Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiłem na allegro telefon(wysyłka z Chin)Zapłacone na raty z allegro pay.Telefon utknął w urzędzie celnym i muszę upoważnić pocztę do załatwienia spraw celnych.Prawdopodobnie będę musiał zapłacić cło i podatek.Zostało mi trzy dni na rezygnację z zakupu.Czy ktoś wie co się wydarzy jeżeli zrezygnuję z zakupu?Nie upoważniając poczty, prawdopodobnie towar wróci do Chin.Czy w takim wypadku sprzedawca powinien zwrócić wpłaconą mu kwotę?Zagmatwane trochę...
@wiewilk allegro wyświetla Ci tylko systemowy czas na zwrot. Faktyczny będzie liczony od momentu jak wejdziesz w posiadanie przedmiot
W sumie tak...ale jak zapłacę cło, dostanę towar i odeślę to nikt już mi nie zwróci tych opłat...
Uroki zakupu z Chin
@wiewilk To masz problem.
Z ciekawości zapytam: czy w zakładce "Dostawa" nie było klauzuli "Zakup przedmiotów wysyłanych z zagranicy może wiązać się z koniecznością zapłaty podatku VAT oraz cła"?
Z ciekawości to jest taka informacja ale dopiero dzisiaj doczytałem😁
A warto czytać, same problemy z tymi Chinami, cło zwroty reklamacja >koszty.
14dni od chwili otrzymania przesyłki, ale już myślisz o zwrocie. Doczytałeś dokładnie ofertę bo z towarami z Chin bywa różnie.🤗
Bardziej myślę o wycofaniu się z zakupu🙂
jesteś konsumentem
Zgodnie z art. 8 pkt 3 ustawy o prawach konsumenta (DzU z 2014, poz. 927) najpóźniej w chwili wyrażenia przez konsumenta woli związania się umową przedsiębiorca ma obowiązek poinformować konsumenta, o ile informacje te nie wynikają już z okoliczności, w sposób jasny i zrozumiały o łącznej cenie lub wynagrodzeniu za świadczenie wraz z podatkami, a gdy charakter przedmiotu świadczenia nie pozwala, rozsądnie oceniając, na wcześniejsze obliczenie ich wysokości – sposobie, w jaki będą one obliczane, a także opłatach za dostarczenie, usługi pocztowe oraz jakichkolwiek innych kosztach, a gdy nie można ustalić wysokości tych opłat – o obowiązku ich uiszczenia
odstąp od umowy z powodu oszustwa, wady prawnej umowy
w myśl polskiego prawa podana cena musi być brutto z wliczonymi podatkami i cłem
czy sprzedawca w regulaminie umieścił info o dodatkowych opłatach i podał ich wysokość?
czemu chcesz zwrotu kwoty skoro kupowałeś na raty?
klauzula "Zakup przedmiotów wysyłanych z zagranicy może wiązać się z koniecznością zapłaty podatku VAT oraz cła"? jest z definicji abuzywna
tu masz zasady podawania cen
https://www.rp.pl/konsumenci/art3804851-prawa-konsumentow-jak-powinna-byc-podana-cena
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:l32032
pisz do allegro - skoro serwis pozwala na takie akcje i jeszcze daje na to raty niech sam połknie tą żabę
Nareszcie konkretna odpowiedź.W aukcji gdzieś tam głęboko ukryte jest, że kupujący ponosi koszt cła...nie doczytałem.Oczywiście ja nie chcę zwrotu pieniędzy tylko żebym nie musiał spłacać rat.Chodzi mi bardziej o informację czy mogę się wycofać z zakupu nie płacąc cła(jeźeli nie udzielę pełnomocnictwa poczcie, towar zostanie odesłany przez urząd celny do Chin) czy muszę czekać aż towar dojdzie do mnie i zwrócić.Ale wtedy będę musiał zapłacić cło.I czy sprzedający może odmówić zwrotu pieniędzy do allegro pay.