anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wstrzymany wniosek Ochrony Kupujących, problem z reklamacją.

GGGOFER
#7 Wielbiciel

Witam,

wiadomość z dnia 17.03.2026

Cyprian, Doradca Allegro 21:11

GGGOFER, przykro mi, że sprawa pozostaje nierozwiązana. [edycja], zobowiązani są Państwo do zwrotu pieniędzy ze względu na brak terminowego wydania decyzji reklamacyjnej. Jeśli zwrot nie odbędzie się przez Allegro Finanse, proszę zamieścić w dyskusji potwierdzenie przelewu.

czekam na zwrot i zamawiam nowy silnik!!

w 2.04.2026

Dawid, Doradca Allegro10:12
GGGOFER rozumiem, że sprawa nie jest komfortowa natomiast pragnę przeprosić za wcześniejszą wypowiedź doradcy i poinformować, że sprzedawca ma prawo w ramach reklamacji wymienić bądź naprawić produkt, a my jako serwis Allegro nie mamy uprawnień sądu by wymusić na sprzedawcy zrealizowanie reklamacji zgodnie ze wskazanym roszczeniem. [edycja] sprawa trwa zdecydowanie za długo oraz pragnę sprostować, że termin rozpatrzenia reklamacji z tytułu ustawowej niezgodności towaru z umową biegnie od momentu zgłoszenia wady i określenia roszczenia (nie jak w przypadku gwarancji od momentu otrzymania towaru przez sprzedającego). [edycja] - proszę Pana o określenie w dyskusji sposobu rozwiązania reklamacji oraz terminu w jakim klient otrzyma sprawny towar lub zwrot pieniędzy. Prosiłbym o rozważenie pro-klienckiego działania i dokonanie zwrotu wpłaty, gdyż Klient zakupił już nowy silnik. GGGOFER w przypadku jeśli sprzedawca nie rozwiąże sprawy i będzie ona znacznie się wydłużać bardzo proszę o odpowiedź w korespondencji mailowej z działem Allegro Ochrona Kupujących na wiadomość z dnia 03.03.2026 z godziny 12:17. Po udzieleniu odpowiedzi sprawa zostanie ponownie przeanalizowana i wniosek zostanie wznowiony.

i tak zostałem bez kasy, jakim prawem i bez konsekwencji ALLEGO może robić taki wypych??

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@GGGOFER konsultuję Twoją sprawę, wrócę do Ciebie z informacją. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

GGGOFER
#7 Wielbiciel

zakupiłem nowy silnik po informacji że należy mi się zwrot środków, ale po 2tyg. okazało się że jednak mi się nie należy !

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@GGGOFER zdaje sobie sprawę, że sytuacja może być dla Ciebie niekomfortowa i w ogóle ale na tyle często spotykam się tutaj z takimi historiami, że mi to całkiem zobojętniało. 

Ale ciśnie się na klawiaturę, obiecać nic nie kosztuje. 

Niezależnie od tego jak ta sprawa się zakończy masz już nauczkę, że pieniądze Ci się należą jak już są na Twoim koncie. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@GGGOFER proszę Cię o cierpliwość, skierowałam już Twoją sprawę do ponownej weryfikacji. W Twoim czacie reklamacyjnym powinna niedługo pojawić się nasza wiadomość. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

GGGOFER
#7 Wielbiciel

Ty – 2.04.2026, 17:56:36

Sprzedający zmienił status reklamacji z odrzuconej w dniu 31.03.2026 proszę o potwierdzenie tej informacji.

Ty – 2.04.2026, 18:04:14

Sprzedawca na Allegro ma 14 dni kalendarzowych na rozpatrzenie reklamacji i poinformowanie kupującego o decyzji (uznaniu lub odrzuceniu) od dnia jej zgłoszenia. Brak odpowiedzi w tym terminie oznacza, że reklamacja została uznana za zasadną, co uprawnia kupującego do skorzystania z Allegro Ochrony Kupujących. Allegro Allegro +5
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@GGGOFER 

Zasadniczo ustawodawca przy pierwszej reklamacji przewidział, że możesz żądać naprawy lub wymiany produktu. Dopiero przy kolejnej reklamacji z tytułu niezgodności z umową albo jak naprawa (przez sprzedawcę) lub wymiana nie jest możliwa, to możliwy jest zwrot pieniędzy.

