anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odrzucona reklamacja, wymyslona plomba gwarancyjna

TechPlayZone
#7 Wielbiciel#

Cześć, jak radzicie sobie z nieuczciwymi sprzedawcami. 

Reklamacja zgłoszona i odrzucona z powodu braku plomby gwarancyjnej. Oczywiście została ona sobie wymyślona po to aby odrzucić reklamacje. Zgłoszony wniosek do allegro, informacja zwrotną twoja sytuacja jest niestandardowa zgłoś sprawę na policję. 

I pytanie czy wiecie jak sobie radzić w takiej sytuacji? Oczywiście przy zakupie nie zostałem poinformaowany o żadnej plombie oraz na aukcji takowej informacji także nie ma w warunkach reklamacji. Według przepisów polskiego prawa jeżeli nie zostałem o tym poinformowany brak plomby ( wymyślonej) nie jest podstawą do odrzucenia reklamacji. Allegro olewa temat, sprzedawca kłamie. 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

gdvorek
Moderator
Moderator

@TechPlayZone wyjaśniliśmy Tobie w sprawie Allegro Protect dokładnie na jakiej podstawie na ten moment odrzuciliśmy wniosek. 

Zachęcam również do zgłoszenia sprawy na policję. Tak jak pisaliśmy gdy otrzymasz decyzję z policji to prześlij dokument w odpowiedzi na wiadomość w sprawie Allegro Protect. Na zdjęciu powinien być widoczny numer RSD lub DS.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

TechPlayZone
#7 Wielbiciel#

Rozumiem że Allegro Protect to pic na wodę, wystarczy sobie napisać, że została usunięta plomba gwarancyjna, a mimo przepisów sprzedawca odrzuca bezpodstawnie reklamacje( brak informacji o plombie w warunkach reklamacji ) . Allegro jako serwis zezwala na takie praktyki, nie potrawi wyegzekwować prawa konsumentow. Tylko kiedy zmienia sie naracja ? Bo mi jakos Panstwo potrafia napisac zebym dokonal zwrotu kupujacemu kilka dni po zgloszeniu dyskusji, bez nawet otrzymania jeszcze produktu do ocenienia. Po mimo iz finalnie produkt działal co udowodniłem wymusiliście Panstwo na mnie zwrot, klinet skorzystal z darmowej wypozyczalni .Pytanie z tematu nie bylo do moderatorów tylko do społeczności jak radzić sobie w takiej sytuacji skutecznie, bo nie oszukujmy się zgłoszenie na policji nic nie da. 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@TechPlayZone rozumiem. Ja tylko pozwolę sobie doprecyzować. Oczywiście chętnie rozpatrzymy pozytywnie Allegro Protect, natomiast trzeba spełnić warunki jakie są zapisane w Allegro Protect.

W toku tego wniosku Doradca wyjaśnił dokładnie jakie czynności zachęcamy podjąć, żebyśmy ponownie mogli rozpatrzyć ten wniosek.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@TechPlayZone

Plomba gwarancyjna, ma znaczenie w przypadku reklamacji z tytułu gwarancji. Sprzedawca nie ma obowiązku o niej informować, bo to sprawa pomiędzy kupującym a gwarantem (sprzedawca zazwyczaj nie jest stroną w kwesti gwarancji).

Natomiast w przypadku niezgodności towaru z umową, plomba gwarancyjna nie ma tu znaczenia. 

Ważne. Reklamację można zgłaszać z tytułu niezgodności z umową (pot. rękojmi) lub z tytułu gwarancji (jeżeli została ona udzielona). Są dwa oddzielne i niezależne od siebie świadczenia, jedno nie wpływa na drugie.

oznacz moderatorów