anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odmowa dokonania zwrotu. Wątpliwość dotycząca charakteru działalności sprzedającego.

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Drodzy, 
założyłam ten wątek, mając nadzieję, że znajdzie się tutaj ktoś, kto będzie mógł doradzić mi co mam zrobić w następującej sytuacji: 
Kupiłam przedmiot na klasycznym Allegro (nie na Allegro Lokalnie) i chciałam dokonać zwrotu. Sprzedający odmówił mi zwrotu, zasłaniając się regulaminem dotyczącym higieny i ochrony zdrowia (zwrot dotyczył produktu kosmetycznego). Odpisałam więc, że produkt jest fabrycznie zapakowany w kartonik, który jest odpowiednio zabezpieczony przez producenta, więc uważam ten argument za bezzasadny. Wtedy Pani stwierdziła, że jest osobą prywatną, a informacja o zwrocie była umieszczona w ofercie. Pani owszem sprzedaje jako osoba prywatna, ale informacji o braku możliwości dokonania zwrotu nie było w ofercie, a Pani działalność ewidentnie wygląda na cykliczną sprzedaż nastawioną na zysk (ponad 50 ofert samych nowych przedmiotów). Mam więc przypuszczenia, że jest to osoba, która powinna mieć nierejestrowaną działalność gospodarczą, a co się z tym wiąże powinna respektować zwroty w ciągu 14 dni (w przypadku umowy zawartej na odległość). 

Czy jest coś, co mogłabym w tym przypadku zrobić (poza zgłoszeniem sprawy do Urzędu Skarbowego, ponieważ dla mnie to ostateczność), by dociekać swoich praw? 

Dodam, że otwierałam dyskusję dwa razy i kontaktowałam się w tej sprawie z Allegro, ale oni mają związane ręce. Kontaktowałam się też z Inspekcją Handlową, ale niestety jeśli Pani twierdzi, że nie jest przedsiębiorcą, to ja według prawa nie jestem konsumentem, więc ta instytucja mi nie pomoże. 

oznacz moderatorów
45 ODPOWIEDZI 45

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Niestety trzeba zawsze zerkać na informacje o zwrotach. Szczerze to nie tylko na prywatnych kontach. Możesz też trafić np. na chińczyka wysyłającego z magazynu w Polsce ale zwroty każącemu odsyłać do Chin. Na Allegro w ostatnich latach bardzo się pozmieniało...

Jest masa prywatnych kont respektujących zasady. Sama majac działalność część sprzedaży prowadzę na prywatnym koncie. Nie dlatego, że lubię ale dlatego że to jedyna opcja na wysyłki smart z małej miejscowości (wystarczy paczkomat, zero delivery). Sprzedaję też na lokalnym i mimo informacji Allegrowych do problemów podchodzę jak firma... Wiekszość sprzedawców ma podobnie. 

Ktoś bez zwrotów nawet na prywatnym koncie to przypadek marginalny, bo bez zwrotów nawet smarta użyc nie może. 

Jednak dla swojego własnego dobra zawsze sprawdzaj zwroty u nowych dla Ciebie sprzedawców. Nawet na kontach firmowych patrz adres do zwrotów. Posty kupujących z Polski ze zwrotem do Chin są tu dość regularne...

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa sprzedawca nie ma zwrotów 😞 nic nie zrobisz jak nie pasuje odsprzedaj 🙂

Jak sprzedawca przyjmuje zwroty to tak wygląda ta zakładka 

Zrzut ekranu 2026-02-03 161150.png

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Rozumiem. Będę miała na uwadze powyższe podczas kolejnych zakupów. 

Dziękuję za informację i poświęcony czas. 
Pozdrawiam serdecznie 🙂 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa ale ten komentarz to już złośliwość, obwiniasz wszystkich że nie przeczytałaś od kogo kupiłaś, przecież że to osoba prywatna jest w ofercie i Ci wcześniej nie przeszkadzało dokonać zakupu ? Najgorsze że coraz więcej takich kupujących, nie doczytają coś, nie po ich myśli mimo że nie mają racji to walą po negatywach 😞 

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Całe szczęscie są też kupujący, którzy potrafią przyznać się do błędu i posypać głowę popiołem. 
Nadal mam wątpliwości, co do niektórych kwestii, ale brak odpowiedniego rozeznania jest ewidentnie moim błędem (a ten wątek stanowi dla mnie odpowiednią lekcję na przyszłość). 
Nie uważam, że mój komentarz w całości był bezzasadny, ale na pewno nie był potrzebny (tak jak wspomniałam w odpowiedzi do innego użytkownika przemyślałam kwestię sugerowania się opiniami przez innych kupujących). Mój komentarz jest drugim komentarzem u tego sprzedawcy i nie chcę by był decydującym, więc zgłoszę się w tej sprawie do Allegro i poproszę o jego usunięcie. 

oznacz moderatorów

4Kitchen
#10 Popularyzator

jaka była treść tego komentarza, z tego co się domyślamy negatywnego ?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa Istotne w tej sprawie jest to, że dokonałaś zakupu od osoby prywatnej. 
Nie masz prawa do jednostronnego odstąpienia od umowy.

