Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
sprzedawca poinformował mnie o obniżeniu wartości zwracanego produktu o 95%. Argument jest taki, że zamontowałem lampę w swoim pojeździe i nosi ślady montażu. Kto jest uprawniony do obniżania wartości produktu i czym powinno to być konkretnie podyktowane, ponieważ nie zgadzam się by ślady montowanego produktu mogły obniżyć wartość prawie do zera. Proszę o pomoc w sprawie.
@rockmen90 ile kosztowała nowa lampa a ile kosztuje taka lampa ale używana ?
Nowa lampa kosztuje 500 zł i niestety nie ma używanej lampy do tego pojazdu.
@rockmen90 hmm być może dlatego sprzedający tak postąpił. Ponieważ trudno znaleźć odniesienie.
Generalnie lampe noszącą ślady montażu bedzie musiał sprzedać jako używaną a jeśłi niemożliwym jest ustalenie wartości rynkowej to w zasadzie ma dużą dowolnośc. BYc może jakaś wycena rzeczoznawcy byłaby tu wskazówką lecz to także są koszty. Nawet idąć do sadu i powołując biegłego - jego koszt bedzie wiekszy niż przedmiot sporu
Możesz spróbować pójśc do rzecznika praw konsumenta . Są w każdy miescie powiatowym . Być moze tutaj coś Ci pomogą
Lecz jesli nie ma używek z tego typu lamp , być może jest jakiś powód i ich wartośc rzeczywiśia tak spada że używanych sie nie sprzedaje. Sprzedawca ma prawo obniżyć wartośc zwrotu o tyle ile przedmiot stracił na wartości. Natomiast ile stracił ? Nie wiem
Bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie.
@rockmen90 Otwórz dyskusję i zażądaj w niej powodu tak mocnego obniżenia zwrotu, w dyskusji sprzedajacy mus podać i się wypowiedzieć, taka dyskusja może pomóc a z pewnością nie zaszkodzi: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
Warto znać prawa swoje, widać ze sprzedajacy skorzystał ze swoich możliwości jakie mu daje prawo, czy słusznie-tego nie rozsądzimy. W takich sytuacjach należy zrobić zdjęcia(Mi ostatnio sprzedajacy próbował coś wmówić ale miałem zdjęcia przed odesłaniem na reklamację), możesz próbować z nim dyskutować ale....nie wiem czy jak jest teraz lampa u niego coś ugrasz? Takie obniżenie musi mieć uzasadnienie 95% to bardzo dużo.
Bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie. Nie wiedziałem, że może to być takie problematyczne.
@rockmen90 jeśli nie miał odniesienia co do ceny rynkowej używki to mógł ją wystawić na licytację i oddaje tyle za ile się sprzedała jest to nie do podważenia. Natomiast powinien ci przedstawić wycenę czemu aż 95% utraty wartości
Mogę jako konsument domagać się konkretnych argumentów wraz z ewentualnymi fakturami za usługi jeżeli sprzedajacy miałby na tej podstawie obniżać wartość czy nie ma takiego obowiązku?
Możesz się domagać w dyskusji na allegro jeśli wykonał usługę ekspertyzy to powinien mieć na to papier potwierdzający jej wykonanie i koszt. Albo żądać wyceny skąd taka drastyczna różnica wartości. @rockmen90
@az1rael Na podobny temat już wypowiadał się na forum taki sprzedający. Otóż każdą część wystawianą do sprzedaży wcześniej testował pod kątem choćby bezpieczeństwa, a nie tylko wyjęta używka, której zastosowanie mogłoby grozić na przykład wypadkiem.
Ta lampa na pewno jest specyficzna, zapewne wystarczy zapytać o co chodzi. Skoro nie ma używek, musi być ku temu powód.
I nie, nie mógł wystawić tej lampy na licytację, skoro mogłoby to narazić na niebezpieczeństwo kolejnego użytkownika.
@drekenzes to ma na to papier np oddał zewnetrznej firmie do ekspertyzy i ma fakturę bo testowanie przez samego siebie z wyceną 95% wartości to sorry ale to rżnięcie głupa. Wyjaśnienia od firmy brak bo była montowana i posiada ślady montażu to nie przekłada się na taką utrate wartości no chyba że montował tak że pourywał zaczepy i nie chce się przyznać
@drekenzes "... każdą część wystawianą do sprzedaży wcześniej testował pod kątem choćby bezpieczeństwa"
Naprawdę musisz tutaj na poważnym forum jaja sobie robić?
Gdyby ten sprzedawca miał uprawnienia, a przynajmniej potrafił robić takie testy to nie robił by na Allegro jako pakowacz.
@br. A skąd wiesz że robi jako pakowacz, wróżka? A wiesz że może mieć uprawnienia a także pracowników od wystawiania i pakowania towaru? I nie będzie miał żadnej faktury z firmy zewnętrznej, co jest jak najbardziej możliwe.
Nie wiesz, bo Ty ani Ja nic nie wiemy o sprzedawcy. Może to zwykły naciągacz, może poważna firma.
Jeśli chodzi o robienie jaj, polecam Ci wizytę w kurniku 😄
@drekenzes "Może to zwykły naciągacz, ..." Z tym twierdzeniem się zgodzę.
@br. A może to Kupujący tak montował lampę (do jakiegoś pojazdu), że nie nadaje się do dalszej odsprzedaży? A może była popękana, wyłamane jakieś zaczepy? A może jeszcze coś, bo zazwyczaj w tego typu tematach nie jest podawana cała prawda? Możemy sobie zgadywać, szczegółów brak.
@rockmen90 Cenę obniżył zapewne dlatego, że teraz musi wykonać ekspertyzę, że wszystko z lampą jest w porządku. Taka ekspertyza jest kosztowna, a bez niej nie ma pewności, ze coś nie uległo uszkodzeniu.
Tak, tak, bardzo kosztowna. Kompletny przegląd samochodu to cena urzędowa 99 zł natomiast samo sprawdzenie świateł wiele stacji robi często bezpłatnie.
@br. Nie wiemy o jakie lampy chodzi, skoro na rynku nie ma używek. To jest coś niesztandarowego, ale nie znamy żadnych szczegółów.