Nowe , a jednak używane

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Mam pytanie.
Jeżeli sprzedający na allegro informuje że towar jest nowy , a po otrzymaniu przesyłki okazuje się że jest używany, to czy takie zachowanie sprzedającego jest oszustwem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To może być oszustwo; https://sjp.pwn.pl/sjp/oszustwo;2496853.html
O tym decyduje sąd.
Teraz otwórz spór;https://allegro.pl/dyskusje/nowa zgłoś w nim niezgodność z opisem i po 24 godzinach poproś tam o pomoc pracownika Allegro. Jeśli masz rację, sprzedawca musi towar wymienić lub oddać wszystkie koszty, także koszt odesłania. Wysyłka do wymiany także na koszt sprzedawcy.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jakby sprzedawca był uczciwy to by napisał choćby "prawie jak nowy" lub "mało używany" a tak to on odpowiada za taką niezgodność.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Temat wałkuje od roku, cała moja konkurencja wystawia towar jako nowy a w opisie wspomniane że wgrany nowy soft ( chodzi o sterowniki ECU), towar używany w rzeczywistości, zabieg prosty bo ma na celu uniknięcie kosztów związanych z wystawieniem aukcji ja płacę 30 lub 60gr. za 10dni a oni zero dlatego mają po kilka kont i kilka tys aukcji wystawionych bez kosztów, można to zgłaszać a i tak allegro ma to gdzieś

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To już zrobiłem. Założyłem spór.
Problem w tym że faktura była na fundację.
Sprzedający nie zwróci pieniędzy i nie wymieni towaru.
Allegro to ma gdzieś .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@donno_2007 Ty nie korzystasz z prawa do zwrotu, ale reklamujesz towar, jako niezgodny z opisem. Faktura tu nie ma znaczenia.
Ula