anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obowiązek umieszczania instrukcji obsługi

JanTheRaven
#2 Obserwator

Witam.

Mam taką sugestię:

Bardzo przydatną funkcjonalnością byłoby gdyby sprzedawcy musieli obowiązkowo załączać również instrukcję obsługi w pdf z możliwością pobrania (oczywiście do przedmiotów, które takową posiadają, głównie elektronika). Najlepiej w tym samym miejscu, gdzie załączane są informacje o:

- Odpowiedzialność za produkt

- Bezpieczeństwo, zgodność i ostrzeżenia

Uzasadnienie:

1. Ostatnio miałem taki przypadek, że kupiłem prostownik do akumulatora 12V i okazało się, że w opakowaniu brakowało właśnie instrukcji obsługi, pomimo iż na aukcji było wyraźnie napisane, że w skład zestawu takowa instrukcja obsługi wchodzi (potwierdzone również przez infolinię sprzedawcy podczas składania reklamacji). A reklamację musiałem zgłosić, ponieważ pomimo usilnych poszukiwań w sieci, również przy pomocy AI, instrukcji do tego prostownika nie udało się znaleźć.

2. Miałem również taki przypadek, gdzie przy zakupie KLUCZ UDAROWY AKUMULATOROWY 800Nm BEZSZCZOTKOWY 2w1 MOCNY 21V DO KÓŁ 2xAKU, sprzedający deklaruje, że ten klucz ma max. moment obrotowy 800Nm (jak w tytule). Natomiast w instrukcji obsługi wyraźnie widnieje, że max. moment to tylko 550Nm.

3. Często też opisy na aukcjach są bardzo skąpe lub bardzo ładnie upiększone marketingowo, natomiast brak jest najważniejszych informacji, takich jak specyfikacja techniczna. Umieszczenie obowiązkowej instrukcji pozwoliłoby wówczas na możliwość zapoznania się ze specyfikacją techniczną i na tej podstawie podjęć decyzję czy urządzenie/produkt spełnia nasze oczekiwania.

Dziękując za poświęcony czas na przeczytanie, mam nadzieję na przychylne rozpatrzenie mojej propozycji.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@JanTheRaven Wiesz kto za to zapłaci ? jak i za wiele innych nikomu nie potrzebnych informacji choćby na metkach w sklepie , niby są , ale nikt tego nie czyta .

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@mdrogeria   Ja akurat czytam metki  🙂  się nauczyłam.

Ale pomysł fajny i podoba mi się.   

Co do kosztów - nie wiem, nie znam się, więc się nie wypowiem.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jaszczur-ka a ja żyję pełnią życia , nie czytam metek bo to strata czasu , kupuję tylko te produkty , które znam .

Co do kosztów .... pomyśl o sprzedawcach oferujących produkty unikatowe czy krótkie  niepowtarzalne serie , ile czasu zajmie im dostosowanie PDF-ów do wymogów allegro .

oznacz moderatorów

jaszczur-ka
#11 Animator

@mdrogeria  no weź, przestań, kto tu mówi o unikatach  😄

Przecież chodzi tu raczej o sprzedaż  typu hurtowego...

A jeśli kupujesz tylko produkty,  które znasz, to odbierasz sobie przyjemność poznawania rzeczy nieznanych... 😉

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak ciekawy pomysł szczególnie gdy trzeba dodać ręcznie dla 1000 lub więcej produktów. Aha a żeby dodać to trzeba jeszcze przekonwertować wersję papierowa na cyfrową. 

A przecież jest juz obowiązek dołączenia instrukcji w PLdo sprzedawanego nowego produktu.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@JanTheRaven cześć! Jest to ciekawy pomysł, zachęcam Cię do przesłania go tutaj: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zg%C5%82o%C5%9B-sw%C3%B3j-pomys%C5%82/idb-p/zglos-pomysl 🙂 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

JanTheRaven
#2 Obserwator

Dzięki, pomysł zgłoszony 🙂

oznacz moderatorów