Witajcie,
przed upływem 2 lat zgłosiłem uszkodzenie telefonu (brak możliwości aktualizacji ze względu na nieoficjalny ROM w telefonie - nawet przez autoryzowany serwis). Na telefon była rękojmia 2 lata i gwarancja 2 lata. Sprzedawca odmówił naprawy wskazując że telefon był kupiony na fakturę (firma). Czy gwarancja jest również wyłączona z okresu 24 miesiące w przypadku zakupu na fakturę. Allego Ochrona kupującyhc odpowiedziała, że Sprzedający odmówił i nic nie mogę z trym zrobić. Mój numer sprawy to Allegro Ochrona Kupujących [879114-1767972246]. W skrócie: Sprzedawca odmówił, producent skierował do autoryzowanego serwisu gdzie powiedzieli że telefon ma nieoficjalny ROM i nic nie można z tym zrobić, Allegro odmówiło pomocy w ramach Ochrony kupujących.
Czy rzeczywiście zostaje mi wyrzucenie telefonu (brak aktualizacji bezpieczeństwa od roku 2023) i zakup nowego bez żadnej rekompensaty? Pozdrawiam Michał
Ten telefon kupiłeś fabrycznie nowy czy używany?
Skąd się na nim wziął ten nieoficjalny ROM?
Telefon był nowy, w pudełko. Z tego co sprawdziłem to jest ROM który może być wgrywany przez t-mobile. Ale telefon był bez blokady na t-mobile. Wszystko działa oprócz możliwości zmiany ROM i aktualizacji. Ale od ostatniej aktualizacji (2023) sporo minęło, więc zaczyna być dość niebezpiecznie (płatności telefonem, bankowość internetowa itp). M
@m2studio zakup na firmę to rękojmia z KC więc rok o ile sprzedawca jej nie wyłączył, a Gwarancja to doczytaj w karcie gwarancyjnej udziela ją przeważnie producent 🙂
@m2studio Co to za telefon?
m2studio ostatnia aktualizacja była w 2023 r, telefon kupiłeś w 2024, mamy 2026.. serio? nie rób z siebie ofiary..
@m2studio wielowątkowy temat za mało informacji o tym co było w ofercie.
Fakt jest taki, że jeśli kupowałeś na firmę to sprzedawca mógł wyłączyć rękojmię i mam do tego pełne prawo.
W kwestii POK jest on udzielany przez allegro całkowicie uznaniowo, chcą wypłacają a jak nie mają ochoty to nie wypłacają - tak jest napisane w regulaminie tylko ładniejszymi słowami ubrane.
@m2studio Jeśli gwarancja konsumencka jest 2 lata, to w przypadku zakupu firmowego skracana jest do 1 roku. Tak postępuje spora część podmiotów. Zapoznaj się z warunkami gwarancji, ale na 90% już nie ma na to szans.
ROM-y wgrywane przez operatorów, tzw brandowane, to nadal ROM-y oficjalne.
A i w większości współczesnych telefonów, można zmienić ROM poprzez kabel USB i odpowiedni program, ale wiąże się to z usunięciem wszystkich danych z urządzenia.