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Rozumiem. Żałuję tylko, że osoba prowadząca sprzedaż, która nijak się ma do sprzedaży o charakterze okazjonalnym nadal może to robić jako osoba prywatna i zasłaniać się tym odmawiając zwrotu. 

Ale tak jak napisałam wyżej mam nauczkę na przyszłość i na pewno wyciągnę z tej lekcji wnioski. 

Bardzo dziękuję za udzielenie odpowiedzi do mojego wątku.
Dziękuję również za poświecony czas. 
Pozdrawiam serdecznie 🙂

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa co było w zakładce zwroty, jak to osoba prywatna i miała że nie przyjmuje zwrotów to nic nie zrobisz, to że sprzedaje dużo i powinna mieć firmę to inny temat 😞 W momencie zakupu była to osoba prywatna więc nie chroni Cię ustawa konsumencka, chyba że oferowała odstąpienie w ofercie, daj link do oferty ?

a_karolinaa
#7 Wielbiciel
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

ale czy kosmetyk był używany ?  klienci we zwrotach są czasem paskudni- zwracają używane, bo  dla nich otwarcie pomadki i powąchanie jej nie jest to samo co ich używanie. To, ze nie był w kartoniku, też  nie ma znaczenia, bo liczy się pierwsze otwarcie czyli  np. uruchomienie pompki, czy zerwanie plomby w kremie po  odkręcenie tuszu.  Wiele kosmetyków jest bez kartoników wiec o co chodzi ?

wiec czy odesłałaś nawet nie używany a otwarty to juz wyklucza prawo zwrotu 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Oczywiście, że nie był używany. Kupiłam dwa przedmioty z tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/the-ritual-of-sakura-gift-set-luksusowy-mus-do-ciala-olejek-pod-prysznic-1... 
Kosmetyki przyszły do mnie fabrycznie zapakowane w kartonik ze specjalnym zabezpieczeniem (dodam, że nie jest to naklejka, a zabezpieczenie stanowiące całość z kartonikiem (takie, jakie jest stosowane w przypadku niektórych paczek)), które uniemożliwia otwarcie kartonika bez pozostawienia śladu. Chciałam odesłać produkt w takim stanie, w jakim go otrzymałam na drugi dzień od doręczenia. 

Rozumiem, że zdarzają się ''paskudni'' klienci, ale ja do nich nie należę. 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

pani opinia dla sprzedawcy jest sprzeczna 

kupiła pani od prywatnego sprzedawcy, a w opinii wymaga pani dowodu zakupu 

opisuje pani w nim własne subiektywne odczucia nie mające nic wspólnego z zakupem 

wiec jest pani w w tej gorszej części 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Nie wiem czym jest ''gorsza część'' ale wiem, że opinia z założenia jest subiektywna (dlatego teraz dodałam zwroty ''w moim odczuciu'' i ''według mnie'' by nikt nie miał co do tego żadnych wątpliwości).
Miałam prawo do jej wyrażenia tak jak Pani/Pan ma teraz prawo do wyrażania swojej. 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

owszem masz ale nie w takiej formie 

bo opinia jasno wskazuje  ze masz pretensje, o to co było w zakresie twojej wiedzy 

Przykro mi , ale wizytówkę sama sobie wystawiłaś wszyscy winni tylko kupująca nie bo nie otrzymała tego co chciała i tak zwykle się to dzieje 

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

O moją wizytówkę proszę się nie martwić. 
Napisałam w odpowiedziach do innych użytkowników, że popełniłam błąd i będę miała nauczkę na przyszłość (błędnie założyłam, że brak informacji (w zakładce ''zwrot'') o tym, że sprzedawca ich nie przyjmuje oznacza, że jest odwrotnie) teraz już będę pamiętała na co mam zwrócić uwagę podczas kolejnych zakupów. 

Dziękuję za zajęcie stanowiska w rozmowie i za poświecony czas. 
Pozdrawiam serdecznie 🙂 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

nie martwię się o pani wizytówkę jednak nie jest pani uczciwa i w tym jest problem 

nie otrzymała pani tego co chciała i otrzymał sprzedawca negatywa za co ? za to ze pani kupiła produkt od kogoś kto nie przyjmuje zwrotów i jeszcze pani nie widz w tym problemu... serio ? 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa Tak, masz prawo wystawić opinię taką jaka tylko Ci się podoba. Nie kwestionuję tego.

Trzeba sobie tylko zadać pytanie - jak byś się czuła będąc po stronie sprzedającego otrzymując taką ocenę? Uznałabyś ją za zasadną?

oznacz moderatorów

a_karolinaa
#7 Wielbiciel

Edytowałam opinię od razu po tym, jak dostrzegłam swój błąd. Napisałam też do sprzedającej i w tej kwestii przyznałam jej rację posypując głowę popiołem. 
Teraz będę uważniej przyglądała się sprzedającym zanim dokonam zakupu i z większości rad na pewno zrobię użytek. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@a_karolinaa Fajnie, że potrafisz przyznać się do błędu - to coraz rzadsze w tych czasach.

W mojej opinii negatyw w tej sytuacji nadal nie jest w porządku ale to tylko i wyłącznie moja opinia.

oznacz moderatorów