Po drugie. Sprzedawca odpowiada za wady ukryte tkwiące w sprzedanej rzeczy w chwili wydania. Domniema się, że towar był wadliwy w chwili wydania, chyba że sprzedawca udowodni, że było inaczej, albo domniemania tego nie da się pogodzić ze specyfikacją przedmiotu lub charakterem wady.

Po trzecie. Jeżeli masz gwarancję, to może warto z niej skorzystać. Jest to niezależne świadczenie od ustawowej niezgodności z umową (rękojmi). Podmiot, do którego zgłasza się reklamację gwarancyjną, wskazany jest w karcie gwarancyjnej.

Po czwarte. Program Allegro Ochrona Kupujących, nie jest świadczeniem ustawowym, lecz rodzajem wewnętrznego ubezpieczenia kupujących. Wypłata z programu to wyłącza decyzja portalu.

ps. W wiadomości od Allegro jest mały błąd. W przypadku reklamacji gwarancyjnej termin naprawy (wskazany w karcie gwarancyjnej) liczymy od dnia dostarczenia produktu do punktu wskazanego w karcie gwarancyjnej, a nie do sprzedawcy. Najczęściej jest to autoryzowany serwis.

oznacz moderatorów

GGGOFER
#7 Wielbiciel

Z tego co widzę to sprzedający odpowiada:

2 lata reklamacji:
Sprzedający odpowiada za wady, które wystąpią do wt., 30 mar 2027

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@GGGOFER 
Sprzedawca odpowiada przez 2 lata od daty wydania za wady ukryte istniejące w chwili wydania, a które tylko ujawniły się w ciągu dwóch lat od daty wydania (szczegóły w poście wyżej). 

Po drugie. Odpowiedzialność sprzedawcy to oddzielne świadczenie od gwarancji i jedno świadczenie w żaden sposób nie wpływa na drugie. Gwarancja zazwyczaj obejmuje usterki powstałe już po odbiorze, a nie tylko te instniejące w chwili wydania.

oznacz moderatorów

GGGOFER
#7 Wielbiciel
Lukasz, Doradca Allegro12:16
Probajk_KM2, przy zgłoszeniu reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową to sprzedający odpowiada za odebranie sprzętu na weryfikację proszę o ustalenie szczegółów wymontowania silnika oraz odebrania go na reklamację, proszę Pamiętać, że czas na wydanie decyzji reklamacyjnej mija 13 lutego.
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@GGGOFER wypłata z AOK jest całkowicie uznaniowa i możesz ją otrzymać albo nie otrzymać - w obu przypadkach wszystko będzie zgodnie z regulaminem. 

oznacz moderatorów

GGGOFER
#7 Wielbiciel

no tak - zgodnie z regulaminem otrzymałem informację :

wiadomość z dnia 17.03.2026

Cyprian, Doradca Allegro 21:11

GGGOFER, przykro mi, że sprawa pozostaje nierozwiązana. Probajk_KM2, zobowiązani są Państwo do zwrotu pieniędzy ze względu na brak terminowego wydania decyzji reklamacyjnej. Jeśli zwrot nie odbędzie się przez Allegro Finanse, proszę zamieścić w dyskusji potwierdzenie przelewu.

i do dziś dzień nie mam środków, spokojny zakupiłem nowy silnik (w dyskusji zamieściłem dowód) i poniosłem dodatkowy koszt.

oznacz moderatorów

GGGOFER
#7 Wielbiciel

dodam że sprzedający bezpodstawnie odzucił reklamację na wstępie jej rozpatrywania i nie chciał  odebrać silnika na swój koszt, praktycznie za kazdym razem musiałem prosić o pomoc stronę Allegro.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@GGGOFER "dodam że sprzedający bezpodstawnie odzucił reklamację na wstępie jej rozpatrywania" ale to jest Twoje zdanie, On jest dokładnie odmiennego 😉 

oznacz moderatorów