Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sprzedawca prowadzi sprzedaż laptopów powystawowych. Po zamówieniu przysłał innego laptopa (inny model, gorsze parametry). Sprawa wygląda jednak na grubszą, co opisuję poniżej - zakładam wątek, aby podpytać co można w tej sprawie zrobić.
Sytuacja na pierwszy rzut oka wygląda na zwykłą pomyłkę. Pan ma 97% pozytywnych komentarzy. Normalne jest, że pomyłki zdarzają się - stąd te kilka negatywów o "wysłanym omyłkowo błędnym laptopie" nie budzi większych zastrzeżeń.
Kiedy jednak przyjżeć się głębiej, ten sam sprzęt jest sprzedawany przez kilka kont na Allegro. Za kontami kryją się różne działalności / spółki zarejestrowane pod tym samym adresem. W nazwach niektórych występuje ten sam pan (z imienia i nazwiska). Wspomniane konta są analogiczne (ja trafiłem akurat na dość "świeże", z małą ilością negatywów). Konta mają po 1-2 lata i więcej. Sporo pozytywnych komentarzy jest "nabitych" przez sprzedaż doładowań do telefonu o wartości 10zł.
Sama sytuacja wyglądała jak opisuję poniżej (wnioskując po negatywnych komentarzach, u innych osób było podobnie)
Ostatecznie w moim przypadku zwrot pieniędzy nastąpił dość szybko (z dnia na dzień). Straciłem jednak sporo czasu i energii na próbę wciśnięcia mi byle czego za niemałe pieniądze. Sytuacja powtarza się, a pan w białych rękawiczkach prowadzi swój "biznes" oparty na ludzkiej naiwności i niewiedzy.
Co z takim delikwentem można zrobić? Czy Allegro ma jakieś mechanizmy, aby takiego sprzedawcę utemperować? Widać, że wszystko jest dobrze kryte, rozbite na osobne działalności i ma sprawiać wrażenie zwykłej pomyłki. Trudno byłoby udowodnić tutaj jakieś przestępstwo, bo pieniądze zostały oddane. Kosztowało mnie to jednak sporo czasu i nerwów.
@melangton Jeśli stwierdzimy poważne naruszenia regulaminu przez danego sprzedającego, blokujemy jego konto wraz z kontami powiązanymi. Natomiast w opisanej przez Ciebie sytuacji, zgodnie z Twoją wolą, sprzedajacy dokonał zwrotu, więc ciężko tu wskazać jakiekolwiek działania, które moglibyśmy podjąć,.
Bardzoy trudno jest rozpocząć uczciwą sprzedaż i otrzymać pierwsze 100 pozytywnych komentarzy. W tym czasie 1 negatyw, który często jest z błahego powodu wyklucza z programu SMART.
Bez smarta oferty są mniej atrakcyjne, wolniej idzie sprzedaż, trudniej o komentarz pozytywny i tak w koło.
Pomysł z doładowaniami jest rewelacyjny i daje możliwości przyśpieszenia tego początkowego i trudnego procesu.
To Allegro wymyśliło sobię system i nie dziwię się, że szuka się jego ominięcia.
@melangton Ty możesz wystawić komentarz zgodny z przebiegiem transakcji.😁