anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie od umowy na odległość a odbiór osobisty

MAMY ROZWIĄZANIE!
Magdalena_MR
#7 Wielbiciel#

Kupiłam laptopa przez kup teraz, odebrałam go osobiście, niestety okazało się ze karta graficzna jest za słaba dla moich potrzeb. Sprzedający twierdzi, ze nie mogę go zwrócić, bo przy odbiorze osobistym trace prawo do zwrotu bez powodu. cCzy to prawda?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4
xyz96
#21 Demiurg#

@Magdalena_MR Nie, to nieprawda, sprzedający wprowadza Cię w błąd. Jeśli kupiłaś na Allegro, kupiłaś na odległość, umowa została zawarta zdalnie. Odbiór osobisty tego nie zmienia i masz prawo do zwrotu.

oznacz moderatorów
Magdalena_MR
#7 Wielbiciel#

A wiesz gdzie znajdę jakiś konkret typu cytat z ustawy? 

oznacz moderatorów
uskomostroda
#9 Pomysłodawca#

Bardzo Prosze - Cytat

Odstąpienie od umowy – prawo przysługujące konsumentom, którzy zawarli umowę na odległość, przysługuje niezależnie od wybranego sposobu dostawy/ odbioru towaru. ... Jego zdaniem prawo odstąpienia od umowy nie zostaje wyłączone przez fakt osobistego odbioru towaru.

oznacz moderatorów
xyz96
#21 Demiurg#

@Magdalena_MR Żaden przepis nie wspomina o utracie prawda do odstąpienia przy odbiorze osobisty, żaden też nie wspomina, że to prawo przysługuje akurat przy takim odbiorze. Po prostu liczy się ogólne prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość. Jeżeli masz problem z tym sprzedawcą, otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa Tam pracownik Allegro wytłumaczy mu, że masz prawo do zwrotu.

oznacz moderatorów