznał jak odrzuci pozostanie Ci POK lub rzecznik konsumenta może coś wskórają 🙂
A tu masz podstawę prawną
Przywołany powyżej przepis art. 545 § 1 k.c. nawiązuje do - wyrażonej w art. 354 k.c. - konieczności współdziałania wierzyciela i dłużnika w wykonaniu zobowiązania. Ponadto wskazuje on na obowiązki sprzedawcy i kupującego związane z wykonaniem umowy sprzedaży, w szczególności, gdy przedmiot umowy jest dostarczany przez przewoźnika. Z przedmiotowej regulacji wynika, że w tym ostatnim przypadku kupujący jest obowiązany do zbadania przesłanej mu rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju oraz do dokonania wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika, gdyby w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, co może polegać np. na sporządzeniu protokołu reklamacyjnego, opisującego stwierdzone nieprawidłowości. Dodatkowo należy zaznaczyć, że z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy (art. 548 § 1 k.c.). Dochowanie przez kupującego wspomnianych aktów staranności jest niezbędne, aby sprzedawca mógł dochodzić ewentualnych roszczeń od przewoźnika. W myśl art. 74 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. Prawo przewozowe (Dz. U. z 2000r. nr 50, poz. 601 t.j.), jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona (ust. 1). Jeżeli po wydaniu przesyłki ujawniono ubytek lub uszkodzenie nie dające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, przewoźnik ustala stan przesyłki na żądanie uprawnionego zgłoszone niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od dnia odbioru przesyłki (ust. 3). Natomiast w świetle art. 76 ustawy, przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:
1) szkodę stwierdzono protokolarnie przed przyjęciem przesyłki przez uprawnionego,
2) zaniechano takiego stwierdzenia z winy przewoźnika,
3) ubytek lub uszkodzenie wynikło z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika,
4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.
W doktrynie podnosi się, że niewykonanie przez kupującego obowiązku zbadania rzeczy zgodnie z § 2 art. 545 k.c. wywołuje dwa negatywne dla niego skutki, mianowicie: po pierwsze – daje sprzedawcy możliwość podniesienia zarzutu, ze uszkodzenie lub zniszczenie rzeczy nastąpiło po jej wydaniu, a więc już po przejściu ryzyka przypadkowego zniszczenia lub utraty rzeczy na kupującego i po drugie – pozwala sprzedawcy zwolnić się od odpowiedzialności za wyrządzoną szkodę w takim zakresie, w jakim niezbadanie rzeczy spowodowało utrudnienie lub uniemożliwienie mu dochodzenia roszczeń od przewoźnika bądź ubezpieczyciela.